London 2012

Május 10-én gyújtják meg az olimpiai lángot

  • MTI
megosztom

Május 10-én gyújtják meg a görögországi Olümpiában a londoni nyári olimpia lángját.

Amint azt a Görög Olimpiai Bizottság hétfőn jelezte: a gazdasági válság ellenére sikerült elegendő szponzort találni a láng egyhetes görögországi útjára, amely negyven várost érint, és közel 2900 kilométeres lesz. Korábban a görög kormány is komoly összegekkel segítette az olimpiai láng utaztatását.

A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte.

Hagyományosan Olümpiából indul útra az újkori olimpiák lángja, amelyet Héra istennő 2600 éves temploma előtt tizenegy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével gyújt meg.

A fáklya május 17-én érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

megosztom