Kajak-kenu

Szerbiai lapok kész tényként közlik Janics visszatérését

Natasa főnyeremény Szerbiának - ezzel a címmel jelent meg pénteken a legnagyobb példányszámú szerb napilap, a Blic írása Douchev-Janics Natasáról.

Mint ismert, csütörtökön bombaként robbant a hír, hogy a Szerb Olimpiai Bizottság visszacsábítaná az országot 2001-ben elhagyó és azóta magyar színekben versenyző Douchev-Janics Natasát. Menedzsere, Csonka Gábor a hathárom.hu-nak cáfolta a híresztelést. A szerb média ugyanakkor tovább üti a vasat.

A Blic információi szerint a 30 éves Janics jelenleg édesanyjánál tartózkodik, s a Palánkán található szülői házban várja azt a legmegfelelőbb pillanatot, amikor bejelenti, hogy távozik a magyar válogatottból, s visszatér szülőhazájába. Mint a vajdasági Magyar Szó internetes kiadása írja, a szerb tájékoztatási eszközök szerint nemcsak a londoni olimpián a K-1 200 méteres versenye után beszélgetett Janics a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) elnökével, Vlade Divaccal, hanem már hónapokkal korábban is egyeztettek az év legnagyobb szerbiai "átigazolásával" kapcsolatban.

A magyar színekben háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics állítólagos visszatérését először Dragan Plavsics, a borcai BSK Kajakklub edzője jelentette be a Szerbiai Rádió és Televízió egyik műsorában.

Vlade Divac tegnap a Sportski zurnal napilapnak mindössze annyit mondott: "Először hallom, hogy engem bíztak meg azzal, hogy megbeszéléseket folytassak Natasával, hogy visszatérjen Szerbiába. Ez minden, amit mondani tudok" – közölte szűkszavúan Divac.

Douchev-Janics Natasa még nem szólalt meg, a sportnapilapnak tegnap sms-ben annyit írt, hogy a hír "nem igaz".

A kajakos a 2000-es olimpián még jugoszláv színekben indult, s negyedik lett, utána azonban - mivel nem kapta meg az államtól a minimális támogatást - úgy döntött, hogy Magyarországon folytatja pályafutását. A 30 éves, bácskapalánkai születésű Janics eddig három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyert Magyarországnak az ötkarikás játékokon, a világbajnokságokon pedig 22 érmet gyűjtött be, s 18-szor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Az ügy egyre szövevényesebb, reméljük Natasa az éremgyűjtést magyar színekben folytatja.