Magyar foci

A sérülésem miatt nagyon nehéz dolgom volt - Szalai Ádám

Mint arról szerdán beszámoltunk, két évvel meghosszabbították Szalai Ádámnak, a magyar labdarúgó-válogatott csatárának eredetileg 2013 júniusában lejáró szerződését a német Bundesligában szereplő FSV Mainz együttesénél.

Szalai bravúrnak tartja, hogy tavasszal már játszhatott

A 24 éves Szalai 2010 januárja óta futballozik Mainzban, azóta 50 Bundesliga-meccsen nyolc gólt szerzett. Tavaly januárban a Kaiserslautern elleni bajnoki mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett, s csak egyéves kihagyás után térhetett vissza a pályára. A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapjának adott nyilatkozatában a támadó felelevenítette a mögötte álló időszak történéseit.

"Úgy érzem, megerősödve tértem vissza a kényszerpihenőről, ezt bizonyítja, hogy egy év kihagyás után nagyon jól szálltam be, gólokat rúgtam, gólpasszokat adtam, újra játszhattam a válogatottban, ahol ugyancsak eredményes tudtam lenni - mondta előző félévéről a támadó. Sokan nem hittek abban, hogy egy ilyen súlyos sérülés után sikerül visszaküzdenem magam arra a szintre, ahol korábban kénytelen voltam egy időre abbahagyni, ezért számomra iszonyatosan fontos volt a tavaszi szezon. Nem volt könnyű dolgom, a Mainz keretében nyolc csatár vár bizonyítási lehetőségre, ez is mutatja, hogy rendkívül nehéz bekerülni a kezdőcsapatba, nem kis dolog, hogy magyar játékosként, egy év kihagyás után folyamatos játéklehetőséget kaptam."

Nemzeti válogatottunk egyik alapembere a spanyol harmadosztályból igazolt a Bundesligába, elmondása szerint saját bőrén tapasztalja a német futball erősödését.

"A Mainz nem tartozik az erősebb együttesek közé, ezért vannak olyan mérkőzések, amikor alig marad erőnk a támadásokra, ilyenkor nekem is ki kell vennem a védekezésből, a területek lezárásából. Én is érzem, hogy a német labdarúgás rengeteget fejlődött az utóbbi években, köszönhetően a hihetetlenül erős utánpótlásképzésnek. Nagyon megterhelő minden egyes mérkőzés, a bajnokik másnapját bizony minden héten megérzem, az óriási terhelés után nehezen akarnak engedelmeskedni az izmaim. Kizárólag úgy maradhat meg egy játékos hosszú távon a Bundesligában, ha napról napra a legjobb tudása szerint végzi a munkáját, és minden egyes edzésen a maximumot beleadva dolgozik meg saját boldogulásáért."