Kajak-kenu

A gyengébb Eb után büntetésből nincs nyaralás olimpiai bajnokainknak

  • Drégelyvári Anna

Az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes 1000 méteren címvédőként lemaradt a dobogóról, és ötödik lett az Európa-bajnokságon. Kökény Roland a hatharom.com-nak elmondta, keményen készülnek a hazai második válogatóversenyre és arra, hogy begyűjtsék a hiányzó világbajnoki aranyérmet.

A másfél héttel ezelőtti portugáliai viadalon Kökény torokgyulladással bajlódott, ezért és a rossz rajt miatt maradt el a jó eredmény. "Felépültem a torokgyulladásból, a futam után egyből elkezdtem antibiotikumot szedni. Most fáradt vagyok, az Európa-bajnokság után három nap kimaradt, amit nem edzéssel töltöttem, hanem pihenéssel, regenerálódással. Azóta kemény munkát végzünk, volt egy rövid alapozás, ezért elég kimerült vagyok" - mondta a hatharom.com érdeklődésére Kökény Roland.

"Az eredménynek nem örültünk. Ugyanakkor amit a pályán nyújtottunk, bizakodásra ad okot. Nem mentünk rosszul, az elrontott rajtunk befolyásolta a végeredményt" - tekintett vissza a K-1 1000 méteres döntőre az esztergomi kajakos.

Az olimpiai bajnok párosnak a hazai második kvalifikáción is indulnia kell azért, hogy ott lehessen az augusztus végi duisburgi világbajnokságon. "Indulnunk kell a válogatóversenyen, amit július 18-20. között rendeznek. Akkor tudtuk volna ezt kikerülni, ha megnyerjük az Európa-bajnokságot, de ez most nem úgy alakult."

Dombi és Kökény a Maty-éren duplázott, az 500 méteres válogatót is megnyerte, az Eb-n viszont csak a hosszabbik távon indultak. A vb-program most körvonalazódik. "Az ezer négyes merült fel, akár azt is megpróbálhatnánk. De még nem született meg a döntés, hogy az ezer páros mellett milyen számokat vállalunk be."

A kettős most gőzerővel készül a hazai megmérettetésre a Gubacsi hídnál lévő létesítményben. "A páros edzések együtt vannak, az egyes edzéseket külön csapatban végezzük. Én a Honvédosokkal készülök, Rudi a saját csapatával, az Építősökkel."

Kökény októberben lesz 38 éves, jövőjéről a vb után határoz. "A világbajnokság után döntöm el, hogyan tovább, az ott elért eredmény függvényében. Az olimpia után azért folytattam, hogy ez a páros világbajnoki aranyat is szerezzen. Az évünk nagyon jól indult, bennünk van a lehetőség egy jó eredményre. A döntésemet a vb mellett a sportorvosi vizsgálatok is befolyásolni fogják, vagyis hogy a szervezetem hogyan reagál erre a terhelésre, amit nap mint nap végzek. Az egészségem az első és a legfontosabb."

A rutinos lapátforgató hozzátette, kikapcsolódásra csak ősszel jut idő. "Nyaralni most lehetett volna, az Eb után. De jelenleg a válogatóversenyre kell készülnünk, ha meg tudtuk volna nyerni az Eb-t, elmehettünk volna pihenni. Így már csak szeptemberben kerül erre sor."