Vívó vb

Imre Géza vezetésével világbajnok a férfi párbajtőrcsapat

  • MTI

A magyar férfi párbajtőr-válogatott legyőzte Ukrajna együttesét a budapesti világbajnokság vasárnap esti döntőjében.

Nagy győzelmet arattak Boczkó Gáborék - Fotó: MTI

A magyar együttes a hiányos 64-es táblán a második fordulóban kapcsolódott be a vasárnapi küzdelmekbe, s az argentinokkal szembeni ráhangolódást követően a kazahokat is magabiztosan győzte le. A negyeddöntőben, a venezuelaiak elleni mérkőzésen már komolyan oda kellett figyelni, akárcsak az elődöntőben, ahonnan a lengyeleken keresztül vezetett az út a döntőbe. Az aranyérmet az ukránok taktikus, 42-38-as legyőzésével szerezték meg a magyarok.

A finálé a SYMA Csarnok mintegy háromezer főnyi közönsége előtt úgy kezdődött, hogy Rédli és Bogdan Nyikisin nem bocsátkozott vívásba, ezért a mérkőzésvezető passzivitás miatt máris kérte a második párt a pástra. Boczkó kezdeményezőként lépett fel, ezzel együtt az első tust ő kapta Vitalij Medvegyevtől, de aztán sorozatban adott hármat. Később kiderült, hogy Medvegyev az ukrán csapat gyenge pontja, egyetlen asszóját sem nyerte meg.

Imre a harmadik párharcban egy tussal kikapott Anatolij Herejtől, aztán három olyan asszó következett, amelyben nem nőtt és nem is csökkent az egytusos különbség. A harmadik kör 16-15-ös magyar vezetésről indult. Imre Medvegyevvel szemben hirtelen ritmust váltott, az addigi óvatos, tapogatózó vívást akciódús küzdelem váltotta fel. Három, négy majd öt találatnyira nőtt a magyar előny. Rédli 28-23-nál lépett pástra, és 32-27-tel jött le a Herejjel vívott asszója után. A mérkőzést az elődöntőben combsérülést szenvedett Boczkó és Nyikisin küzdelme zárta le. Az ukrán aktív volt, igyekezett a pást végébe szorítani ellenfelét, több akciója eredményes volt, így feljött 34-32-re. Ekkor azonban Boczkó is többször egylámpás tust adott, a vége felé pedig nagy rohanássá vált az asszó. Nyikisin 42-38-as állásnál, hat másodperccel a vége előtt látta be, hogy erőfeszítése hiábavaló, s jelezte, számára véget ért az asszó. Ezzel eldőlt, hogy 12 év elteltével ismét világbajnok a magyar válogatott.

Ez volt a hetedik magyar vb-arany a férfi párbajtőrözők csapatversenyében. Korábban 1959-ben, 1970-ben, 1971-ben, 1978-ban, 1998-ban és 2001-ben állhatott a dobogó tetejére magyar együttes. Utóbbi kettőnek már tagja volt Imre Géza, aki a győzelemért a két előző alkalommal és most is sokat tett.

Vívó világbajnokság
férfi párbajtőr csapatverseny
a 32 között:
Magyarország-Argentína 45-31
a 16 között:
Magyarország-Kazahsztán 45-31
negyeddöntő:
Ukrajna-Csehország 33-27
Franciaország-Olaszország 45-40
Magyarország-Venezuela 43-39
Lengyelország-Izrael 33-24
elődöntő:
Ukrajna-Franciaország 17-15
Magyarország-Lengyelország 45-41
a 3. helyért:
Franciaország-Lengyelország 45-35
 
döntő:
Magyarország-Ukrajna 42-38
 
A végeredmény:
1. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter)
2. Ukrajna (Anatolij Herej, Dmitrij Karucsenko, Vitalij Medvegyev, Bogdan Nyikisin)
3. Franciaország (Alexandre Blaszyck, Daniel Jerent, Ulrich Robeiri, Ivan Trevejo)