Szocsi 2014

Frenzel és Lamy Chappuis a norvégok ellen - északi összetett előzetes

Bivalyerősnek tűnik a norvégok kerete a szocsi olimpián északi összetettben - az egyéni versenyeket ettől függetlenül még nem biztos, hogy ők nyerik.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának hetedik részében az északi összetettel foglalkozunk.

A lebonyolítás rendje:

Az északi összetett három versenyszámát február 12-20 között rendezik meg a RusSki Gorki Jumping Centerben. A program szerint elsőként a normál sáncos egyéni, majd a nagysáncos egyéni verseny következik, zárásként pedig a csapatversenyre kerül majd sor. A játékokra a szakágban érdekelt nemzetek összesen 55 versenyzőt nevezhettek, országonként maximum öt-öt szereplővel.

Az északi összetett sportágból két részből áll, ahol a sportolók előbb síugrásban, majd sífutásban mérik össze erejüket. Az egyéni versenyben egy sorozat ugrás után a kialakult pontkülönbségeket átszámolják időre, az ezek alapján keletkező különbség pedig a 10 km-es, hendikep indítású sífutás során az indulási hátrányokat is megadja egyben. A síugrás győztese indul elsőként, a többiek pedig szép sorban a szerzett hátránynak megfelelő különbséggel követik őt. A hendikepes indításból fakadóan az elsőként célba érő versenyző lesz a végső győztes. Bár a sportág olimpiai története folyamán számos lebonyolításbeli változáson ment keresztül, most Szocsiban a vancouverivel megegyező programot rendeznek.

Esélyek:

Az olimpia kezdetéig már csak az oberstdorfi hétvége van hátra az északi összetett Világkupa sorozatból, így nagyjából már kirajzolódtak az erőviszonyok. A németek világbajnoka, Eric Frenzel uralja idén a szakágat, aki tizenkét versenyből hatot - közte a múlt héten bemutatkozó seefeldi triplát - megnyert. Frenzel vezeti az összetett Világkupát és mivel remek ugróformában van, nehéz lesz őt Szocsiban is megfogni. Erre a legtöbb esélye a norvégoknak van, akik ha saját magukhoz képest jól ugranak, sokra hivatottak. Az ebben az évadban a bőség zavarával küzdő északiaknál Haavard Klemetsen,Magnus Krog, Jörgen Graabak, Mikko Kokslien és a veterán Magnus Moan is remek sífutó, ami szinte garanciát jelent a norvég csapat aranyra. A norvégok hétfőn bejelentett olimpiai keretében éppen ők öten kaptak helyet, nem is csoda, hiszen ebben az évadban mindannyian álltak már dobogón a Világkupában.

Egyéniben nem szabad leírni az egyelőre kicsit haloványabb, olimpiai és világbajnok francia Jason Lamy Chappuist, aki így is nyert két Vk-versenyt és harmadik az összetettben, a japán Vatabe Akito pedig mindkét egyéni számnak éremesélyesként veselkedhet neki. Az osztrákok címvédése a csapatversenyben kevéssé valószínű, Wilhelm Denifl és Lukas Klapfer révén inkább az egyéni éremben bízhatnak a sógorok. A németeknél mindenki Frenzeltől várja a sikert, de az idén folyamatosan a Top10-be érkező Johannes Rydzeket sem szabad elfelejteni. A négy éve összesen négy érmet (közte a sportágtörténeti első aranyat is) megszerző amerikai csapat ebben az évadban eléggé szerényen teljesít, így már az egy szocsi dobogó is váratlan lenne a részükről.

Érdekességek:

- A női síugrás 2014-es olimpiai debütálása után már csak az északi összetett marad az egyetlen olyan sportág a téli olimpiák programjában, amelyben csak férfiak szerepelnek.

- Az északi összetett egyik legismertebb alakja a kelet-német Ulrich Wehling, aki egyedüliként mondhatja el magáról, hogy három egymás követő olimpián (1972-80) meg tudta nyerni az egyéni versenyt. Rajta kívül a norvég Johann Gröttumsbraten (1928-1932) és a finn Samppa Lajunen tudott még kétszer nyerni egyéniben, utóbbi 2002-ben mindkét egyéni versenyszámot megnyerte.

A vancouveri olimpia dobogósai északi összetettben:
  Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
egyéni - nagysánc Bill Demong (USA) Johnny Spillane (USA) Bernhard Gruber (AUT)
egyéni - normál sánc Jason Lamy Chappuis (FRA) Johnny Spillane (USA) Alessandro Pittin (ITA
csapatverseny Ausztria (Bernhard Gruber, Felix Gottwald, Mario Stecher, David Kreiner) USA (Brett Camerota, Todd Lodwick, Johnny Spillane, Bill Demong) Németország (Johannes Rydzek, Tino Edelmann, Eric Frenzel, Björn Kircheisen)

- A sportág már a kezdetektől, 1924-től szerepelt az olimpiai programban, de az első négy alkalommal a dobogó mindhárom fokán norvég versenyző állhatott. A norvég uralmat 1948-ban a Heikki Hasu törte meg, aki rögtön aranyérmet szerzett a finneknek St. Moritzban.

- Az északi összetett csapatversenyt csak 1988-ban Calgaryban vették fel az olimpiai programba, azóta hét alkalom során öt különböző ország szerzett aranyérmet. A legutóbbi két kiírásban a Felix Gottwaldot és Mario Stechert a soraikban tudó osztrákok győztek.

- A sportág olimpiai éremtáblázatát 11 aranyérmével ugyan Norvégia vezeti, mindez még a hőskornak köszönhető. Norvégia ugyanis a legutóbbi három téli olimpián egyetlen aranyérmet sem szerzett északi összetettben - ez a rossz sorozat az előzetes esélylatolgatások alapján Szocsiban nagy eséllyel megszakadhat.

- Januári vállsérülése ellenére az utolsó pillanatig bízik az olimpiai részvételben Todd Lodwick, hiszen ha eljut Szocsiba, akkor ő lesz az első amerikai sportoló, aki hat téli olimpián vehetett részt. Lodwick ha egyéniben nem is tud végül elindulni, a csapatversenyre talán versenyzésre alkalmas állapotba kerülhet.

- Bár síugrásban és alpesi síben is rendkívül erősnek számít Ausztria, mégis egy északi összetettes a sógorok legeredményesebb téli olimpiai szereplője. Felix Gottwald ugyanis 2002 és 2010 között hét érmet (3 1 3 eloszlásban) szerzett az ötkarikás játékokon.