Szocsi 2014

Hó, lendület, dinamika, szabadság - freestyle-sí előzetes

  • Vásárhelyi Tamás

Az észak-amerikai sízők uralhatják a téli olimpia legdinamikusabban fejlődő sportágát, a freestyle-sít Szocsiban is.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának kilencedik részében a szabadstílusú sízéssel foglalkozunk.

A lebonyolítás módja:

Szocsira alaposan kibővült a szabadstílusú sí (freestyle sí) versenyprogramja. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis még 2011-ben előbb a félcső, majd pedig a slopestyle versenyek bevezetése mellett döntött, így a sportág rövid idő alatt hatról tízre növelte éremosztó versenyeinek számát. A február 6-21 között sorra kerülő versenyeknek a Rosa Khutor Extreme Park lesz a házigazdája, ahol a sportág versenyeit 4000 szurkoló élvezheti majd a helyszínen. Ugyanitt rendezik majd párhuzamosan a snowboardosok olimpiai küzdelmeit is.

A szabadstílusú sízés az 1988-as olimpián bemutató (nem hivatalos) sportágként került fel az olimpiák programjába, aranyérmeket pedig először 1992-Albertville óta osztanak a sportágban. Előbb csak a mogul, majd két évvel későbbtől (1994) már az aerials versenyeket is megrendezték, 2010-ben Vancouverben pedig már a síkrossz futamok is csatlakoztak az olimpiai programhoz.

Esélyek:

A mogulban nem kérdés, hogy sokat fogjuk látni a juharleveles zászlót. A férfiaknál Alexandre Bilodeau és Mikael Kingsbury is három-három Világkupa versenyt nyert meg ebben az évben, rajtuk kívül pedig csak az amerikai Patrick Deneen (Lake Placidben) tudott egyáltalán egy Vk-második helyet elcsípni, amúgy a két kanadai uralja a szakágat. Nehéz elképzelni, hogy mindketten annyira rontsanak, hogy ne legyen kanadai aranyérem. Női mogulban sincs nehéz dolgunk a tippeléssel, az észak-amerikaiak ugyanis itt is uralkodnak. Az amerikai Hannay Kearney és a kanadai Dufour-Lapointe-testvérek (Justine és Chloé) osztoztak a szakág idei Világkupa versenyein. Kearney hajszállal esélyesebb (3 versenyt nyert a szezonban) ugyan, de a Dufour-Lapointe tesók egymást segítve legyőzhetik őt.

A síkrossz versenyszámban még egy Világkupa (január 25. - Kreischberg) ugyan hátra van az olimpiáig, de ez nem befolyásolja jelentősen az esélyeket. Az idei hat Vk-versenyt ugyanis öt különböző síző nyerte meg, csak a kanadai David Duncan tudott (az olaszországi Innichenben) duplázni. Aranyra hajt honfitársa, Christopher Delbosco és az amerikai John Teller is, nem is beszélve a 2009-es világbajnok osztrák Andreas Mattról. A női síkrossz szakágat Kanada és Svájc uralja, az idei Világkupa versenyeken csak ezen nemzetek nyertek. Az aranyért a kanadai Mariella Thompson és a svájci Fanny Smith csatája várható, de két további svájci síző, Sanna Lüdi vagy Katrin Müller is odaérhet a dobogóra.

Az aerialsben folytatódhat a kínai uralom és bár négy éve a fehérorosz Grisin legyőzte őket, most az ázsiaiak visszavághatnak. A legnagyobb esélye a győzelemre a kínai Zhoncsing Liunak van, akit a kanadai Travis Gerrits, a szintén kínai Guangpu Csi és a címvédő Alekszej Grisin szorongathat meg reálisan. A hölgyeknél is kínai arany születhet ebben a szakágban, ahol nagy eséllyel a "teniszes" névvel megáldott Li Nina lehet a bajnok. A totális kínai sikert az ausztrál címvédő Lydia Lassila veszélyeztetheti a leginkább.

Az újoncként az olimpián bemutatkozó félcsőben már a játékok előtt véget ért a Világkupa sorozat, amelyben a férfiaknál a Calgaryban győztes Justin Dorey gyűjtötte a legtöbb pontot. A négy versenyt négy különböző síző nyerte meg, így nehéz lenne jóslásokba bocsátkozni. Ebben a szezonban csak az amerikai Aaron Blunck és a francia Kevin Rolland tudott kétszer is dobogóra állni, ők ezt az olimpián is megtehetik. A félcső versenyt a hölgyeknél szinte az amerikaiknak találták ki, akik a szezon négy versenyéből hármat is meg tudtak nyerni. Közülük talán a szakági Világkupát megnyerő Devin Logant nevezhetjük ki favoritnak, de Brita Sigourney és Maddie Bowman is érmes lehet. Téli olimpiákon ritka vendég a triplázás, de most az amerikai hölgyeknek ez is összejön Szocsiban.

A szintén Szocsiban bemutatkozó slopestyle versenyeket (is) az Egyesült Államok uralhatja, a férfiaknál a Vk-ban vezető Nick Goeppert kell kiemelni, akit az ausztrál Russel Henshaw és a brit James Woods szoríthat meg az aranyért. A női versenyek is nehezen jósolhatóak, hiszen az idei négy Világkupa versenyen négy különböző síző osztozott. Ha mégis valakit meg kellene esélyesként nevezni, akkor a szakági Vk-ban vezető kanadai Dara Howellt és a német Lisa Zimmermannt kell kiemelni.

Érdekességek:

- A sportág népszerűségét jelzi, hogy eddig ugyan összesen csak 24 éremosztó szám volt freesytle sízésben, ezeken azonban 12 különböző nemzet osztozott. A legeredményesebb természetesen az Egyesült Államok, amely 6 arannyal vezet Kanada (4) és Ausztrália (3) valamint Svájc (3) előtt.

- Magyar sportoló még sohasem vett részt ebben a sportágban téli olimpián és bár most két versenyzőnknek, Trso Lukács és Csanaky Péter is közel volt hozzá, sajnos Szocsiban sem fog megváltozni ez a helyzet.

- A torinói olimpia egyik legnagyobb meglepetését a férfi szabadstílusú sízésben az aerials versenyszámban Hsziaopeng Han okozta, aki Kína első olyan aranyérmét nyerte téli olimpián, amelyik nem a rövidpályás gyorskorcsolyázásban született.

- A 2010-es vancouveri olimpián a mogulban győztes Alexandre Bilodeau volt az első kanadai olimpiai bajnok, aki hazai földön tudott nyerni, így az arany nélkül záruló Montreal (1976) és Calgary (1988) után harmadik nekifutásra végre nyertek odahaza is a kanadaiak. Ezt követően viszont olyannyira belelendültek, hogy végül 14 aranyéremmel megnyerték a 2010-es játékok éremtáblázatát is.

- A szabadstílusú sízés ugyan meglehetősen új sportág az olimpiai programban, mégis érdekes, hogy egyetlen versenyző sem volt még képes megvédeni címét a játékokon. A mogulban érdekelt kanadai Alexandre Bilodeaunak és az aerialsben remeklő ausztrál Lydia Lassilának most jó esélye van ezen sorozat megtörésére.