Tour de France

Hatalmas fölénnyel vágott haza mindenkit a sárga trikós

  • Szabó András

Elképesztő fölénnyel, 1:16 perc előnnyel fejezte be a sárga trikós Bradley Wiggins a Tour de France utolsó egyéni időfutamát csapat- és honfitársa, Christopher Froome előtt. A Sky-os duó ahogy az összetettben, úgy az utolsó előtti szakaszon is mindenkit letekert a pályáról, több riválist is megalázva a futam folyamán.

Az előző, 18. szakasz után egy egészen másfajta etapot kaptak leküzdendő feladatul a világ legnagyobb kerékpáros körversenyének résztvevői. Mivel a Bonneval és Chartres közötti távot egyéni időfutam keretében küzdötték le a versenyzők, így kevésbé lehetett számítani a sprinterek, a tegnap győztes Mark Cavendish, a zöld trikót már a verseny eleje őrző Peter Sagan és a többiek győzelmére. A két legnagyobb időfutam-specialista, a négyszeres világbajnok svájci Fabian Cancellara és a tavaly Koppenhágában hatalmas fölénnyel nyerő német Tony Martin távollétében pedig legutóbbi vb-n ezüstérmet nyerő, az összetettben is vezető Bradley Wiggins tovább növelhette így is több mint kétperces összetettbeli előnyét, a francia közönség nem kis bánatára.

Az 53,5 km-es etapon az összetett első öt helyezettjének nem sok féltenivalója volt egymástól, mivel mindegyikőjüket jelentős távolság választotta el egymástól, változásokra inkább csak az első tíz második felében lehetett számítani. A tavalyi befutóhoz képest nagyságrendekkel kevesebb szívinfarktusra volt kilátás, amikor csak az utolsó előtti nap dőlt el a sárga trikót hazavivő személye a Tour első ausztrál győztese, Cadel Evans javára. Azóta azonban sokat változott a világ, a mindössze második francia körversenyén induló Tejay van Garderen például másfél perccel állt jobban, mint csapatkapitánya, Evans.

Magát a versenyt ennek megfelelően a meglepetésemberek dominálták. Előbb a német Patrick Gretsch, majd a spanyol bajnok, Luis León Sánchez találta el jól a ritmust, egy óra hat perc körüli idővel végezve a Chartes-i célban. Az ibériai versenyző teljesítményét az is emeli, hogy még az első szakaszon, a Tour elején előforduló rengeteg bukás egyikében ő is a földre került, és repedt csuklóval tekerte végig a Franciaországon, Belgiumon, Svájcon és Baszkföldön végigvezető út 3500 km-ét. A 14. szakasz győztese csapattársainak is megköszönte a segítséget, megemlítve, hogy nélkülük sehogy sem sikerült volna eljutni idáig.

Evans ehhez képest már az első időmérőpontnál, 16 km után 1:10-el lemaradt Sánchezről, végképp megerősítve: katasztrofális teljesítménye nem a véletlen műve volt a Touron, az olimpián sem sok eséllyel indul majd. Annál jobban kezdett Van Garderen: hosszú idő után az első volt, aki Sánchez 17:27-énél belülre tudott kerülni, három másodperccel megelőzve a murciait. Ami csak idő kérdése volt, mintegy 20 km-el a cél előtt bekövetkezett: Van Garderen behozta három perces hátrányát, így egy korábbi összetett győztesre nézve megalázóan előbb ért a célba - az amerikai az hetedik, az ausztrál az ötvenedik helyen.

Semmi esélye nem volt ugyanakkor sem Sáncheznek, sem Van Garderennek, sem senkinek tartani a lépést a Sky élen álló, ezért legkésőbb induló duójával. Már Froome is 23 másodperccel előzte meg a végére elfáradó Van Garderent az első időmérőpontnál, majd Wiggins erre is rápakolt még egy tucatnyi szekundumot.

A 30 km-nél felállított második időmérő kapunál szintén a brit duó neve állt a képzeletbeli boly elején - Froome négy, az egyéni üldözésben kétszeres olimpiai bajnok egykori pályakerékpáros pedig 58 másodperccel kevesebb időt ment, mint Sánchez.

Eközben pedig befutott Jurgen van den Broeck és Vincenzo Nibali is, akik mindent beleadva megőrizték helyüket az összetettbeli harmadik-negyedik helyen a BMC párosa előtt. Ők sem tudtak azonban tenni az ellen, hogy az elmúlt három hét alatt tapasztalt nyomasztó Sky-fölény itt is kijöjjön: Froome 34 másodperccel vette át a vezetést, de Wiggins erre is rá tudott tenni, elképesztő különbséggel, 1:16-os előnnyel megelőzve a csapattársát, rámutatva arra, hogy Alberto Contador hiányzásával nincs igazi riválisa a nagy körversenyeken.

A vasárnapi 20., azaz utolsó szakaszon hagyományosan nem lehet komolyabb támadásokra számítani, valószínúleg a sprinterek közötti befutó fog dönteni a párizsi Champs-Elysées-n körpályán végződő etapon.

Tour de France
19. szakasz, Bonneval - Chartres (53,5 km, egyéni időfutam)
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 1:04.13
2. Chistopher Froome (brit, Sky) 1:16 perc hátránnyal
3. Luis León Sánchez (spanyol, Rabobank) 1:50 p. h.
4. Peter Velits (szlovák, Omega) 2:02 p. h.
5. Richie Porte (ausztrál, Sky) 2:25 p. h.
     
Az összetettben:    
     
1. Bradley Wiggins 84:26:31
2. Chistopher Froome 3:21 p. h.
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 6:19 p. h.
4. Jurgen van den Broeck (belga, Lotto) 10:15 p. h.
5. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC) 11:04 p. h.
     
A zöld trikóért:    
     
1. Peter Sagan (szlovák, Liquigas) 386 pont
2. André Greipel (német, Lotto) 264 p.
3. Matt Goss (ausztrál, Orica) 238 p.
4. Mark Cavendish (brit, Sky) 175 p.
5. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky) 146 p.
     
A pöttyös trikóért:    
     
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 134 p.
2. Fredrik Kessiakoff (svéd, Astana) 123 p.
3. Chris Anker Sörensen (dán, Saxo) 77 p.
4. Pierre Rolland (francia, Europcar) 63 p.