London 2012

Szilágyi Áron és a Himnusz megpróbáltatásai egy percben - videó

Vasárnap este igencsak furcsa változatát hallhatták a Himnusznak a tévénézők a Szilágyi Áron győzelmének alkalmából rendezett eredményhirdetés alkalmából. A furcsa előadás már a legelején eltért az eredeti változattól, amely magát a győztest is meglepte. Az esetért egy túlbuzgó zeneszerző és a felvételre szánt túl kevés idő okolható.

Vasárnap este megszületett az olimpia első magyar aranyérme: Szilágyi Áron a férfi kardozók mezőnyét verte el elsöprő vívással. Az örömöt azonban, ha csak kis időre is, de beárnyékolta a győztes tiszteletére rendezett ünnepségen hallott előadás.

Csak kevesen nem furcsállották ugyanis azt a Himnuszt, amelyre az érmek kiosztása után sor került. A nemzeti óda egyszerre tért el ritmusában és dallamában is az eredeti, Kölcsey - Erkel-féle műtől, annyira, hogy Áron a felvételek tanulsága szerint az előadáson meglepődve már a második sor végén abbahagyta az éneklést.

Ez valószínűleg a felvétel körülményeitől alakult így. A londoni olimpián szereplő összes (mind a 204) nemzet himnuszát ugyanis tavaly szeptemberben a Londoni Filharmonikus Zenekar a Játékok alkalmából újra felvette, de erre a hatalmas feladatra mindössze 52 óra jutott. Így egy-egy nemzeti dal elolvasására, értelmezésére és eljátszására mindössze 10-12 perc jutott.

Ahogy a zenekar vezetője, karmestere és zeneszerzője, Philip Sheppard a BBC-nek elmondta, két okból is hozta létre az ,,egyedi" hangzást.

,,Két okból is csináltuk így: egyrészt hogy hűek maradjunk az eredetihez, de egyszerre játszunk valami művészien újat is; valamint jogi okokból: nem ismételhettünk meg egy már létező előadást."

A zenészeknek sikerült is valami újat létrehozniuk - de hogy művészi volt-e? Abban már nem lennénk ilyen biztosak...