Tour de France

Ki lesz a hegyek királya?

Az összetett esélyesek és a sprinterek után a pöttyös trikóért harcba szállókat is górcső alá vettük.

Legyen szó bármelyik háromhetes versenyről, mindig a hegyi pontverseny a legmegjósolhatatlanabb kategória, hiszen kevés olyan kerekes van, aki azzal a szándékkal vág neki, hogy megnyerje ezt a címet. Nem véletlen, hogy a Touron évről-évre más szerzi meg a pöttyös trikót, címvédésre legutóbb 2006-ban volt példa. Tavaly a lengyel Rafa Majka győzött, aki most is ott lesz a mezőnyben, ám amíg a csapata első számú embere, Alberto Contador versenyben van, addig az ő segítése lesz a feladata, tehát jó formán esélye sincs újra elhódítani a hegyek királya címet. 

Rengeteg jó hegyi menő van a mezőnyben, nyilván a nagy négyes, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana és a már említett Contador kiemelkednek, azonban egyikük célja sem a pöttyös, sokkal inkább a sárga trikó megszerzése. A spanyol klasszis például hét GT-győzelemnél jár már, de soha nem végzett még háromhetesen a hegyi pontversenyben az élen. Quintana 2013-ban behúzta ezt a címet, de akkor a verseny alakulása is lehetővé tette ezt számára. Ha közülük egyébként bármelyikük is korán kiszáll az összetettért folyó csatából, akkor azonnal előlép favorittá a pöttyös harcban, éppen ezért kiszámíthatatlan ez a kategória.

Alapesetben viszont nem a nagy négyessel kell számolnunk, sokkal inkább olyan versenyzőkkel, akiknek maximum a top 10-15 a reális cél, ami szintén óriási eredmény, ugyanakkor, aki a pöttyöst megnyeri, az Párizsban szintén részese lehet a nagy ünneplésnek. 

A Trek egyik segítője, Julian Arredondo már le is nyilatkozta, hogy neki célja megszerezni a pöttyös trikót, illetve nyerni egy szakaszt. A kis kolumbiai a tavalyi Girón már bizonyított, akkor szintén ráment a hegyi pontversenyre és meg is nyerte. Remek formában van, szóval pályafutása első Tour de France-án rögtön maradandót alkothat. 

Természetesen fontos ez a cím több francia kerekesnek is. Pierre Rolland nem egyszer próbált már a legjobb lenni ebben a kategóriában. Akire felhívánk a figyelmet az Warren Barguil, aki nem rossz összetett menő, viszont ebben a mezőnyben aligha fog labdába rúgni, szóval egy szakaszgyőzelem mellett a pöttyös is ott szerepel a céljai között. 

Jó kis csata várható ezért a címért, hiszen az említett versenyzők mellett Joaquim Rodríguez, Steven Kruijswijk, Romain Bardet, Rigoberto Uran, Dan Martin vagy éppen a fiatal tehetség, Louis Meintjes is harcba szállhat.

A háromrészes beharangozósorozatunk ezzel a végéhez ért, az útvonalról és az összetett esélyeseiről ide, míg a sprinterekről ide kattintva olvashatsz. 

Ki nyeri a 2015-ös Tour de France-t?
Versenyző Odds
Chris Froome 2.65 @ TippmixPro
Nairo Quintana 3.20 @ TippmixPro
Alberto Contador 4.60 @ TippmixPro
Vincenzo Nibali 5.50 @ TippmixPro
Thibaut Pinot 25.00 @ TippmixPro
Joaquim Rodírguez 30.00 @ TippmixPro
Tejay van Garderen 32.00 @ TippmixPro
Profi kerékpár-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz.