Szocsi 2014

Duplán repülhet a paradicsom - snowboard előzetes

  • Vásárhelyi Tamás

Az amerikai Shaun White lehet az első snowboardos a világon, aki három olimpiát nyer egymás után.

A február 7-23. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának utolsó részében a snowboardosokkal foglalkozunk.

A lebonyolítás rendje:

A szocsi olimpia hódeszkás versenyeinek a hatezer néző befogadására alkalmas Rosa Khutor Extreme Park ad otthont február 6-22. között. Az olimpiai mozgalomban meglehetősen újkeletű sportág egyre nagyobb szeletet hasít ki magának, hiszen most már tíz aranyérem talál majd gazdára a boardosoknál. Az eddigi szakágak (snowboard cross, félcső és párhuzamos óriás-műlesiklás) mellett ugyanis az "újhullám", a slopestyle és a párhuzamos szlalom versenyek is felkerültek az olimpiai programba. Ebben a szezonban nagyon vártuk a hódeszkás híreket, lévén korábbi junior világbajnokunk, Gyarmati Panka nagyon közel került az olimpiai kvalifikációhoz, ám sajnos végül egyetlen hellyel lemaradt Szocsiról, így a 31 nemzet 243 boardosa között most sem lesz magyar az olimpián...

A snowboardosok annak idején Naganóban (1998) úgy kerültek fel az olimpiai programba, hogy azt a sportág vezetői különösebben nem is forszírozták, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői ugyanakkor jól éreztek rá a hódeszkák rohamosan növekvő eladási adataira és a sportág ezzel párhuzamosan lezajló világhódító forradalmára. Szocsi ugyan még csak a snowboard ötödik olimpiai megjelenése lesz, de a kiosztott érmek számát tekintve már jó néhány hagyományos, a kezdetektől programon lévő sportágat megelőztek. A snowboard olimpiai versenyeinek elismertsége ugyan sokat javult az utóbbi években, ám a versenyzők (szakmai berkekben csak riderek) számára még mindig a most az olimpia előtt nem sokkal Aspenben rendezett X-Games és az ott aratott siker jelenti a csúcsot.

Esélyek:

A sportágat igazán közelről követőkön kívül kevesen tudnának egynél több snowboardost felsorolni, azt viszont jó eséllyel jelenthetjük ki, hogy az a sportrajongó, aki képes egy ridert megnevezni, nagy valószínűséggel Shaun White nevét böki ki. Az amerikai sztár (akit vörös haja miatt csak repülő paradicsomnak becéznek) hiába nyert Torinóban és Vancouverben is olimpiát a félcső versenyben, az USA-n is jócskán túlmutató nimbuszát mégis a tizenhárom X-Games aranyérem táplálja a leginkább.

Az olimpiai arany persze a tengerentúlon is szépen fénylik, így White a szponzorok ismételt extra segítségével készülhetett a játékokra. A külön neki megépített félcsőben újabb trükköket tanult be Szocsira, de emellett már az olimpiai slopestlye versenyekre is készülhet, mivel abban is ő az egyik "király".

Utóbbi számban White-nak akad azért vetélytársa, a kanadai Marc McMorris hasonló kaliberű lehet, ő viszont az X-Games döntőjében egy bukásnál bordasérülést szenvedett, így kérdésessé vált az indulása. A férfiaknál a párhuzamos szlalom és a snowboard cross versenyre sem lehet egyértelmű esélyest megnevezni, lévén az eddigi Világkupa-versenyeket mindkét szakágban mindig különböző emberek nyerték meg ebben a szezonban. A snowboard cross azért is tűnhet még rendkívül nyitottnak, mert a kétszeres címvédő Seth Wescott nem tudta kiharcolni a csapattagságot az amerikaiaknál, így már most kijelenthető, hogy új arc ülhet fel a szakág üresen árválkodó trónjára.

A vancouveri olimpia snowboard versenyeinek dobogósai:
  Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
Férfi félcső Shaun White (USA) Peetu Piiroinen (FIN) Scott Lago (USA)
Férfi párhuzamos óriás-műlesiklás Jasey-Jay Anderson (CAN) Benjamin Karl (AUT) Matthieu Bozzetto (FRA)
Férfi snowboard cross Seth Wescott (USA) Mike Robertson (CAN) Tony Ramoin (FRA)
Női félcső Torah Bright (AUS) Hannah Teter (USA) Kelly Clark (USA)
Női párhuzamos óriás-műlesiklás Nicolien Sauberbreij (NED) Jekatyerina Iljuhina (RUS) Marion Kreiner (AUT)
Női snowboard cross Maelle Ricker (CAN) Deborah Anthonioz (FRA) Olivia Nobs (SUI)

A hölgyeknél a párhuzamos szlalomban a svájci Patrizia Kummer a fő esélyes, a snowboard crossban pedig az amerikai Lindsey Jacobellis feledtetheti a 2006-os olimpia rémálmát, amikor nyerő pozícióban trükközött a befutó előtt, és biztosnak látszó aranyérmet bukott el egyetlen hiba (inkább felelőtlen magamutogatás) miatt. A félcsőben itt is az amerikaik a favoritok, náluk talán Kelly Clark számára jött el Szocsiban az aranyszerzés ideje.

Érdekességek:

- A snowboard azon öt téli sportág egyike, amelyben magyar versenyző még sohasem szerepelt olimpián, emellett szánkózásban, szabadstílusú sízésben, curlingben és skeletonban nem indult eddig még magyar versenyző.

- Bár a hódeszkázás meglehetősen fiatal sportága az olimpiai programnak, már háromszor is előfordult, hogy valaki megvédte bajnoki címét. A svájci parallel snowboardos Philipp Schoch (2002-06) kezdte a sort Torinóban, őt Vancouverben a félcsőben Shaun White, a snowboard crossban pedig a szintén amerikai Seth Wescott követte.

- Már csupán három olyan nemzet van, amely a snowboard valamennyi olimpiai szereplése alkalmával tudott érmet szerezni, így Szocsiban a svájci, a francia és az amerikai riderek folytathatják a sormintát.

- A sportág olimpiai éremtáblázatát ugyan az Egyesült Államok vezeti (7 arany), ám a svájciak (5) és a kanadaiak (3) sem állnak rosszul. A megszerzett érmek számában talán még dominánsabb az USA fölénye, a sportág eddigi 63 olimpiai érméből 22 náluk "landolt".

- A Gyarmati Panka által űzött slopestyle szakág eléggé ismeretlen idehaza, így befejezésül álljon itt egy rövid bemutatkozó videó a szakág népszerűsítése gyanánt: