Szocsi 2014

Folytatódhat a norvég diadalmenet - biatlon előzetes

Négy éve a norvégok három olimpiai aranyérmet szereztek biatlonban - Szocsiban újra Svendsen és Berger napjai jöhetnek.

A február 7-23. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának utolsó előtti részében a biatlonnal foglalkozunk.

A lebonyolítás rendje:

Minden korábbinál bővebb versenyprogram (11 versenyszám) szerepel a biatlon olimpiai menetrendjében Szocsiban. Az eddig is elég feszes ötkarikás menübe a program végére, a váltók elé (február 19-én) bekerült még a vegyes váltó is, így a sportágat uraló nemzeteknek "plusz egy" éremszerzési esély kínálkozik. A felkészülésen ez persze sokat nem változtat, a Laura biatlon és sífutó centrum pokolian nehéz pályái így is úgy is embert próbálóak lesznek. A 2012-es és a 2013-as világbajnokságot is alapul vevő kvalifikációs rendszer alapján véglegesített 220 fős résztvevői körbe ezúttal egy női (Szőcs Emőke) és egy férfi (Gombos Károly) sílövőnk is bekerült, akiktől tisztes helytállást remélhetünk.

A sportágban gyakori kérdés a nézők részéről - így nem árt az olimpia előtt tisztázni - hogy biatlonban ötven méterre van a cél, álló helyzetben 11,5 cm, míg fekvő testhelyzetben 4,5 cm a korong átmérője, amire a versenyzők lőnek. Az olimpiai programban a világbajnoksághoz hasonló a menetrend, így mindkét nem számára rendeznek négy-négy egyéni számot (sprint, üldözéses, tömegrajtos, egyéni) illetve egy-egy váltóversenyt. Ha valamelyik versenyző bevállal minden számot, akár hat aranyérmet is szerezhet, igaz a sportág élmezőnyének szorosságát ismerve ez kevéssé valószínű. Az olimpiai versenyek (Vancouverrel ellentétben) ebben az évadban nem lesznek részei a 2013/14-es Világkupa sorozatnak.

Esélyek:
 

Az elmúlt két szezonban rendre Martin Fourcade és Emil Hegle Svendsen párharcáról szóltak a férfi biatlon versenyek. Az évad elején a francia, Oberhof óta viszont inkább a norvég volt jobb formában, mindketten 4-4 versenyt nyertek idén a Világkupában. Fourcade és Svendsen esetében is komoly kérdés a lövészet, ha abban jók lesznek, biztos, hogy halmozni fogják Szocsiban is az érmeket, mert futósebességben kevesen képesek felvenni velük a versenyt. A németek ugyan gyengén kezdték az évadot, ám Simon Schempp antholzi győzelme az olimpia előtti utolsó Vk-versenyen jelezte, hogy a formaidőzítés jól sikerült nekik. Schempp mellett talán még Arnd Peiffer is érmes lehet egyéniben. Stabilan teljesít idén az összetett Világkupa ötödik helyén álló Dominik Landertinger, az osztrák azonban vélhetően csak akkor nyerhet, ha a többiek sokat hibáznak lövészetben.

A férfi mezőnyben nem szabad elfeledkeznünk a hatszoros olimpiai bajnok - nem mellesleg a hatodik olimpiáján szereplő - Ole Einar Björndalenről sem, aki még túl a negyvenen is felveszi a versenyt a fiatalokkal. A hazájában már régen szobrot kapó biatlonos akár minden idők legeredményesebb téli olimpiai résztvevőjévé is válhat Szocsiban, honfitársa, Björn Daehlie megelőzéséhez nem kell más, mint két újabb aranyérem. A norvégoknál a korskála másik végén a fiatal Johannes Bö található, aki Annecyben két versenyt is megnyert, így az olimpián sem esélytelen. Nagy talány az orosz férfiak eddigi szereplése, mert Sipulin, a négy éve a tömegrajtost megnyerő Usztyugov és Malisko sem remekelt eddig, de gyanítjuk, az olimpia mindent felülírt most számukra a forma időzítésekor. A lövészet bizonytalansága miatt nehéz lenne számonkénti esélyeseket név szerint megnevezni, a férfi váltóban viszont jó eséllyel orosz-német-francia-norvég csata lehet az érmekért.

A hölgyeknél sokkal kevésbé lehet esélye(se)kről beszélni, lévén ebben a szezonban a korábbinál is kiegyensúlyozottabbá vált a Világkupa mezőny. Bár lassan kezdte az évadot, az olimpia közeledtével már az összetett Világkupa élére került a címvédő Tora Berger, a norvég Oberhofban nyert először versenyt, de stabilan az élmezőnyben van rosszabb lövészete ellenére is. Legfőbb ellenfelei között a fehérorosz Darja Domracsevát, a finn Kaisa Mäkäräinent és az újhullám képviselőjét, a cseh Gabriela Soukalovát kell kiemelni. Magdalena Neuner visszavonulása után a németek nem tudtak igazán karizmatikus versenyzőt kiállítani, Miriam Gössner sajnálatos sérülése miatt nem indulhat az olimpián, így a négy éve még öt olimpiai érmet is szerző német hölgyek most leginkább a váltóban, no meg a veterán Andrea Henkel méltó búcsújában bízhatnak.

A házigazda oroszok nagyon bíznak a női biatlonosaikban, más kérdés, hogy a játékok előtt másfél héttel kirobbant dopping-botrány milyen hatással lesz majd rájuk. Az ukrán Vita és Valj Szemerenko is éremesélyesként utazik át Oroszországba, de számolni kell a svájci Selina Gasparinnel is. De azon se lepődjünk meg, ha a sprint címvédője, a szlovák Anasztazija Kuzmina ismét a az olimpián lesz bombaformában. Ha valaki esetleg meglepetést okozó, váratlan dobogósban gondolkozik, akkor az antholzi sprintben negyedik helyet szerző Susan Dunklee nevét ajánljuk figyelmébe.

Érdekességek:

- A téli olimpiák történetében eddig egyetlen olyan versenyző van, aki egyazon számban egymást követő négy ötkarikás versenyben is aranyérmes volt. A férfiak 4x7,5 km-es biatlon váltó versenyében a szovjet Alexander Tyihonov 1968 és 1980 között épített fel ilyen sorozatot.

- A sportág ugyan katonai síjárőr néven több alkalommal is volt bemutató jelleggel a programban, olimpiai rangra csak 1960-ban, Squaw Valleyben emelkedett (az első férfi győztes a svéd Karl Lestander volt) a hölgyek bemutatkozására viszont egészen 1992-ig kellett várni.

- Bulgária történetének egyetlen téli olimpiai aranyérmét egy biatlonos szerezte, az 1998-as naganói olimpián a 15 km-es egyéni versenyben nagy meglepetésre az egyetlen lövőhibát elkövető Ekaterina Dafoszka győzött.

- A biatlon sportban eddig egyszer fordult elő, hogy valaki egy olimpián minden lehetséges versenyszámban győzött. A norvég Ole Einar Björndalennek voltak 2002-ben ihletett napjai Salt Lake Cityben, aki négy arannyal repült haza az Egyesült Államokból.

- Szocsiban ugyan már nem tartozik az éremesélyesek közé, de magyar vonatkozása miatt érdemes kiemelni Tófalvi Évát is, akivel a hatharom.com a ruhpoldingi vb-n exkluzív interjút is készített. Az erdélyi versenyző Szocsiban harmadszor viheti a megnyitóünnepségen a román nemzeti zászlót.

- Egyéni versenyszámokat tekintve eddig csupán kétszer történt címvédés az olimpián, a két norvég, Magnar Solberg (20 km, 1968-1972) és Ole-Einar Björndalen (10 km, 1998-2002) tudott ismételni. Szocsiban erre jó esélye lehet a női egyéniben (15 km) Tora Bergernek, vagy a fiúknál szintén az egyéni versenyben Emil Hegle Svendsennek.