Heti 6:3

Kézis szuperszombat, csodás felépülés, Nagy-csalódás

  • V.P
Címkék:

Újra eltelt egy hét, így ismét jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos 

1. Nincs kupadöntő zöld-fehér lányok nélkül 

Úgy tűnik, idén abszolút a csúcsra ért a magyar női klubkézilabda, hiszen Európa két legrangosabb sorozatának fináléjában két magyar gárdáért is szoríthatunk: a BL-ben a Győri Audi ETO KC ugyan egy hete 35-31-re kikapott a román Oltchim Valcea otthonában, de a szombati, veszprémi visszavágón 31-23-ra diadalmaskodott, így 2009 után ismét döntőbe jutott.

Az FTC-Rail Cargo Hungaria Dabason nyolc góllal bizonyult jobbnak a Dinamo Volgogradnál, most szombaton pedig az oroszországi visszavágót uralta jó darabig. Vezetett már hét találattal is, s bár a végét elszórakozta, és 38-35-re kikapott, összesítésben 69-64-gyel így is továbbment.

A magyar bajnokság két legjobb csapata tehát nemzetközi színtéren is maradandót képes alkotni, függetlenül attól, hogy a döntőket még meg is kell(ene) nyerni. A Győr a montenegrói Buducsnoszt ellen, míg a Fradi a Viborg ellen lép majd pályára - milyen szép is lenne, ha a magyar bajnoki döntőben a BL-győztes csapna össze a KEK-győztes alakulattal!

2. Küzdeni tudásból jeles!

A férfi nemzeti együttes a göteborgi selejtező tornán a macedónok felett aratott pénteki győzelmet követően szombaton a brazilok ellen nyert, és mivel a házigazda svédek is megverték ezt a két együttest, a két százszázalékos gárda kiharcolta a londoni részvételt.

Amióta a kézilabda az ötkarikás játékok műsorán szerepel - az 1984-es Los Angeles-i olimpiát leszámítva - mindig volt magyar résztvevő.

A Mocsai-legények az elmúlt két évben már megmutatták, hogy képesek hihetetlen eredmények elérésére, hiszen a tavalyi világbajnokságon elcsípett hetedik hely valamint a januári Eb-n kiharcolt továbbjutás súrolja a csoda kategóriát. Igen a csodáét, annak ellenére, hogy nem nyertünk tornát, de még csak nem is szereztünk érmet. Ugyanakkor egy olyan dinamikusan fejlődő sportágban, mint a kézilabda, nem mehetünk el azon tény mellett, hogy a magyar válogatott olyan csapatokat fektetett két vállra, amelynek merítési lehetőségei nagyságrendekkel nagyobbak. A tavalyi vb-n a Mocsai-csapat legyőzte Németországot, Lengyelországot és Norvégiát, az idei Eb-n pedig a világ- és olimpiai bajnok Franciaországot, valamint döntetlent ért el Oroszországgal, Spanyolországgal és Horvátországgal. A felsorolt országok mind-mind világklasszis csapattal rendelkeznek, sztárjaikat, eredménysorukat naphosszig sorolhatnánk, de ne tegyük. Szurkoljunk inkább a mieinknek, szurkoljunk azért, hogy az olimpián további szép eredményeket érjenek el, szurkoljunk azért, hogy szerezzenek további kellemes pillanatokat a jobb sorsra érdemes magyar embereknek. 

3. 113 pont egy meccsen - egy embertől...

Elképesztő dobóteljesítménnyel 113 pontot szórt egy bajnoki mérkőzésen Mohammad el-Akkari, a libanoni Mutahed kosárlabdázója. A 27 éves játékos 59 kísérletből 32 (!) triplát szerzett, emellett nyolcszor közelebbről, egyszer pedig a büntetővonalról talált be a Bedzseh ellen 173-141-re megnyert keddi találkozón. Ezzel jelentősen javított idényátlagán, amely addig csupán 7,6 pont volt meccsenként. A nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint el-Akkari az első kosaras Ázsiában, aki bajnoki mérkőzésen átlépte a 100 pontos határt, korábban az egyik Távol-Keleti Játékokon egy Fülöp-szigeteki játékos 116-ot szórt Kína ellen, egy Fülöp-szigeteki középiskolai meccsen pedig az egyik kosaras 104 pontig jutott.

A leghíresebb "százados" a legendás Wilt Chamberlain, aki 50 éve tartja az NBA-rekordot 100 ponttal, ehhez azóta a legközelebb Kobe Bryant került, a Los Angeles Lakers ásza 2006 januárjában 81 pontot szerzett a Toronto ellen.

4. Biztató jelek a közelgő világbajnokság előtt 

Hamarosan kezdetét veszi a divízió I-es jégkorong világbajnokság Szlovéniában, a magyar válogatott felkészülése a jelek szerint jól sikerült. Kevin Primaeu irányításával a mieink két napon belül kétszer is legyőzték Lengyelországot, amely győzelmek a kanadai szakember első sikerélményeit is jelentették nemzeti csapatunk élén. Ugyan Primeau nem csapatát tekinti a feljutásra legesélyesebb gárdának, a közvetlen riválisok felöl érkező hírek nem feltétlen rosszak a számunkra. A sztárjátékosok távolmaradása csak a mieink malmára hajthatja a vizet...

5. Muamba akár még focizhat is

Ha nem történik semmi váratlan esemény, Fabrice Muamba, a Bolton Wanderers játékosa, akinek néhány hete a pályán állt le a szíve, a London Chest Hospitalból egy jelenlegi lakhelyéhez közelebbi kórházba kerülhet át.

Az angol lapok szerint a Tottenham elleni FA-kupa meccsen életveszélyes állapotba került játékos szíve és többi szerve az orvosok véleménye alapján rendben van, így akár még a héten elhagyhatja Londont, hogy egy másik, Boltonhoz közelebbi kórházban folytassák a kezelését. Egyes információk szerint a játékos felépülése olyan jól halad, hogy akár egy hónapon belül újra edzésre jelentkezhet, noha klubjánál hivatalosan egyelőre abban sem biztosak, hogy folytathatja karrierjét.

6. "Wonder save by Adam Bogdan" 

A Bolton Wanderers szurkolói a klub magyar kapusát, Bogdán Ádámot választották meg március hónap legjobb játékosának. Bogdán a Bolton összes márciusi meccsén (5) végig a pályán volt, teljesítményét nem csak a drukkerek ismerték el, az elmúlt hónapban kétszer is bekerült a forduló válogatottjába a mértékadó BBC-nél, egyszer az amerikai ESPN-nél. "Nagyszerű érzés egy olyan díjat kapni, amiről a szurkolók döntenek. Folytatom a kemény munkát, kizárólag a futballra koncentrálok" - nyilatkozta Bogdán a Wanderers honlapjának.

A Vasasnál nevelkedett fiatal portás számára komoly feladat elfogadtatnia magát a szurkolókkal, hiszen Jussi Jasskelainen személyeben a Premier League egyik legjobb kapusa volt az elődje, aki hosszú éveken át bombaformában védett. Bogdán jó úton halad, a szurkolók imádják, a szakma árgus szemekkel figyeli, de hogy igazán "nagyember" lehessen belőle, még sokáig tartania kell ezt a kiváló formát. 

Heti Hármas 

1. Felicitaciones "Ladislao Grande"!

Egyre inkább úgy tűnik, hogy megvalósulhat az, amit csak sejtettünk, vagyis, hogy a magyar kézilabdázás valaha volt egyik legnagyobb játékosa, bizonyos Nagy László a spanyol válogatottban folytatja nemzetközi pályafutását. A székesfehérvári születésű, 209 cm magas balkezes átlövő spanyol sajtóhírek szerint a közeljövőben megkapja spanyol útlevelét, így a nyári ötkarikás játékokon a magyar helyett a spanyol válogatott mezét húzhatja magára. 

A szegedi nevelésű, de már 2000 óta a Barcelonát erősítő klasszis országváltása már évek óta lógott a levegőben, hiszen Nagy legutóbb 2009. június 21-én szerepelt a magyar válogatottban. Ugyan válogatottunk egykori "csékája" különféle indokokkal magyarázta távollétét a csapattól, a ravaszabb eszű szurkolók sejthették, hogy a biztosítási pénzek, a napi díj, az edzőtáborok körülményei, mind csak a púdert képezik. A valóság mást sejtetett, lévén a nemzetközi sportági szövetség (IHF) szabályai szerint három év szünet kell ahhoz, hogy valaki más ország színeiben játszhasson. Több mint valószínű, hogy "Lacink" tudatosan megtervezett minden apró részletet ebben az ügyben: nem véletlen, hogy a szlovákok elleni vb-selejtező után támadtak gondjai, mint ahogy az sem, hogy az olimpiai selejtezők előtt nem sokkal "éledtek fel" a spanyol szövetségben. A katalán sztárcsapatban időközben csapatkapitánnyá lett - Nagy a legendás klub történetének első nem spanyol ajkú kapitánya - sportoló másfél éve nem hajlandó ezügyben szóba állni a honi médiával, ugyanakkor hamarosan eljön az idő, amikor színt kell vallania. De nem biztos, hogy fog. Ha eddig nem volt képes felvállani saját döntését, akkor ezután már miért tenné, így magyarázat helyett maximum egy jó nagy felsősarkos bombát kaphatunk tőle...

2. Fájdalmas Davis Kupa-búcsú 

A magyar válogatott 3:2-es vereséget szenvedett Lettországtól a Nyíregyházán megrendezett euro-afrikai zóna II.csoportjának 2. fordulós mérkőzésén. Hornok Miklós tanítványainak csak nagyon kicsi hiányzott a bravúrhoz, de végül egy bizonyos Ernests Gulbis összetörte az álmokat. 

A lettek klasszisa pályafutása csúcsán a világranglista 21. helyén is állt, skalpjai között pedig Roger Federer neve is szerepel. A háromnapos küzdelem első napján hazánk nagy "reménysége", Fucsovics Márton legyőzte egy maratoni csatát követően Gulbist. A lett ki is jött a sodrából rendesen, csapkodott, ütőt tört, majd sportszerűtlenül nyilatkozott - valami rejtélyes oknál fogva mégis összekapta magát és győzelemre vezette országát. A "páli" fordulatot többen magyarázni szeretnék - állítólag édesanyja tette helyre viselkedni elfelejtő kisfiát - de az a helyzet, hogy nem olyan rejtélyes dolog ez. Úgy hívják: profizmus...

3. Van, aminek soha nem lész vége...

Újabb meccsek, újabb bundák - ezúttal Olaszországból. Az olasz nyomozati bíró tájékoztatása szerint kikérdezték Andrea Masielllót, a Bari volt védőjét a fogadási csalásokkal kapcsolatban. A játékos megerősítette, hogy valóban szándékosan szerzett öngólt tavaly májusban, a Lecce elleni hazai bajnokin és ezért - pontosabban a vendégcsapat sima győzelme miatt - 300 ezer eurót fogadott el. A nyomozás során a rendőrségnek szemet szúrt, hogy az érintettek bankszámlái gyanúsan magas összegekkel (hat- és kilencezer eurós tételekkel) emelkedtek meg az érintett meccsek után. A Bari korábbi csapatkapitányának meghallgatása után újabb három, az előző idényben lejátszott Serie A-s találkozó lett gyanús. Az olasz hatóságok a Milan-Bari (1-1), a Bari-Chievo (1-2) illetve a Bari-Roma (2-3) mérkőzéseket vizsgálják. A Milan-Bari összecsapáson egyébként Rudolf Gergely szerezte a vendégek gólját.

Íme, az ominózus Masiello-öngól a Bari-Lecce (0-2) találkozóról