London 2012

A koreai győzött, de az ezüst is szépen csillog Lőrincz Tamás nyakában

Lőrincz Tamás ezüstérmet szerzett a kötöttfogású birkózók 66 kg-os kategóriájában, miután a keddi döntőben két menetben kikapott a dél-koreai Kim Hjeon Vutól.

Lőrincz Tamás (pirosban) küzd a dél-koreai Kim Hjon Vu ellen a férfi kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjának döntőjében a 2012-es londoni nyári olimpián, az ExCel központban 2012. augusztus 7-én. A magyar versenyző vesztett, így ezüstérmet nyert. MTI Fotó: Kollányi Péter

Portré
Születési idő, hely: 1986. december 20., Cegléd
Klubja: Ceglédi VSE
Súlycsoportja: 66 kg
Fogásnem: kötöttfogás
Olimpiai eredményei: 2. (2012), 8. (2008)
További kiemelkedő eredményei: Európa-bajnok (2006), Eb-2. (2011), Eb-3. (2010), vb-5. (2007, 2009, 2010)

A 2006-ban Európa-bajnok, a pekingi olimpián nyolcadik Lőrincz - aki a nyolcaddöntőben a kontinenselső német Frank Stäblert, a negyeddöntőben a vb-ötödik amerikai Justin Dashaun Lestert, az elődöntőben pedig a vb-ezüstérmes grúz Manuhar Tszhadaját győzte le - a 2010-es vb-n már találkozott Kimmel, akkor két menetben győzte le. A magyar végül ötödikként, a dél-koreai pedig nyolcadikként zárt. Lőrincz bevonulásánál sok magyar zászló is feltűnt a lelátón, és a közel száz magyar drukker hatalmas éljenzésben tört ki.

Lőrincz Tamás pirosban kezdett Kim Hjeon Vu ellen. Lőrincz edzője előzőleg azt mondta, a korei támadó stílusa fekszik tanítványának, de az első menetben mindkét birkózó óvatosan kezdett, nem talált fogást a másikon, így a szabályok szerint így a koreai ment le térdelő helyzetbe. A tét rányomta bélyegét az első parterhelyzetre, ugyanis a bíró előbb figyelmeztette, majd meg akarta inteni Lőrinczet, de a zsűri ezt annulálta. Lőrincz már-már kifordította ellenfelét, de Vu nyerte az első menetet jó védekezésének köszönhetően.

A második felvonásban szívósan védekezett a koreai, értékelhető akció nem volt, így Lőrincz ment le parterhelyzetbe, de nem sikerült kivédekeznie, Kim Hjeon Vu kitolta őt a szőnyegről, amiért két pontot kapott, ráadásul Lőrincznek térden kellett maradnia a folytatásban, így esélye sem maradt. A koreai a második menetet, ezzel az olimpiai bajnoki címet is megnyerte.

Lőrincz Tamás (pirosban) a földön fekve kesereg, miután kikapott a dél-koreai Kim Hjon Vu ellen a férfi kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjának döntőjében a 2012-es londoni nyári olimpián, az ExCel központban 2012. augusztus 7-én. A magyar versenyző ezüstérmes lett. MTI Fotó: Illyés Tibor

Lőrincz Tamás ezüstéremként zárta az olimpiát, Módos Péter vasárnapi bronzérme után a magyar birkózók második medáliáját szerezte Londonban. A 25 éves ceglédi versenyző a magyar birkózás történetének 16. olimpiai ezüstérmét gyűjtötte, egyben ő a kilencedik magyar dobogós a XXX. nyári olimpiai játékokon.

Férfiak, kötöttfogás, 66 kg, olimpiai bajnok:
Kim Hjeon Vu (Koreai Köztársaság)
2. LŐRINCZ TAMÁS
3. Manuhar Tszhadaja (Grúzia) és Steeve Guenot (Franciaország)