Szocsi 2014

Kanada újra a világ ellen - curling előzetes

  • Vásárhelyi Tamás

A kanadai csapat az elmúlt négy olimpián mindkét nem küzdelmeiben érmes volt curlingben. A sorozat most Szocsiban is folytatódhat, de a sportági nagyhatalomnak csak a kettős győzelem lenne elfogadható, amire eddig még nem volt példa az olimpiák történetében.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com sportágismertető sorozatában ezúttal a curling lesz soron. A jégen űzött látványos sport egyre nagyobb presztízzsel bír az olimpiai programon belül - Szocsiban is izgalmas tornát hozhatnak a "jég sakkja"-ként emlegetett sportág küzdelmei.

A lebonyolítás rendje:

A curlingben maximálisan érvényesül a nemek egyenjogúsága, hiszen mindkét nem küzdelmei során tíz-tíz csapat harcolhat az érmekért. A lebonyolítás rendjében nincsen változás Vancouver óta, a torna a jól megszokott körmérkőzésekkel (round robin) veszi majd kezdetét, ahol mindenki játszik mindenkivel egy-egy mérkőzést. A négy legjobb mérleggel rendelkező csapat folytathatja innentől kezdve a rájátszást, ahol viszont nem a több más sportágból ismert elődöntő-döntő rendszere működik. A curlingben használt play-off rendszer ugyanis jutalmazza az alapszakasz jó teljesítményét.

A rájátszásban az első két helyezett egymás ellen játszik, a győztes ebből a párharcból automatikusan bejut már a döntőbe. A vesztes fél viszont nem esik ki, hanem játszik egy tényleges elődöntőt a 3. és 4. legjobb mérlegű csapatok párharcának győztesével. A mérkőzések tíz játszmáig (end) tartanak, ahol az egyes játékrészekben maximum csak az egyik csapat szerezhet pontot, igaz ha a játék végén egyetlen kő sem marad a házban, akkor 0-0 az end végeredménye. Döntetlen végeredmény ebben a sportágban nincs, így ha tíz end után azonos pontja van mindkét csapatnak, akkor hosszabbítás (extra-end) következik.

Szocsi 2014 - résztvevő csapatok:
A férfi torna mezőnye

Oroszország, Kanada, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia,

Dánia, Kína, Svájc, Németország, Egyesült Államok

A női torna mezőnye:

Oroszország, Svédország, Svájc, Nagy-Britannia, Kanada,

Egyesült Államok, Dánia, Kína, Japán, Dél-Korea

A curling torna mérkőzéseit az Ice Cube Curling Center névre hallgató csarnokban rendezik meg. A háromezer néző befogadására alkalmas létesítményben a paralimpián is rendeznek majd curling mérkőzéseke. Oroszország rendezőként automatikusan indíthat csapatot mindkét nem küzdelmeiben, melléjük a 2012-es és a 2013-as világbajnokságon nyújtott teljesítmény alapján került be hét-hét csapat az olimpiára, a fennmaradó két helyet pedig a tavaly év végén rendezett pótkvalifikációs tornán szerezhették meg a csapatok. Utóbbi tornán a férfiaknál a németek és az amerikaik, a nőknél pedig Kína és Japán váltotta meg "last-minute" jegyét a játékokra.

Esélyek:

Évtizedek óta minden curling világbajnokság és olimpia előtt a kanadai csapatok számítanak első számú esélyesnek. Mivel a sportágat űzők 90%-a a hatalmas országban csúsztatja a köveket, a a férfiaknál (Brad Jacobs) és a nőknél (Jennifer Jones) most Szocsiban is elsőszámú esélyes. A férfi tornán a David Murdoch vezette skót (pardon, britek), a veterán Thomas Ulsrud általirányított norvégok illetve a fiatal - tavaly vb-címet szerző - Niklas Edin vezette svédek lehetnek veszélyesek a kanadaik vágyott aranyérmére.

A hölgyeknél a 2009-es világbajnok (nem mellesleg vancouveri bronzérmes) kínai Bingju Wang, a Margaretha Sigrfridsson által irányított vb-ezüstérmes svédek, a 2012-es világbajnok svájciak (Miriam Ott) a favoritok Kanada mellett. Nem szabad viszont megkerülni a skót Eve Muirhead vb-címvédő csapatát, sőt hazai jégen az Universiade győztes, Európa-bajnok Anna Szidorova vezette oroszok is odaérhetnek még a legjobb négy közé.

Érdekességek:

- Amióta a curling 1998-ban újra felkerült az olimpiai programba, a sportág legnagyobb hatalmának számító Kanada minden alkalommal dobogós volt a férfiaknál és a hölgyeknél is.

- Ebben a sportágban Nagy-Britannia néven rendre a legjobb skót curlingesek szerepelnek. Mivel Skóciának (egyelőre) nincs külön olimpiai bizottsága, így a legjobb curling játékosaik kénytelenek brit színekben versenyezni - nem is sikertelenül.

- A skip nem minden esetben a csapat befejező emberének az elnevezése. Olykor előfordul, hogy a csapatkapitány nem az utolsó két követ csúsztatja el az endekben. Jó példa erre a legutóbbi két vb-n egyaránt ezüstérmet szerző svéd női csapat, ahol Margaretha Sigfridsson a lead pozícióban játszik, magyarul övé mindig a csapaton belüli első két kő.

- Egyetlen skip volt eddig képes arra, hogy megvédje olimpiai bajnoki címét. A 2006-ban és 2010-ban is győztes svéd női válogatottat Anette Norberg dirigálta, akivel mindkét tornán Eva Lund, Anna Svärd és Cathrine Lindahl játszott együtt, így ők is a curling kétszeres olimpiai bajnokai. Norberg pályafutásának egyik legnagyobb pillanata a 2006-os döntő a svájciak ellen, ahol az extra end utolsó kövével két ellenfél követ kiszedve tudta megszerezni az aranyat. Ezt a pillanatot az alábbi videó végén meg is nézhetitek:

- Címvédésre most Szocsiban biztosan nem lesz újabb példa, lévén a svédek új női, a kanadaiak pedig új férfi csapattal érkeznek a 2014-es játékokra.

- Dánia eddig mindössze egyetlen érmet szerzett a téli olimpiákon, a naganói olimpián ezüstérmet szerző, Helena Lavrsen vezette női curling csapatnak köszönhetően.

- Olimpiai tornán ritkán látunk 6-0-s endet, pláne nem döntőben. A 2006-os fináléban a finnek skipje, Markku Uusipavalniemi hibázott hatalmasat, a hatodik endben így a kanadaiak hat pontot írtak és végül Brad Gushue csapata simán nyert is 10-4-re.

- Reményeink szerint hamarosan a vegyes párosok küzdelmei is felkerülnek az olimpiai programba, annál is inkább, mert a szám világbajnoka legutóbb 2013-ban Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt révén egy magyar páros volt.

- A curling évtizedeken keresztül (összesen öt alkalommal) csak bemutató sportága volt az olimpiáknak, míg végül 1998-ban a sportág visszakerülhetett az olimpiai programba. Az 1924-ben Chamonixban rendezett férfi curling tornát csak utólag (2006-ban) nyilvánították hivatalos olimpiai eseménynek.

A női curling olimpiai dobogósai:
évszám Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
1998 Kanada Dánia Svédország
2002 Nagy-Britannia Svájc Kanada
2006 Svédország Svájc Kanada
2010 Svédország Kanada Kína

 

A férfi curling olimpiai dobogósai:
évszám Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
1924 Nagy-Britannia Svédország Franciaország
1928-1994 nem rendezték meg    
1998 Svájc Kanada Norvégia
2002 Norvégia Kanada Svájc
2006 Kanada Finnország Egyesült Államok
2010 Kanada Norvégia Svájc