NHL

A Devils legendás csapatkapitánya visszatért régi klubjához

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) egyik legkeményebben ütköző hátvédje visszatért a ligába, igaz ezentúl már csak a színfalak mögött kap szerepet. Scott Stevens, a New Jersey Devils egykori csapatkapitánya, akivel a klub három Stanley-kupát is elhódított, legújabb szerepkörében a megüresedett segédedzői posztot fogja betölteni, és a védekezésért lesz felelős.

Sok Devils-drukker álma vált valóra kedden, amikor Lou Lamoriello, az Ördögök menedzsere kinevezte a két legújabb segédedzőjét, Scott Stevenst, valamint Matt Shaw-t. A keleti konferencia tavalyi bajnokának edzői stábjából Adam Oates és Larry Robinson is távozott a nyár folyamán: előbbi a Washington Capitals vezetőedzői tisztségét kapta meg, míg utóbbi San Joséba költözött, hogy közelebb legyen a Kaliforniában élő családjához.

A Devils idei újonctábora a héten kezdődött, és Lamoriello többször is kijelentette, hogy a tábor kezdetéig ki lesznek jelölve a távozók utódai. Scott Stevens, aki csontropogtató ütközései mellett vezetői képességeiről is elhíresült aktív pályafutása során, ezentúl a csapat defenzív játékáért fog felelni, míg Matt Shaw az emberelőnyös egységek hatékonyságát fogja fejleszteni. Shaw az előző idényben a San Jose Sharksnál volt foglalkoztatva hasonló szerepkörben, és a liga második legjobb emberfóros egységét rakta össze Joe Thorntonékból.

A Devils edzői stábjának további tagjai maradtak a régiek: a vezetőedző továbbra is Peter DeBoer lesz, a maradék segédedzői posztot Dave Barr – aki Shaw-nak jó barátja – és Chris Terrerri töltik be. Stevens egyébként korábban, Jacques Lemaire regnálása idején szintén segédedzőként ügyködött, ugyanakkor sosem tartott a csapattal az idegenbeli túráik során. Ezentúl viszont szervesen belefolyhat a játékosok taktikai megbeszélésébe a meccsek közben, és minden bizonnyal lesz majd egy-két jó tanácsa a védőknek is, hogy hogyan is kell hatékonyan leütközni az ellenfelet.

Stevens játékosi rezüméjéhez tartozik három Stanley-kupa, és emellett egy Conn Smythe-trófea is, amit 2000-ben kapott meg a playoff legértékesebb játékosaként.

Kedden a Chicago Blackhawks is bejelentette, hogy megegyeztek Jamie Komponnal, aki az elmúlt hat évben a Los Angeles Kings segédedzőjeként dolgozott, és júniusban Stanley-kupát nyert a csapattal. Kompon és a Blackhawks jelenlegi vezetőedzője, Joel Quenneville régebben már dolgoztak együtt St. Louisban, és friss kupagyőztes tapasztalatokkal valószínűleg nagy segítségére lesz a mesternek, hogy a Chicagót ismét az NHL elitje közé emeljék.