Riói olimpia

Papírforma arany, drámai ezüst, bravúr bronz

Hosszú Katinka, Imre Géza és Kenderesi Tamás is dobogóra állhatott a riói nyári játékok negyedik napján.

Szenzációs napot zártak a magyar versenyzők, hiszen minden éremből szállítottak egyet. A 400 vegyesen és 100 háton diadalmaskodó Hosszú Katinka nyakába került az arany, világbajnok párbajtőrözőnknek, Imre Gézának jutott az ezüst, míg a bronz büszke tulajdonosa Kenderesi Tamás. Illene a sort az aranyérmessel kezdeni, de a drámát a mai napon a páston láthattuk. Imre vb-címvédőhöz méltóan vívott és jutott el a döntőig, ahol egy 20 éves, élete első nagy címére hajtó koreai párbajtőrös állt vele szemben. Park Sang-young meglehetősen kellemetlen stílusával nem tudtak mit kezdeni, de a magyar klasszis megtalálta ellene az ellenszert, és 14-10-ig tökéletes vívással araszolt az olimpiai cím felé. Az utolsó tus azonban sehogy sem akart összejönni, az ázsiai zárkózni kezdett, kiegyenlített, végül pedig 15-14-re megnyerte a döntőt. Fantasztikus, hogy Géza 41 évesen, 20 évvel az első olimpiai érme után ismét felállhatott a pódiumra, de csalódottsága abszolút érthető volt, egy már a nyakában lévő aranyérmet veszített el...

"Volt nálam egy kis blokk." - nyilatkozott Imre Géza a végjátékról. - "Nagyon azt akartam csinálni, amit addig, aztán megpróbáltam mást is, hátha egy kicsit megzavarom vele, abból lett a 14. találat, de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be, s a végén még szerencsém sem volt, mert elszúrtam a karja alatt valahol. Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok..." - tette hozzá kesernyés mosollyal.

Imre Gézával ellentétben, Kenderesi Tamás széles mosollyal fotózkodott a dobogón. A 19 éves magyar úszó a keddi két egyéni csúcs döntése után a 200 pillangó fináléjában tovább tudott faragni a legjobbján, ami bronzérmet ért számára. Maga mögé utasította többek között a borzasztóan gyengén úszó Cseh Lászlót, és a címvédő Chad Le Clos-t. Laci kiválóan kezdett, de az utolsó 100-ra teljesen elfogyott és végül csak a hetedik helyen csapott a célba. Kenderesi éppen az ellentéte volt, az első két hosszon nem láthattuk az élmezőnyben, a végén azonban rettentően begyújtotta a rakétákat, és elég szépen megszorongatta a 20. aranyérmét nyerő Michael Phelpst, aki nem sokkal később a váltóval a 21-et is behúzta.

"Nagyon boldog vagyok, egy álom teljesült ma. Büszke vagyok arra, hogy sikerült már ezelőtt is két olyan úszást bemutatnom, amelyre felfigyelt az ország, a világ... És persze nagy motiváció, hogy csupán 26 századra voltam a bajnoktól, Michael Phelpstől. Elsősorban rá figyeltem, na meg Lacira, a japánt kevésbé láttam. Phelps most túl erős volt, ez egyértelmű. Nem, nem beszéltünk, az ünnepléssel volt elfoglalva, amit nem is csodálok, jár neki. Számomra most mindennél fontosabb, hogy dobogóra állhatok." - nyilatkozta Kenderesi a Magyar Úszó Szövetségnek.

A gyönyörű napot Hosszú Katinka koronázta meg, aki ismét, immáron Rióban harmadik alkalommal nem talált legyőzőre, ezúttal 200 vegyesen, amelynek a 400-hoz hasonlóan, toronymagas favoritként - a    -nál 1.05-szörös pénzt fizettek a győzelmére - vágott neki. Itt most szorosabb csatára kényszerítették, pontosabban a brit Siobhan-Marie O'Connor, aki végig ott lihegett Katinka nyakában. Hiába úszott azonban egy erős időt a szigetországi lány, kifognia neki sem sikerült a magyar klasszison, Hosszú olimpiai rekordot (2:06.58) úszva győzött.

"Még mindig nem fogom fel, hogy háromszoros olimpiai bajnok vagyok. Mondjuk, az volt a cél, hogy úgy ússzak itt, mint egy átlagos versenyen" - mondta Hosszú, aki saját bevallása szerint amit lehetett, mindent elrontott 200 méter vegyesen, példaként említette a fordulókat és a rajtot. "Nagy szerencse és a sok munkának köszönhető, hogy így is nyertem".

Hosszú ezzel beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszó aranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe - szintén éremesélyesként.

Nem csak Cseh Lacinak, hanem egy másik nagy bajnoknak, Gyurta Dánielnek sem volt jó napja. A magyar mellúszó királyunk címvédőként még a középdöntőt sem érte meg, igen gyenge idővel a 17. helyen végzett. 

Kedden a pólós lányaink is bemutatkoztak, méghozzá Kína ellen, akit két góllal, 13-11-re sikerült felülmúlniuk.


Fogadás tekintetében nem zártunk rossz napot, különösen jól járt, aki Cipolla tippjeit játszotta meg. Tippmesterünk bátorkodott fogadni a 200 pillangó döntőjére, ahol két H2H-fogadást is eltalált, továbbá párbajtőrben is szállított egy nyertes szelvényt.

Kattints a képre a játékhoz!