Síugrás

Idén még biztosan nem lesz sportági forradalom

  • VNA

Egyre több szakértő szerint a téli és a nyári síugró versenyeket egyesíteni kellene, a Nemzetközi Síszövetség szerint azonban jó a jelenlegi rendszer.

Bár több forrásból is lehetett hallani a változásra utaló jeleket, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) egyelőre maradt a síugrás téli-nyári versenyrendszere mellett. A FIS versenynaptárát megtervező bizottságát vezető osztrák Paul Ganzenhuber, vagy a német szövetség egyik vezetője, Horst Hüttel is kiállt viszont azon elképzelés mellett, amely szerint a sportágnak az lenne az érdeke, ha a jelenleg még külön szálon futó téli és nyári versenyeket egyetlen nagy sorozatba olvasztanák össze.

A síugrás nyári változata is egyre népszerűbb, amely már talán önállóan is életképes - Fotó: Jeff Pachoud/GettyImages

"Ebbe a megbeszélésbe engem eddig még nem vontak be. Jelenleg nem gondolkozunk új struktúrán, a Világkupa sorozata csak téli, vagyis havas versenyekre korlátozódik" - hárította el a téma iránt érdeklődő újságírókat a FIS versenyigazgatója, a sportágban nagy befolyással rendelkező osztrák Walter Hofer. Honfitársa, az olimpiai bajnok Toni Innauer ellenben támogatná a nyári Grand Prix és a téli Világkupa sorozat esetleges összevonását, szerinte ugyanis ezáltal a nyári időszakban is nagyobb figyelem övezhetné a sportágat.

Ami egyelőre biztos, hogy az idei nyári GP sorozatból még négy verseny van hátra, a téli Világkupa sorozat pedig november végén a norvégiai Lillehammerben veszi majd kezdetét. Az idei téli síugró szezon kiemelkedő eseménye lesz majd a hagyományos Négysáncverseny (december 29-január 6. között) valamint az olaszországi Val di Fiemmében sorra kerülő északi-sí világbajnokság, amely 2013. február 20-án veszi kezdetét.