Görög foci

A tapasztalt Lienen lett az AEK Athén vezetőedzője

A német Ewald Lienent nevezték ki az AEK Athén vezetőedzőjévé a szezon hátralévő részére - adta hírül a görög élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban sereghajtó fővárosi klub honlapja.

Az 58 esztendős szakember szerződése 2013. június 30-ig érvényes, de tartalmaz olyan opciót, amelynek köszönhetően plusz egy évvel meghosszabbítható. Elődjét, Vangelisz Vlachost szeptember 30-án bocsátották el az AEK vezetői az együttes pocsék eredményei miatt.

Ewald Lienenre nemes feladat vár nehéz helyzetben lévő athéniaknál - Fotó: Kicker.de

Lienen játékosként az Arminia Bielefeld, az MSV Duisburg és a Borussia Mönchengladbach csapataiban szerepelt, utóbbival ezüstérmet szerzett a Német Kupa 1984-es kiírásában. Edzőként nem ismeretlen számára Görögország sem, mert 2006 és 2008 között a Panioniosz, 2010-ben pedig az Olympiakosz Pireusz trénere volt. Korábban dolgozott a Hansa Rostock, az 1. FC Köln, a Tenerife, a Hannover és az 1860 München alakulatainál is.

Lienen sportszakmai feladatai mellett a politikába is belekóstolt, az 1980-as években részt vett a békemozgalomban, jelenleg pedig tagja Észak-Rajna-Vesztfália Jövő Tanácsa elnevezésű tanácsadó testületének.

Az AEK Athén - melyet 1978 és 1979 között Puskás Ferenc irányított - hat forduló elteltével sereghajtó a görög Super League-ben, ráadásul az idei szezonban még egyszer sem tudott nyerni.