Vívás

10 dolog, amit jó, ha tudsz a budapesti vívó vb-ről

  • Vásárhelyi Tamás

A hétfői és keddi selejtezők után szerdától már az érmekért vívnak a budapesti SYMA csarnokban, az idén 100 éves Nemzetközi Vívószövetség centenáriumi világbajnokságán.

Bár az egyéni selejtezőkkel már hétfőn reggel megkezdődött - mégis igazán szerdától lesz nagyüzem a budapesti vívó világbajnokságon. A SYMA csarnokban sorra kerülő esemény kapcsán tíz érdekes dolgot emeltünk ki, amelyet jó tudni, mielőtt valaki megnézi Szilágyi Áron és társai csatáját a nemzetközi élmezőnnyel.

1. A tavalyi londoni olimpia hat egyéni bajnoka közül öt pástra lép Budapesten is, egyedül az ukrán párbajtőrözőt, a hírek szerint gyermekáldás előtt álló Jana Szemjakinát nem nevezték. A világranglista-vezetők mindegyike indul viszont a budapesti vb-n, így roppant erős mezőnyre lehet számítani. A legnagyobb névnek a 39 esztendős Valentina Vezzali számít, aki alig két és fél hónappal (pontosan 81 nappal) második gyermeke születése után ragad tőrt Budapesten. A hatszoros olimpiai és 13-szoros világbajnok olasz klasszis a selejtezőben ugyan kikapott Varga Katalintól, a főtáblán viszont így is ott van, ahol elsőként (reméljük egyben utolsóként is) egy másik Varga (Gabriella) lesz az ellenfele.

2. Budapest eddig négyszer (1959, 1975, 1991, 2000) rendezett vívó világbajnokságot, bár utóbbi speciálisnak tekinthető, mert a program csak azon két versenyszámot "tartalmazta", amely nem szerepel(hetet)t a sydneyi olimpia vívó versenyein. Az utolsó "teljes" vb-t 1991 júniusában rendezhettük meg, amely számos emlékezetes sikert hozott sportolóinknak. Győzött ugyanis egyéniben az akkor toronymagas favoritnak számító párbajtőröző, Horváth Mariann (aki most az Eurosporton közvetít a 2013-as vb-ről), valamint a férfi kard válogatott (Abay Péter, Nébald György, Szabó Bence, Bujdosó Imre, Köves Csaba) illetve a női párbajtőrcsapat (Horváth Mariann, Várkonyi Marina, Szőcs Zsuzsa, Eőry Diána, Szalay Gyöngyi) is. Ezüstérmes lett a kardozó Abay Péter, harmadikként végzett a szintén kardozó Nébald György, valamint a két párbajtőröző, Várkonyi Marina és a jelenleg a női párbajtőr válogatott mellett edzőként dolgozó Kovács Iván is.

3. Minden idők legjobb sport promóciós videóinak listáján előkelő helyre kerülhet majd az a rövid magyar készítésű filmecske, amely a budapesti eseményre hívja fel a figyelmet. Ebben olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a filmtörténet híres vívós jeleneteit "újragondolva" promózza a 2013-as vb-t:

4. Ha szigorúan csak a világranglistát nézzük, akkor két érem lehet a realitás a magyar vívó küldöttség részéről a vb-n. Pillanatnyilag ugyanis a londoni bajnok Szilágyi Áron a második, férfi párbajtőrcsapatunk pedig a harmadik helyen áll a nemzetközi rangsorban, de rajtuk kívül is van még esély az éremszerzésre, igaz a '91-es sikernapok megismétlésére csekély az esély. Az egyéni versenyeken mindenesetre Szilágyi (akire a nyolcaddöntőben az athéni bajnok olasz Aldo Montano várhat) mellett Szász Emese, Boczkó Gábor és Mohamed Aida számított előzetesen kiemeltnek, így ők egyaránt selejtező nélkül kerültek fel a 64-es főtáblára, ahol szerdától már egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek.

5. A világbajnokság legidősebb indulója az argentin párbajtőröző, Carlos Enrique Covani, aki 46 éves lesz decemberben. A legfiatalabb a szingapúri Choy Yu Yong, aki júniusban múlt 16 éves, és férfi kardban indult. A magyar csapat legfiatalabbja a mindössze 18 éves Eb-döntős kardozó, a selejtezőt veretlenül teljesítő Márton Anna, a legrutinosabb pedig az olimpiai ezüst- és bronzérmes Imre Géza lesz a maga 38 évével.

6. Sokáig kérdéses volt az indulása, ám végül eljött Budapestre a németek világbajnok kardozója, Nicolas Limbach, aki Szilágyi Áron egyik legnagyobb ellenfele lehet az egyéni versenyen. A 195 cm-es magasságát az új szabályoknak köszönhetően jól hasznosító Limbach a szezon java részét tanulmányaira, illetve egyéb okokra hivatkozva kihagyta, nem indult az Európa-bajnokságon sem. Ugyanakkor Budapesten járt már az idén, a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix versenyt meg is nyerte, az elődöntőben éppen olimpiai bajnokunkat győzte le. Igaz ők ketten most legkorábban csak a döntőben futhatnak össze...

7. A selejtezők során ezúttal is a férfi párbajtőrözők voltak a legtöbben, a 216 fős mammutmezőny a SYMA Csarnok valamennyi pástját elfoglalta, három teremben vívták meg kedden délután a csoportmérkőzéseket. Amíg a kisebb létszámot felmutató női tőrben csak 19, férfi párbajtőrben 152 vívó (!) esett ki az első rostán, szerencsére Rédli András, Imre Géza és Szényi Péter sem került közéjük, így mindhárman csatlakozhattak a kiemeltek közé számító Boczkó Gáborhoz.

8. A vívó világbajnokságok 1937 óta íródó történetében férfi párbajtőrben Kulcsár Krisztián (2007-Szentpétervár), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006-Torino), férfi kardban Nébald György (1990-Lyon), női tőrben Bóbis Ildikó (1974-Grenoble), férfi tőrben pedig Fülöp Mihály (1957-Párizs) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Csapatban a férfi kardozóké a legutóbbi aranyérem, amely 2007-ből származik, a női párbajtőrözők 2002-ben, a férfi párbajtőrözők egy évvel korábban, női tőrözőink 1987-ben, a férfi tőrözők pedig 1957-ben szereztek legutóbb vb-címet. Női kardban még nem született magyar diadal sem egyéniben, sem pedig csapatban.

9. A nemzetközi szövetség (FIE) irányítását 2008-ban átvevő, üzbég születésű, de orosz állampolgárságú Alisher Usmanov a világ leggazdagabb embereinek egyike (a Forbes magazin "szokásos" listáján a 28. helyen áll), így nem csoda, ha magánvagyonából az általa irányított sportágra is áldoz. A budapesti világbajnokságra ennek megfelelően 600.000 dollárnyi pénzdíjat is felajánlott, az egyéni versenyek győztesei 20.000, a csapatviadalok világbajnokai (összesen) 25.000 dollárt tehetnek majd zsebre - az aranyérem mellett természetesen...

A budapesti világbajnokságon résztvevő magyar vívó csapat:
NŐK
tőr: Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Varga Katalin
kard: Benkó Réka, Márton Anna, Varga Dóra, Várhelyi Anna
párbajtőr: Antal Edina, Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese
FÉRFIAK
tőr: Gátai Róbert, Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Széki Bence
kard: Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron, Szatmári András (csak egyéniben), Gáll Csaba (csak csapatban)
párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter

10. Az előcsatározások során kellemes meglepetést okozott a férfi tőr szakág, amelytől kevesen vártak igazán nagy magyar sikert, ehhez képest a selejtezőt mind a négy indulónk (!) túlélte. Szabados Kristóf, Szabados Gábor és Gátai Róbert mellett továbblépett Széki Bence is, ráadásul utóbbi nem is akármilyen körülmények között. A csoportkörben nem ment neki igazán, mindössze egyetlen győzelmet szerzett, így mindenki elkönyvelte a kiesését, ő maga is leadta szomorú nyilatkozatát, amely a korai búcsújáról szólt. Végül azonban így is bejutott - utolsóként - a továbbjutók közé, majd simán legyőzte a nála esélyesebbnek tartott lengyel és kínai ellenfelét is, ezzel pedig társaihoz hasonlóan ő is ott van a főtáblán.