London 2012

Július 5-re lehet teljes az olimpiára utazó kajak-kenu csapat

  • MTI/MKKSZ

Legkésőbb július 5-re, a nevezési határidőre kialakul a londoni olimpián induló magyar kajak-kenu válogatott összetétele, de Storcz Botond szövetségi kapitány reméli, hogy a jövő hétvégi, szegedi válogató után 90-95 százalékosan összeáll a csapat.

A szövetségi kapitány a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a férfi kajak esetében hivatalosan még nem dőlt el, hogy nyolc vagy hét kvótával számolhat-e a sportág. Az ICF kiírását értelmezve a poznani pótkvalifikáción K-1 1000 méteren harmadik helyen záró Paumann Dánielnek járna a kvóta, ám nem hivatalosan a szövetség vezetői úgy tudják, mégsem a magyarok kapják az indulói helyet, s az MKKSZ vezetői megfontolják, hogy jogi lépéseket tegyenek az ügyben.

"Ami biztos, két egység, Kozák Danuta és az itt megjelent Dombi Rudolf, Kökény Roland páros már biztos részvevője a londoni olimpiának – mondta Storcz Botond. – A jövő hétvégi válogatót követően pedig kilencvenöt százalékban kialakul majd a csapat gerince, a végleges nevezést a zágrábi Európa-bajnokság után, július 5-ig kell leadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Az elmúlt napokban több cikk is napvilágot látott a női csapattal kapcsolatban, amelyről azt tudom mondani: természetesek ezek a kavarások, hiszen mindenki keresi a számára legjobb lehetőséget, a legjobb megoldást, és mindez sportszerű keretek között zajlik. A férfi kajak négyesek válogatóján egyelőre úgy tűnik két csapat indul, az egyik a Noé Bálint, Noé Milán, Schenk Áron és Kugler Attila összetételű egység, a másik hajóba pedig a Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kammerer Zoltán és Paumann Dániel ül be, de nem tartom kizártnak, hogy addigra kialakul még egy csapathajó. A hölgyeknél pedig a két egyes- és két párosválogató eredményei alapján hirdetem majd ki a csapatot."

Storcz hozzátette: csalódott, hogy a májusi, poznani pótkvalifikációs versenyen nem sikerült újabb kvótákat gyűjteni a meglévő 14-hez (hat női és hét férfi kajakos, illetve egy kenus), de ez a tény reményei szerint nem fogja befolyásolni a londoni eredményességet.

"A június 22-24-én sorra kerülő zágrábi Európa-bajnokságon reményeim szerint már javarészt azok az egységek képviselik majd a magyar színeket, amelyek az olimpián is" - mondta a szövetségi kapitány.

Baráth Etele, az szövetség elnöke beszédében megemlékezett a négy éve elhunyt Kolonics Györgyről, aki éppen hétfőn ünnepelné 40. születésnapját. Ahogy fogalmazott: a kétszeres olimpiai bajnok, legendás kenus nagy űrt hagyott maga után, melyet azóta sem sikerült betölteni.

"Koló mély nyomokat hagyott, a sportág nagyon érzi a hiányát, mind emberileg, erkölcsileg, mind eredményességben. Azt nem állítom, hogy az ő távozása miatt került ilyen mostoha körülmények közé a kenuszakág, sokkal inkább azért nincs páros kvótája a magyar csapatnak, mert hihetetlen gyorsasággal fejlődik ez a sportág, ám most ígérem, Rióban mindenképpen elhozzuk a párosaranyat" – fogalmazott az elnök, aki elmondta, tudja, hiszi, hogy mindenki lelkében jelen van Kolonics György, aki a magyar sportélet egyik legnagyobb alakja volt.

A londoni játékokkal kapcsolatban Baráth azt mondta: ha sikerülne úgy szerepelni, mint a májusi, duisburgi Világkupa-versenyen, ahol két-két arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet szerzett a küldöttség, akkor elégedett lenne.