Birkózás

Kozák és Bácsi is bronzérmes lett Szófiában

  • MTI
megosztom

A kötöttfogásúaknál a 60 kilós Kozák István és a 74 kg-os Bácsi Péter bronzérmet szerzett a birkózók Szófiában zajló olimpiai selejtezőjének második, szombati napján.

A nyolcaddöntőben vereséget szenvedő Bácsi a vigaszágon a cseh Tomas Sobeckyt (3-2, 3-0) és a román Ionel Puscasut (2-0, 1-0) is két menetben győzte le. Előbbi ellenfele igen kellemes emlékeket idézhetett a magyarban, mert a 2008-as Európa-bajnokság döntőjében őt múlta felül. A kvótáért zajló elődöntőben alulmaradt Kozák a bronzmeccsen a fehérorosz Dzmitrij Alenszkij ellen nyert három menetben (1-0, 0-3, 1-0).

"Nehéz mit mondani ilyenkor. Egyik versenyző sem okozott csalódást, mert Bácsi és Lőrincz Tamás is jó formát mutatott, azonban mindketten nagyot hibáztak, és ez nem fér bele" - értékelt Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya. - "Lőrincz elkapkodta a pörgetési kísérletét és magára húzta azeri ellenfelét az első fordulóban, Bácsi pedig egy pillanatra nem figyelt a nyolcaddöntőben a grúz ellen és megvolt a baj."

A szakvezető ugyanakkor elégedetten beszélt Kozákról, akitől - mint mondta - az is nagyon szép volt, hogy kvóta közelébe verekedte magát, mint ahogy nem lehetett panasza a negyeddöntőben búcsúzó, 84 kilós Lőrincz Viktorra sem.

A tavalyi, isztambuli világbajnokságon már biztosította ötkarikás részvételét a kötöttfogásúak közül Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120). Rajtuk kívül még a nőknél Sastin Mariannának (63) és a szabadfogásúaknál a szombaton győztes Ligeti Dánielnek (120) van kvótája. Szófiában minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak, illetve jutottak olimpiai részvételi joghoz. Azoknak, akik vereséget szenvednek-szenvedtek a fináléba vezető úton, még két lehetőségük marad: a jövő hétvégén a kínai, valamint a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs versenyen válthatják meg londoni repülőjegyüket.

"Megyünk tovább, tudtuk, hogy nem adják olcsón a kvótákat ezen a háromhetes versenysorozaton. Eleinte úgy terveztük, hogy Bácsi kihagyja a kínai állomást, mert neki sokat kell fogyasztania, de most elgondolkodtunk rajta, hogy mégis megpróbálkozunk vele. Erről ma, vagy holnap döntünk is" - folytatta Struhács.

"Mindig valami apróságon csúszok el... Nem értem, miért van ez. Pedig most nem volt baj a fogyasztással, jó erőben és jó hangulatban voltam. Sajnos, amikor 3-0-ra vezettem, és eldobott a grúz, az nagyon megfogott" - mondta a 2008-ban Európa-bajnok Bácsi, akinek hét-nyolc kilót kell fogyasztania a 74 kilós súlycsoporthoz. Mint megemlítette, már szombaton is 80 kiló felett volt, egy nappal a mérlegelés után...

Vasárnap a szófiai ötkarikás selejtező zárónapján két kötöttfogású és a négy női súlycsoport küzdelmeit rendezik, melyekben Kiss Balázs (96), Dénes Mercédesz (48), Barka Emese (55) és Godó Kitti (72) lesz érdekelt magyar részről.

megosztom