Szocsi 2014

Olimpián száguldanak a sebesség lovagjai - alpesi sí előzetes

Akár valamennyi versenyszámot különböző síző nyerheti meg Szocsiban - amire még nem volt példa, mióta tíz számban avatnak bajnokot az alpesi sízők az olimpiákon.

A február 7-23. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának tizenkettedik részében az alpesi sízőkkel foglalkozunk.

A lebonyolítás rendje:

A szocsi olimpián változatlan program mellett rendezik az alpesi sízők versenyeit, a tíz számot (5 női, 5 férfi) a Rosa Khutor névre hallgató síközpontban rendezik meg február 9-22 között. A síversenyek idejére nem biztos, hogy lesz elegendő hó Szocsiban, ám az orosz szervezők erre az esetre is gondoltak, hiszen - igaz hatalmas költséggel - már tavalyról elraktároztak megfelelő mennyiségű havat az esetleges enyhe február esetére is. Bár sokan azt gondolják, hogy az alpesi sízés alapsportága a téli ötkarikás eseményeknek, ez nem így van. Először ugyanis csak 1936-ban (az akkoriban még összetett versenynek hívott számmal) került fel a sportág a programba, igaz mára az egyik legtöbb éremosztó számmal rendelkező sportággá vált. Érdekesség, hogy a vancouveri olimpia előtt már lehetett hallani a világbajnokságok programjára is felkerült alpesi sí csapatverseny esetleges olimpiai felvételéről, Szocsi előtt ez a kérdés viszont nem volt annyira előtérben.

Az alpesi sízők a második világháború után sokáig hat számban mérhették össze tudásukat az olimpiákon. Az 1988-as, Calgaryban rendezett olimpián aztán a szuperóriás-műlesiklás került fel a programba és visszatért a kombináció is, így alakult ki a ma is meglévő tízszámos rendszer. Szocsiban a 76 nemzet 350 sízője között három magyar versenyzőt is találunk. Az Alaszkában élő Berecz Anna mellett a Val d'Isere-ben egy Világkupa 12. helyet (!) felmutató Miklós Edit szereplést kíséri majd idehaza megkülönböztetett figyelem. A férfiaknál Farkas Norbertért szurkolhatunk. Nem lesz viszont ott az olimpián az amerikaik világ- és olimpiai bajnoka, Lindsey Vonn, aki térdszalag sérülése miatt lesz kénytelen lemondani a címvédés esélyéről.

Esélyek:

Igaz Vonn távollétében is lesz majd jócskán esélyese az amerikaiaknak, elég csak a még tinédzser korú Mikaela Shiffrinre gondolni, aki szezonbeli műlesikló produkciójával hovatovább a szakág legnagyobb esélyesévé lépett elő. A szlalomban az osztrák Marlies Schild lehet a legnagyobb ellenfele. Tavalyi szereplésével ellentétben idén nagyon kiszámíthatatlannak tűnik Tina Maze. Az előző Világkupa idényt valósággal letaroló szlovén síző azonban közelmúltbeli edzőváltása óta már sokkal jobban teljesít, a múlt héten Cortinán már versenyt is nyert (ebben az évben először), így lehet, hogy formája pont az olimpiára lesz kihegyezve.

Szépen szeretne búcsúzni pályafutása utolsó olimpiáján a német Maria Höfl-Riesch, aki ebben az évben remekül síel, így nem zárható ki egy, a vancouverihez hasonló duplázás sem. Jól kezdte a szezont a svájci Lara Gut, aki azonban az elmúlt hetekben egy kicsit belassult, így nem biztos, hogy aranyesélyesnek mernénk nevezni. A liechtensteini Tina Weirather olimpiai bajnok édesanyja (Hanni Wenzel) nyomdokain haladva szeretne érmet szerezni Szocsiban, amire minden esélye meg is van, csakúgy, mint az osztrák Anna Fenningernek. Az utóbbi években szinte mindig akad egy meglepetés győzelem a nagy világversenyeken alpesi sízésben, így a tippelésnél a "háromnevű" outsiderek (Jessica Lindell-Vikarby, Marie-Michele Gagnon vagy éppen Maria Pietilae-Holmner) esélyeit sem szabad lebecsülni.

A férfiaknál Aksel Lund Svindal és Marcel Hirscher lehet az olimpia sztárja, előbbi a gyorsasági, utóbbi pedig inkább a technikai számokat uralhatja. A most futó szezonban ismét ők emelkednek ki a mezőnyből, saját szakágaikban megbízhatóan szállítják az eredményeket, így ha csak érdem alapján osztanák az aranyakat, nekik Szocsiban mindenképpen járna egy-egy a legfényesebb medáliából. Svindal előnye lehet, hogy neki 2010-ből már van olimpiai aranya, így nem lesz akkora nyomás rajta, mint talán Hirscheren, akinek még nincs ötkarikás érme sem, mert Vancouverben 4. és 5. lett. Igaz az osztrák bírja az éles helyzeteket, ezt tavaly a hazai rendezésű vb-n aratott szlalom sikerével bizonyította. Az utóbbi hetekben remek formába lendült (három versenyt meg is nyert) a német Felix Neureuther, aki a férfiaknál a németek legfőbb (talán egyetlen) éremesélyes sízője lesz Szocsiban

A kihívók között kell említeni az amerikai Ted Ligetyt, aki Schladmingban egy éve három vb-címet szerzett, idén azonban még halványabban szerepel. A veterán Bode Miller is sokadik virágzását éli, a rendre bevállalósan síző amerikai a múlt héten Kitzbühelben (két Vk-dobogóval) bizonyította, hogy sebessége és technikája nem kopott meg, Höfl-Rieschhez hasonlóan pedig talán ő is élete utolsó olimpiáján szerepel. Ugyanez lehet érvényes az elsősorban kombinációban "utazó" horvát Ivica Kostelicre is. A franciák már-már "szokásos" alpesi aranyát ezúttal Alexis Pinturault szállíthatja, aki szlalomban és kombinációban is éremesélyes. A leggyorsabb számban, lesiklásban szinte lehetetlen tippelni,az idei formákat látva Svindal mellett talán a svájci Patrick Küng és a kitzbüheli bronzérmes, a sokadvirágzását élő Bode Miller emelhető ki a favoritok bő, 10-12 nevet tartalmazó listájáról

Érdekességek:

- A szocsi olimpián is üde színfolt lesz a mexikói színekben szereplő, extravagáns viselkedésével rendre kiemelt figyelmet kapó Hubertus of Hohenlohe herceg részvétele, aki 15 világbajnoki indulása mellett - 1984, 1988, 1992, 1994 és 2010 után - most már hatodszor vesz részt a téli olimpián.

- Magyar alpesi síző még sohasem szerzett pontot olimpián, eddigi legjobb ötkarikás eredményünket Kozma Péter érte el 1984-ben, aki 18. lett műlesiklásban - ezt a teljesítményt reményeink szerint Miklós Edit felülmúlhatja Szocsiban.

- A sportági éremtáblázatot 105 éremmel fölényesen vezető osztrákok négy éve Vancouverben majdnem "megégtek", akkor csak Andrea Fischbacher aranya tartott esernyőt az amúgy - az ő szintjükön - felejthető teljesítmény fölé. Most a gyenge formában síző Fischbachert nem is nevezték a sógorok, így másnak kell hozni a várt sikereket.

- Alpesi sízében eddig mindössze ötször fordult elő, hogy egyazon nemzet sízői álltak egy versenyszám végén a dobogón. Legutóbb ilyenre Torinóban (2006) akadt példa, akkor a férfi műlesiklás hozott totális osztrák sikert: 1. Benjamin Raich, 2. Reinfried Herbst, 3. Rainer Schönfelder

- Mindössze három olyan síző van a téli olimpiák történetében, akik egyazon olimpián három alpesi sí versenyszámot is meg tudtak nyerni. Az osztrák Anton "Toni" Sailer (1956), a francia Jean-Claude Killy (1968) és a horvát Janica Kostelic (2002)

- A sportágnak két négyszeres olimpiai bajnoka van a norvég Kjetil André Aamodt és a horvát Janica Kostelic személyében.

- Egyetlen olyan síző van csupán, aki egy napon nyert két olimpiai érmet is. A norvég Lasse Kjus az, aki az 1998-as olimpián kombinációban és lesiklásban is második lett ugyanazon a napon. A kombinációban akkoriban még a szlalomot rendezték előbb, a lesiklás volt a befejező rész, amit Naganóban az alpesi versenyekbe gyakran beleszóló időjárás miatt egy nappal eltoltak és végül csak a lesikló verseny napján tudtak megrendezni.