Légiósok

A menedzser szerint a visszatérő Szalai Ádám aranyat ér

Terjedelmes anyagban méltatta hétfőn a Mainz labdarúgócsapatának magyar légiósát, a sérülése után visszatért Szalai Ádámot a dpa német hírügynökség, amely úgy fogalmaz: a múlt hétvégén kiderült, mennyire is hiányzott az együttesnek az egy évet kihagyó játékos.

Tuchel szerint a visszatérő Szalai Ádám aranyat ér

A 24 éves csatár a Freiburg elleni, vasárnapi hazai Bundesliga-találkozón éppen 365 nap szünet után volt ismét a kezdőcsapat tagja, s a dpa szerint a 3-1-es siker alkalmával ő volt a támadószekció "világítótornya".
    
"Szuper volt végre újra kifutni a pályára ebben a stadionban, ráadásul éppen a térdsérülésem egyéves évfordulóján. Nagyon jólesett az, ahogy a szurkolók fogadtak, és természetesen örülök a megszerzett három pontnak is, amely nagyon fontos volt a számunkra" - mondta Szalai.
    
"Ez a fiú aranyat ér. Olyan típus, aki az igazi mainzi mentalitás hordozója. Róla átragad a lelkesedés a csapatra és a közönségre is." - áradozott a magyar futballistáról Christian Heidel, a Mainz menedzsere, hozzátéve: elképzelhető, hogy a kedden lejáró átigazolási határidőig mégsem igazolnak egy másik támadót, ahogy azt korábban tervezték.
    
A magyar válogatott Szalai tavaly január 29-én, a Kaiserslautern elleni bajnokin szenvedett térdszalag-szakadást, többször megműtötték, s bő egy hete, a Bayer Leverkusen elleni, idegenbeli bajnokin térhetett csak vissza (akkor csereként lépett pályára). A most vasárnapi, Freiburg elleni "kiesési rangadón" nagy szerepe volt a győzelem kiharcolásában, ugyanis a 6. percben az ellene elkövetett szabálytalanságból növelte előnyét a hazai alakulat, ráadásul a "tettes" Diagnét kiállította a játékvezető. Szalait a 65. percben cserélték le a mérkőzésen.
    
"Nem kevesen voltak, akik egy éve, a szörnyű sérülése után azt hitték, soha nem tér már vissza. Gyakorlatilag teljesen tönkrement a térde" - emlékezett vissza Heidel.
    
Ahogy a dpa fogalmaz: Szalai - akinek nagy szerepe volt a Mainz tavalyi Bundesliga-5. helyében annak ellenére is, hogy az idény második felében már nem játszhatott - megmutatta, hogy küzdő típus, és nem adta fel azt az álmát, hogy nagy karriert fusson be.
    
Thomas Tuchel vezetőedző, aki annak idején a Stuttgartnál ismerte meg a fiatal támadót, majd 2010 januárjában elhozta őt a Real Madridtól, azért óvatosan beszélt Szalai teljesítményéről:
    
"Az ilyenfajta produkció nem szokatlan egy visszatérőtől, bár az ereje még nem tart ki egy egész mérkőzésre. Ádámnak biztosan lesz még válságos időszaka is, türelmesnek kell lennünk vele." - mondta a 38 esztendős tréner.