Euro 2012 szakértő

Ronaldo csattanós választ adott a kritikákra - Sisa Tibor

Elsőként a 2004-ben döntős portugál csapat jutott be az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokság elődöntőjébe, miután csütörtök este Varsóban 1-0-ra legyőzte a cseh válogatottat. A mérkőzést a Kaposvár korábbi és a Diósgyőr régi-új vezetőedzőjével, Sisa Tiborral értékeltük.

"Már az elejétől látszott, hogy melyik csapat mit szeretne játszani: a csehek a fegyelmezett és szervezett védekezésükben bízva kontrákra apelláltak, míg a portugálok jó latin csapat mintájára szépen felépített, rövid passzos játékot választottak. Összességében sima és egyértelmű mérkőzés volt, a portugálok abszolút megérdemelten jutottak tovább" - kezdte Sisa Tibor.

"Jó volt az iram, sok szép akciót vittek végig a csapatok, és bár gól sokáig nem született, nem vált unalmassá a találkozó. Ronaldo pedig ismét csattanós választ adott a kritikákra, hiszen győztes gólt szerzett, rengeteget próbálkozott, lőtt, fejelt, cselezett, egyértelműen ő volt csapata vezére. Nem egyemberes csapat a portugál, de Ronaldo nélkül jóval gyengébbek lennének"

Arra a kérdésre, hogy mi lehetett volna a csehek esélye, a szakember egyértelmű választ adott:

"Sokkal magasabban kellett volna megpróbálniuk a labdaszerzést, hogy kevés húzásból, gyorsan az ellenfél kapuja elé érjenek. Persze nekik ez is szép eredmény, az ellenünk elszenvedett barátságos vereség után aligha gondoltak sokan arra, hogy ez a gárda bejuthat a legjobb nyolc közé, pláne nem csoportelsőként. Ez már nem az a minőségű csapat, amelyik 1996-ban Eb-döntőbe jutott, a hőskor világbajnoki dicsősége pedig pláne messze van."

Feltűnő volt, hogy a csehek védekezése a második félidő során egyre hátrébb és hátrébb csúszott, így sokakban felmerült, talán erőnléti problémái lehettek Michal Bílek együttesének. Sisa Tibor azonban másképp látta:

"Nem hiszem, hogy erőnléti problémákról lenne szó, hiszen az előző mérkőzéseken erre utaló jeleket nem láttam a játékukon. Nyilván számított az is, hogy a megsérülő Postiga helyett egy tankszerű erőcsatárt vetettek be a portugálok, aki állandóan lekötötte a két belső védő figyelmét, és bent tartotta őket a tizenhatoson belül, de inkább az lehetett a döntő, hogy a portugálok az idő múlásával egyre több energiát mozgósítottak a győztes gól megszerzése érdekében. Mivel jóval magasabb minőséget képviselnek egyénileg, mint a cseh csapat, rá tudták kényszeríteni az akaratukat Bilek együttesére, záporoztak a kapu elé a beadások, és egy ilyenből végül gól is született."

"Ronaldo nagyon szépen csinálta a gólnál, pedig lehetett volna számítani rá, hogy középre sodródik, hiszen ellenoldali akció esetén szinte mindig ezt teszi. Okosan és jól támadta a labdát, de ha őszinte akarok lenni, legalább annyira benne van a gólban védője, mint ő maga. Nem védte eléggé a belső oldalt, Ronaldo simán megkerülte őt, egy világklasszis pedig onnan már nem szokott hibázni" - ecsetelte a gól történéseit a ludányhalászi szakember, akivel nemrégiben terjedelmesebb interjút is készítettünk.

Nyilván adja magát a kérdés, hogy mire lehetnek képesek a portugálok a továbbiakban - Sisa Tibor szerint nagyon sokra, hiszen az ő játékukon a torna kezdete óta folyamatosa látszik az előrelépés.

"Mivel ez egy hosszú torna, a formaidőzítés, a forma kitartása, a regeneráció, a pihentetés kiemelt szerepet kap, így pedig kulcsfontosságú lehet a kispad hossza és minősége is. A portugálok eddig változatlan csapattal meneteltek, ami jelentős összeszokottságot mutat, ráadásul a játékukon folyamatos fejlődés, előrelépés látszódik a németek elleni nyitómérkőzés óta. Hogy ez mire lehet elég az elődöntőben? Nagyon nehéz a kérdés, hiszen olyan minőséggel találkoznak szembe a franciák vagy a spanyolok személyében, amely még talán az övékét is meghaladja, így pedig csapatként kell valami pluszt nyújtaniuk. Egy biztos, Ronaldóra azon a meccsen is kulcsszerep hárul majd" - zárta mondandóját a DVTK vezetőedzője.

EURO 2012
Negyeddöntő
Csehország-Portugália 0-1 (0-0)
Varsó, 54 ezer néző, v.: Howard Webb (angol)
gólszerző: C. Ronaldo (79.)
sárga lap: Nani (26.), Veloso (27.), illetve Limbersky (90.)
 
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky - Jiracek, Hübschman (Pekhart, 86.), Plasil, Pilar - Darida (Rezek, 61.) - Baros
 
Portugália: Rui Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Raul Meireles (Rolando, 88.), Veloso, Moutinho - Nani (Custodio, 84.), Postiga (Almeida, 40.), Ronaldo
Portugália a győzelmével elődöntős.

 

  • Csehország - Portugália 2012-06-21 20:45:00
  • Németország - Görögország 2012-06-22 20:45:00
  • Spanyolország - Franciaország 2012-06-23 20:45:00
  • Anglia - Olaszország 2012-06-24 20:45:00