Riói olimpia

Nem edzői hiba volt Imre Géza veresége - Csampa Zsolt

  • MTI

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke szerint nem edzői hiba volt a párbajtőröző Imre Géza döntőbeli veresége a Rio de Janeiró-i olimpián.

Az olimpiai bajnok Szász Emese edzője, Kulcsár Győző augusztus 11-én a Kossuth Rádióban komoly vezetői hibának nevezte, hogy a tapasztalt sportoló 14-10-es vezetés után 15-14-re elveszítette a dél-koreai Park Szang Joung elleni finálét. Véleményét azzal indokolta, hogy az asszó hajrájában senki nem igyekezett kizökkenteni Imre Gézát és riválisát, amikor az ázsiai elkezdett felzárkózni.

"A lelátóról, a VIP-páholyból, illetve a televízión keresztül a hangzavar miatt nem lehet hallani, hogy az edző milyen utasításokat ad a pást mellett. Azonban aki figyelt, láthatta, hogy Imre Géza hátranézett, és jelezte, hogy tudja, mit csinál" - nyilatkozta Csampa Zsolt ugyancsak a Kossuth Rádióban.

A szövetség elnöke részletesen kifejtette, hogy Dancsházy-Nagy Tamás edző háromszor is elmondta Imrének, álljon meg, kösse meg a cipőfűzőjét, kérjen videóvisszajátszást, de ő nem olyan típusú vívó, aki ilyen szituációban meg tud állni.

"Ha a fejébe vesz valamit, végre akarja hajtani a feladatot. Nem az a rafinált vívó, aki megáll és színészkedik. Korrekten végig akart vinni valamit, mindháromszor hátranézett és intett, így jelezte: nyugalom, tudom, mit akarok csinálni."

Csampa hozzátette: bár kvóta hiányában tízből négy versenyszámban nem tudtak elindulni, büszke a magyar vívóválogatott riói eredményére. "Sokan leírták a magyar vívást, de mi a média kizárásával, szépen-csendben készültünk, a megadott programokat pedig az edzők kérésének megfelelően teljesíteni tudtuk."

Megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint számított ilyen jó szereplésre, mivel tíz remek, felkészült versenyző alkotta a csapatot. "A médiában csak egy érmet jósoltak a magyar vívócsapatnak, de ezen csak mosolyogtunk."

A sportvezető elárulta, hogy már az olimpia előtt elküldték a jelentkezésüket a nemzetközi szövetségnek a 2019-es világbajnokság megrendezésére, a pályázati anyagot pedig októberig kell elkészíteniük.