Szocsi 2014

A jég a magyar remények terepe - rövidpályás gyorskorcsolya előzetes

A legutóbbi két téli olimpián sikerült pontot szerezni rövidpályás gyorskorcsolyázóinknak. Ez talán Szocsiban is sikerülhet, de ehhez bravúr kell.

A február 7-23. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának tizenharmadik részében a rövidpályás gyorskorcsolyával foglalkozunk.

A lebonyolítás rendje:

A rövidpályás gyorskorcsolya (szakmai berkeken belül: shorttrack) képviselői a 12.000 néző befogadására alkalmas Iceberg Skating Palace-ban küzdenek majd az érmekért. A február 10-21. között sorra kerülő nyolc versenyszámban 25 ország összesen 116 korcsolyázója vesz részt, köztük természetesen a mieink is. Tajvan és Litvánia sportolói most először kvalifikálták magukat ebben a sportágban az olimpiára. Ez talán azért is van, mert a szakág még nem túl régi az olimpiákon, hiszen érmekért csupán 1992-ben Albertville-ben versenyezhettek először a shorttrackesek.

A magyar csapat minden korábbinál nagyobb létszámmal, nyolc fővel indulhat az olimpián, a férfiaknál három (Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Béres Bence), a nőknél öt (Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia, Keszler Andrea, Darázs Rózsa) versenyzőből áll a küldöttség. A fiúknál 500-on két, a hosszabbik távokon (1000 és 1500 méter) viszont három-három indulási helye van a mieinknek. A nőknél 500 és 1000 méteren egy, 1500-on viszont két magyar versenyző indulhat. Emellett a női váltót (3000 méter) figyeljük majd fokozott figyelemmel, ahol talán a legtöbb esély van a magyar pontszerzésre (1-6. hely valamelyike). A mieink az elődöntőben Kanada, Dél-Korea és Oroszország ellen próbálkozhatnak meg a döntőbe jutást érő első két hely valamelyikének megszerzésével. A realitás persze vélhetően a B-döntő eleje lehet a mieink számára, de ki tudja...

Esélyek:

A sportági éremtáblázatot 19 aranyéremmel fölényesen vezető Dél-Korea szeretné visszaszerezni egyeduralmát. Vancouverben a kínaiak ugyanis mind a négy női számot megnyerték, az akkor triplázó (nem mellesleg a tavalyi világbajnokságon is négy aranyérmet gyűjtő) Vang Meng azonban most bokatörése (edzésen egy csapattársával ütközött) miatt nem lehet ott pályafutása harmadik olimpiáján. Wang kiválásával elveszítette esélyét arra, hogy 500 méteren sorozatban harmadszor is győzzön, az ő távollétében ezen a távon Fan Kexin, 1500-on pedig Zhou Yang számít éremesélyesnek a váltóban azért így is bivalyerős kínai női csapatból.

A dél-koreai csapatban Shim Suk-Hee lehet a szocsi olimpia sztárja, aki mindhárom távon esélyes lehet akár az aranyéremre is. Ahogy egy sportágat uraló nemzettől elvárható, két honfitársa, Kim A-Lang és Park Seung-Hi éremszerzése sem lenne komoly szenzáció. Az európaiak közöl az olasz Arianna Fontanát és a nagypályás gyorskoriban is "utazó" holland Jorien Ter Morst kell kiemelni, a magyarok közül egyéniben talán Heidum Bernadett juthat a legmesszebbre, igaz őt decemberi térdműtéte jelentősen hátráltatta a felkészülésben.

A férfiaknál a kétszeres olimpiai bajnok Charles Hamelin által vezetett kanadaiakra figyelni kell, akik váltóban és a mindhárom távon remeklő Hamelin révén egyéniben is éremért fognak hajtani. A dél-koreai versenyzők mellett az Apolo Anton Ohno visszavonulása után kicsit "elárvult" amerikai csapat is érmekért utazik majd Szocsiba. Ohno ott lesz persze Szocsiban, de most már csak az NBC szakkommentátoraként követi figyelemmel szeretett sportága eseményeit. Legismertebb versenyzőjük nélkül az amerikaiak az 5000 méteres váltóban bízhatnak és talán a kétszeres olimpiai bronzérmes J. R. Celskinek sikerülhet még egyéniben is dobogóra állnia.

Dél-Koreának a férfiaknál is van komoly hiányzója, Noh Jin-kyu ugyanis könyökének törése miatt marad le az olimpiáról. A 2011-es összetett világbajnok, az 1500 méteres távon világcsúcstartó versenyzőt a harmadik olimpiájára készülő Lee Ho-Suk pótolja majd, ami azért érdekes, mert ő már 27 éves és a sportágat uraló dél-koreai csapat 1994 óta nem nevezett ebben a sportágban 24 évesnél idősebb versenyzőt. A házigazda oroszok számára érdekesen alakulhat az olimpia, hiszen a torinói háromszoros bajnok Viktor Ahn 2011-es honosításával már ebben a sportágban is van esélyesük. A kínaiak közül Wu Daijing és Han Tianyu is jó lehet egyéniben, a férfi váltójuk ugyanakkor nem annyira erős, mint a női.

Érdekességek:

- 1980-tól kezdve huszonhat év telt el magyar pontszerzés nélkül téli olimpián. A rossz sorozatot Torinóban két shorttrackes, Knoch Viktor (5. hely) és Huszár Erika (4. hely) törte meg 1500 méteren. A vancouveri olimpián a Kanadában élő és időközben már visszavonult Huszár Erika lett még pontszerző 1500 méteren (6. hely) és emellett még női váltónk ötödik helyének is örülhettünk.

- A sportágat általában a jégkorong céljára (is) használt jégpálya közepén, egy 111,12 méter hosszú, bójákkal jelölt ovális alakú pályán űzik. Mind a férfi, mind a női versenyeknél három-három egyéni versenyszám létezik: 500 méter (4 és fél kör), 1000 méter (9 kör), és 1500 méter (13 és fél kör).

- Az egyéni versenyeken kívül váltóversenyeket is rendeznek, a nőknél 3000, a férfiaknál 5000 méteres távon. A váltónál egy csapatban négy versenyző van, ebből egy a versenypályán, három pedig a körön belül tartózkodik. A váltás a szabályok szerint érintéssel történik, a gyakorlatban a leváltott versenyző hátulról meglökve ad lendületet a váltótársának. Nincs szabályozva, hogy egy csapattag milyen távot köteles megtenni, csupán az, hogy minden csapattagnak kötelező legalább egy kört mennie, illetve az utolsó két körben már nem szabad váltani.

- Rövidpályás gyorskorcsolyázóink évről-évre rohamosan fejlődnek, amit a nemzetközi eredmények is jól mutatnak. Az első komoly mérföldkő a 2009. január 18-án Torinóban megszületett első magyar Európa-bajnoki aranyérem volt, amelyet a Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összetételű női váltó ért el. A férfi stafétánk pedig tavaly Trentóban az universiadén tudott győzni.

- A már a múlt héten csütörtökön Szocsiba elutazó magyar küldöttségben Darázs Rózsa és Knoch Viktor számít a legtapasztaltabb olimpikonnak, akik már egyaránt a harmadik ötkarikás versenyükre készülnek.