Kajak-kenu

A szerb szövetség elnöke szerint nem a pénz, hanem a papírok okoztak gondot a Janics-ügyben

A Szerbiai Kajak-kenu Szövetség (KSS) főtitkárát sokkolta a hír, miszerint mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását Douchev-Janics Natasa, háromszoros olimpiai bajnok kajakos. Dusan Milenkovics a Magyar Szó újságírójától értesült az esetről, az ügyben később Mirko Nisovics, a szervezet elnöke is megszólalt.

"Tiszteletben tartjuk Natasa döntését, mivel nem volt más kiút, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok nem akart két évet kihagyni" - mondta a Magyar Szónak nyilatkozva Nisovics. "Március végén kellett volna, hogy a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség meghozza döntését, de nagy kérdés, hogy vajon ott helyet adtak-e volna a fellebbezésnek. Azon az elven, hogy jobb a megelőzés, mint utólag a gyógyítás, Natasa inkább indul magyar színekben, mintsem, hogy két évet kihagyjon" - tette hozzá a sportvezető, aki kiemelte, hogy nem minden úgy alakult Szerbiában, ahogyan a versenyző eltervezte, fontos azonban, hogy nem a pénz okozott gondot, hanem a papírok, vagyis a versenyzési engedély. "A szerb szövetség mindent megtett, hiszen jelenleg is a szerb válogatott tagjaként a szerb állam pénzén edzőtáborozik Portugáliában. Natasa és a szövetség között nincs harag, s az ő szemszögéből nézve az egészet, talán ez a döntés volt a legjobb."

Mirko Nisovics elfogadja a sportoló döntését

Arra a kérdésre, hogy Benedek Dalma többször is kijelentette, hogy párosban Natasával kíván indulni, az elnök azt felelte:

"Benedek biztosan marad a szerb válogatott tagja, s nincs nagy gond, mivel a szerbiai kajaksportban az utóbbi években több fiatal versenyző is bizonyította, hogy képes a jó eredményre. Nagy Antóniával - aki jelenleg Natasával készül Portugáliában - is jó párost alkothatnak, de ott vannak a Moldovan-lányok is, s még egy erős négyest is össze lehet állítani. Persze jó lett volna, mondhatnám tökéletes lett volna, ha Natasa marad, de ez sajnos nem következett be."

Janics még a Szerb Olimpiai Bizottság (OKS) kiemelt ösztöndíjasa, minden bizonnyal már nem sokáig.

"Az én feladatom, hogy a kialakult helyzetről értesítsem az Szerb Olimpiai Bizottságot, s a szövetségnek ebben az esetben nincs álláspontja, mivel nem a mi, hanem az OKS listáján szerepel Natasa. Igaz, a mi ajánlásunkra került fel rá, de ezt a helyzetet gyorsan megoldjuk majd, olyan módon, ahogy Natasa szeretné."