Riói olimpia

A szövetség nem hagyja annyiban Lőrincz Viktor bronzmeccsét

  • hatharom.com/MTI

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a Magyar Olimpia Bizottsággal (MOB) egyeztetve jelzi aggályait a nemzetközi szövetség (UWW) vezetésének és megvizsgálja az esetleges jogorvoslati lehetőséget a Lőrincz Viktort sújtó bíráskodás miatt.

Fotó: Magyar Birkózó Szövetség Facebook

"A bronzéremért vívott mérkőzés a versenyzők részéről szabályos, kemény küzdelem volt. Viktor kiválóan, kezdeményező szellemben és okosan birkózott, mindent megtett a bronzérem elnyeréséért. Ugyanakkor a mérkőzésvezetők sajátos döntései miatt vitatható végeredmény született" - olvasható a magyar szövetség keddi közleményében a kötöttfogásúak 85 kilós súlycsoportjának hétfői küzdelmeivel kapcsolatban.

Az UWW hatályos szabályzata szerint óvás nem létezik, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg. "Ennek ellenére a Magyar Birkózó Szövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait az UWW vezetése felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét. Az MBSZ teljes mellszélességgel kiáll Lőrincz Viktor mellett, akit a hazai birkózótársadalom az olimpia hőseként, s egyben érmeseként tisztel" - szögezi le az MBSZ.

Lőrincz 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró - érthetetlen okból - megintette a magyar versenyzőt 3-3-ra alakítva az állást, s mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett.

"Nem hiszem el, hogy ez történt, egyszerűen nem tudom” – mondta zokogva a vegyes zónában Lőrincz Viktor, miután hétfőn lelépett a szőnyegről.  “Hihetetlen, hogy egy olimpián ezt csinálják. Hogy lehet, hogy azt intik a végén, aki akciót csinált, érthetetlen. Elvették az érmet tőlem, nem hiszem el”.

Kedden Lőrincz Viktor bátyja, Tamás, illetve Kiss Balázs lép szőnyegre Rióban. Lőrincz Viktor háromszoros Eb-győztes testvére sorsolásától sem volt boldog.

“Ennél én sem tudtam volna nehezebbet összeírni, de akkor is megcsinálja. Egy ilyen birkózó, mint ő, olimpiai bajnok kell, hogy legyen. Itt leszek és segítek neki” – mondta arra utalva, hogy bátyja a nyolcaddöntőben a dél-koreaiak világbajnokát, Rju Han Szút kapta, győzelem esetén pedig az az örmény jönne neki, akitől a tavalyi világbajnokságon kikapott.

Kattints a képre a játékért!