NHL

Megegyezett az „ellenség” fiával a Devils

  • Molnár Dávid

Már a tizenötödik fiatallal kötöttek profi szerződést az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságban (NHL), akiket az idei draft első körében választottak ki. Kedden a keleti konferencia bajnoka, a New Jersey Devils Stefan Matteau-val állapodott meg egy belépő kontraktusban.

Martin Brodeur, a New Jersey Devils több kapusrekordot is megdöntő portása, az idei főcsoportdöntő előtt úgy nyilatkozott, hogy még tisztán emlékszik arra, hogy az 1994-es elvesztett konferenciadöntő után Matteau-Matteau-Matteau rigmussal gúnyolták őt és csapatát a New York Rangers drukkerei. Abban az évben a két Hudson-folyói rivális mérkőzött meg a keleti főcsoportdöntőben, ami végül a hetedik mérkőzésen dőlt el Stephane Matteau találatával.

Tizennyolc évvel később a Devils revánsot vett a főcsoportfináléban a Rangersön, miután hat meccsen búcsúztatták a New York-iakat, de az igazi pikantériát a 2012-es pittsburghi draft hozta, ahol az Ördögök az első kör 29. húzásával Stefan Matteau-t, Stephane fiát választották ki. Martin Brodeur nem is tudta megállni mosolygás nélkül az események ilyetén alakulását.

Kedden a csapat bejelentette, hogy megállapodtak Stefannal egy hároméves, belépő kontraktusban. Matteau júliusban részt vett a Devils ifjúsági táborában, ahol kellő benyomást keltett az edzőkben és a menedzsmentben ahhoz, hogy rögtön megkínálják egy profi szerződéssel. Lou Lamoriello, a Devils menedzsere úgy fogalmazott, hogy Matteau-t az egyik legjobb fiataljuknak tekintik, akinek minden adott ahhoz, hogy egy eredményes erőcsatárrá váljon az NHL-ben.

A tizennyolc éves játékos az elmúlt két idényt az Egyesült Államok Nevelési Programjában játszotta le, míg a következőben a kanadai QMJHL-ben fogja bontogatni szárnyait. Matteau azonban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a Devilsben játsszon jövőre, és profi szerződéssel a zsebében már csak a szeptemberi edzőtáborban nyújtott teljesítményétől fog múlni az, hogy valóra váltsa álmát, és jégre léphessen az NHL-ben.

Matteau már a tizenötödik játékos az idei draftról, akit az első körben választottak ki, és már egyezséget is kötöttek NHL-es klubjukkal. Az újoncbörze top három húzottja, Nail Jakupov, Ryan Murray, valamint Alex Galcsenjuk még július közepén írták alá profi szerződésüket, és minden valószínűséggel be fognak mutatkozni ősszel a világ legjobb bajnokságában, ha annak nyitánya a lockout miatt nem tolódik el.

NHL Draft
A már profi szerződéssel rendelkező játékosok az első körből
Név Csapat Poszt
Nail Jakupov Edmonton Oilers csatár
Ryan Murray Columbus Blue Jackets védő
Alex Galcsenjuk Montreal Canadiens csatár
Griffin Reinhart New York Islanders védő
Morgan Rielly Toronto Maple Leafs védő
Hampus Lindholm Anaheim Ducks védő
Matthew Dumba Minnesota Wild védő
Filip Forsberg Washington Capitals csatár
Mikhail Grigorenko Buffalo Sabres csatár
Radek Faksa Dallas Stars csatár
Zemgus Girgensons Buffalo Sabres csatár
Thomas Wilson Washington Capitals csatár
Scott Laughton Philadelphia Flyers csatár
Stefan Matteau New Jersey Devils csatár
Tanner Pearson Los Angeles Kings csatár