Kajak-kenu

A nemzetközi szövetség is beleszólhat Janics Natasa ügyébe

Lehet, a nemzetközi szövetség (ICF) dönti el azt a vitát, amelyet a magyar és a szerb kajak-kenu sportág vezérei vívnak Douchev-Janics Natasa országváltása ügyében.

Janics Natasa sorsán még vitatkoznak

A kajakos szeptemberben jelezte, három ötkarikás aranyérem megszerzése után visszatér szülőhazájába, Szerbiába. Elmondta, követi bolgár férjét, Andrian Dusevet, aki a szerbeknél kap állást. Fizetni viszont senki sem akar, inkább keresik a kibúvót. A sportág szabályai szerint Janics akár azonnal mehet másik országba, ha férje ottani állampolgár. Így ha a bolgár Dusev szerb is volna, minden problémájuk megoldódna.

"Adott, kire érvényes az esetleges kétéves kivárási idő, de házasságkötőkre nem vonatkoznak ezek a szabályok, náluk nincs különösebb megkötés - mondta a Blikknek Vaskuti István. - Nemcsak beleegyező nyilatkozatra nincs szükség, hanem a korábban hangoztatott november 30-i átigazolási határidőt sem kell betartani."

Ha Janics jövőre szerbként akar szerepelni, csak férje honosításában bízhat, így védhetné ki a kétéves kivárási időt. A házastárs honosítását a szerb sportminiszternek kell kezdeményeznie.

"Szerintünk a kedvezmény akkor használható, ha Natasa bolgár színekben folytatja pályafutását. Ha mégis a szerbeket választja, kijátssza a paragrafusokat. Ez esetben a nemzetközi szövetségtől kérünk állásfoglalást - nyilatkozta Ábrahám Attila (45), a magyar szervezet főtitkára.