VB 2014

Néggyel megúsztuk, fölényes holland diadal

  • Szabó Tamás

Az andorrai sikeres vendégfellépés után a magyar válogatott 4-1-re kikapott a Puskás Ferenc Stadionban Hollandiától a labdarúgó-világbajnoki selejtezők keddi játéknapján.

Ki gondolta volna, hogy Louis van Gaal kényszerű cseréje döntő jelentőségű lesz? A hollandok szövetségi kapitányának a kezdés előtt váltania kellett, Arjen Robben ágyéksérülést szenvedett és helyette Jeremain Lenst állította a kezdőcsapatba. A PSV szélsője gyakorlatilag megnyerte a meccset Hollandiának.

Magyar-Holland

Gyorsan, már a 3. percben hátrányba kerültünk hazai pályán Hollandia ellen. Ugyan Dzsudzsák büntetőből négy perccel később egyenlített, de ennél több jó mondható el a magyar csapat első félidőben mutatott játékáról. Rengeteg egyéni hiba borzolta a kedélyeket, eladott labdákkal és rossz helyezkedésekkel segítettük az ellenfelet. Földön és levegőben is alulmaradtunk, a 18. percben már a második fejesgól landolt Bogdán hálójában. Habár a vendégek csupán egy góllal vezettek a szünetben, de helyzeteik alapján már eldönthették volna a meccset. 

Sajnos a szünet után sem változott a helyzet. Az 53. percben Elek követte el a menetrendszerű hibát, fejese után a meccs hőse, a Robben sérülése miatt szereplő Lens vágta a harmadikat. Negyedórával a vége előtt a PSV szélvész szélsője gólpasszal segítette csapatát, Huntelaar vágta a negyediket.

A maradék idő formalitás volt, a magyar csapat könnyűnek találtatott, Hollandia fölényes sikert aratott.

Vb-selejtező
D csoport
Magyarország-Hollandia 1-4 (1-2)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, vezeti: Pedro Proenca (portugál)
Gól: Dzsudzsák (7. - 11-esből), ill. Lens (3., 53.), Martins Indi (18.), Huntelaar (75.)
Sárga lap: Korcsmár (18.), Juhász (29.), Dzsudzsák (37.), ill. Clasie (5.)
Magyarország: Bogdán - Vanczák, Korcsmár, Juhász, Lipták - Varga J., Elek (Gyurcsó, 61.) - Gera (Németh, 80.), Koman (Hajnal, 46.), Dzsudzsák - Priskin. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Hollandia: Stekelenburg - Van Rhijn, Vlaar, Martins Indi (Mathijsen, 64.), Willems - Strootman (Maher, 78.), Clasie, Sneijder - Narsingh, Van Persie (Huntelaar, 46.), Lens. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

90. perc - Huntelaar növelhette volna a holland előnyt, balról az oldalhálóba pörgetett.

87. perc - Hajnal borzolta a kedélyeket, balról, kábé az alapvonalról tekert kapura - borzalmas végeredménnyel.

82. perc - Huntelaar lövését szögletre blokkoltuk, aztán Maher távoli lökete halt el Bogdán kezében.

80. perc - Gera helyett Németh állt be.

75. perc - Szabadrúgáshoz jutott Hollandia a magyar térfél közepén, gyorsan elvégezték, Lens és Huntelaar kettesben tört a kapunkra, előbbi centerezését utóbbi passzolta be (1-4).

65. perc - A meccs hőse, Lens söpört el a bal oldalon, beadására Bogdán kivetődött és felszedte a labdát.

64. perc - Sneijder balról, 23 méterről tüzelt, a labda a felső lécen csattant, aztán Van Rhijn lőtt fölé.

61. perc - Elek helyett Gyurcsó folytatta.

60. perc - Hajnal lőtt balról, 24 méterről, a labda kapu fölé szállt.

59. perc - Remek magyar akció futott a jobb oldalon, Varga pöccintett Gerához, ő Priskint hozta helyzetbe, aki középről, 11 méterről Stekelenburgba vágta a labdát.

57. perc - Dzsudzsák tekert a holland kapu elé szabadrúgást, könnyen mentették.

53. perc - Balról ívelték fel a labdát, Elek a 16-osunk vonalán keresztbe fejelte, Lens köszönte és 13 méterről Bogdán felett a hálóba küldte (1-3).

50. perc - Elek lőtt balról, 14 méterről, Stekelenburg könnyen fogta.

49. perc - Clasie szerzett labdát a magyar 16-os előterében, lövését szögletre blokkoltuk.

46. perc - Egervári Sándor cserélt a szünetben, Koman helyett Hajnal folytatta. A hollandoknál Van Persie-t Huntelaar váltotta.

Gyorsan, már a 3. percben hátrányba kerültünk hazai pályán Hollandia ellen. Dzsudzsák büntetőből egyenlített, de ennél több jobb nem mondható el a magyar csapat első félidőben mutatott játékáról. Rengeteg egyéni hiba borzolta a kedélyeket, eladott labdákkal és rossz helyezkedésekkel segítettük az ellenfelet. A vendégek csupán egy góllal vezettek a szünetben, de helyzeteik alapján már eldönthették volna a meccset. 

46. perc: Félidő

45. perc - Dzsudzsák 28 méterről szabadrúgásból próbálta meglepni Stekelenburgot, a kapus azonban védte a lövést.

39. perc - Van Persie szerzett labdát a magyar térfélen, néhány csel után lőtt, blokkoltuk, majd Sneijder durrantotta fölé.

37. perc - Dzsudzsák kapott sárga lapot egy belépő után.

Nyomasztó a hollandok fölénye, nem elég, hogy jól megy nekik még egyéni hibákkal is segítjük őket.

30. perc - Sneijder lőtt szabadrúgást, 30 méterről fölé durrantott.

28. perc - Gera tört volna be a holland 16-oson, Van Rhijn szerelte.

27. perc - Ezúttal Van Persie veszélyeztetett, fejesét Bogdán hárította.

26. perc - Koman adta el a labdát a bal oldalon, Lens szerezte meg, lövését Bogdán védte.

Hollandia

18. perc - Sneijder ívelt a magyar térfél közepéről szabadrúgást, Martins Indi emelkedett és 11 méterről a bal sarokba bólintott (1-2).

17. perc - Lens meghálálta, hogy a kezdőbe kerülhetett, két játékosunkat is átjátszott a bal oldalon, beadását vetődve szedte össze Bogdán.

Ahogy mondani szokták, beragadtunk a rajtnál, állva hagytak minket a hollandok. Lens fejes gólja pontos akció eredménye volt. Szerencsére Dzsudzsák büntetőjével azonnal egyenlítettünk, de továbbra is a vendégek uralják a játékot.

11. perc - Narsingh szabadrúgása tekeredett veszélyesen a kapunk elé, a hollandok szabálytalankodtak középen, így szabadrúgással folytattuk.

7. perc - Egyenlítettünk!!! Dzsudzsák a jobb alsóba vágta a 11-est (1-1).

6. perc - Gerát Clasie buktatta a 16-oson belül, büntetőhöz jutottunk!

3. perc - Vezet Hollandia, jobb oldali beadás után az utolsó pillanatban csapatba kerülő Lens tíz méterről, középről, a bal sarokba fejelt (0-1).

2. perc - Van Persie tört a magyar kapura, Bogdán jó ütemben jött ki és felszedte a labdát.

1. perc - A magyar csapat kezdte meccset. Az előzetesen megadott összeállítással ellentétben Robben helyén Lens kezdett. A Bayern München játékosa ágyéksérülést szenvedett.

20:26 - A csapatok felsorakoztak a himnuszokhoz.

Utoljára tétmeccsen 1967. május 10-én győztünk Budapesten Hollandia ellen. Akkor Európa-bajnoki selejtezőn Mészöly és Farkas góljaival 2-1-re nyertünk. Idegenben 1984. október 17-én Rotterdamban vertük a hollandokat, Détári és Esterházy találataival 2-1-re győztünk világbajnoki-selejtezőn.

20:05 - A holland szurkolók melletti szektort lezárták, úgy tűnik, csak az lesz üres. Huszonöt perccel a kezdés előtt félház van, de folyamatosan jönnek.

Talán a legemlékezetesebb magyar-holland meccset 1985. május 14-én játszották. Akkor is világbajnoki-selejtezőn ütközött meg a két csapat, ám a mieink számára nem volt tétje, mert már kijutott a mexikói viadalra. Ennek ellenére 74 ezer néző jött össze a Népstadionban. Mezey György együttese kapujához szegezte ellenfelét, végig fölényben játszott, de nem tudott gólt szerezni. Nem úgy a szünetben beállt Rob de Wit, aki a 69. percben bevette Disztl Péter kapuját. Hollandia 1-0-ra nyert és a magyar csapat veresége óriási indulatokat váltott ki a közönségből. Hosszasan tüntetett a néhány hete még hősnek titulált gárda ellen.

19:51 - Mindkét csapat melegít, a hollandok kék-feketében a Keleti-pályaudvar felé eső kapunál helyezkedtek el, a magyarok piros-fehérben a másik térfélen.

19:40 - Némi meglepetés a magyar válogatott összeállításában. Szalai Ádám és Hajnal Tamás kimaradt, Priskin Tamás és Koman Vladimir kezd. Eközben a hollandok mestere, Louis van Gaal nem okozott szenzációt. Magyarország: Bogdán - Vanczák, Korcsmár, Juhász, Lipták - Varga J., Elek - Gera, Koman, Dzsudzsák - Priskin. Hollandia: Stekelenburg - Van Rhijn, Vlaar, Martins Indi, Willems - Strootman, Clasie, Sneijder - Narsingh, Van Persie, Robben.

19:35 - Köszöntjük olvasóinkat! A holland csapat volt a gyorsabb, Robin van Persie és társai negyed nyolc körül a Puskás Ferenc Stadion kezdőköréig sétáltak, nézelődtek, mozogtak a zenére, majd komótosan vissza ballagtak az öltözőbe. Egyelőre közel 100 vendégdrukkert hoztak lázba, akik természetesen narancsba borították szektorukat. A magyar válogatott játékosai még nem bukkantak elő.

Magyarország-Hollandia, vb-selejtező, D csoport
Kezdőcsapataok
Magyarország: Bogdán - Vanczák, Korcsmár, Juhász, Lipták - Varga J., Elek - Gera, Koman, Dzsudzsák - Priskin.
Hollandia: Stekelenburg - Van Rhijn, Vlaar, Martins Indi, Willems - Strootman, Clasie, Sneijder - Narsingh, Van Persie, Robben.
  • Magyarország - Hollandia 2012-09-11 20:30:00