Vívás

Így forgatta a londoni bajnok Szilágyi Áron a budapesti vb reklámfilmjét - videó

  • MTI

Alig egy hónappal az augusztus 5-12. közötti budapesti MOL vívó-világbajnokság megnyitója előtt a mozikban és a televízióban is látható lesz az esemény hivatalos reklámfilmje, melynek főszereplője Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardozó.

Az Aréna Plázában tartott hétfői sajtótájékoztatón a kisfilm bemutatója mellett elhangzott, hogy eddig 89 ország 732 sportolója, valamint 160-nál több kerekesszékes versenyző jelentkezett a vb-re. A kísérők létszáma meghaladja a hatszázat. A végleges nevezési határidő július 22., így a Syma Csarnokban sorra kerülő esemény rajtjáig a létszám még nőni fog.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a vívás a legeredményesebb magyar olimpiai sportág, a kormány kiemelten kezeli, s a világbajnokság 180 millió forint állami támogatást kap.

A vb jubileumi lesz, hiszen idén százéves a Nemzetközi Vívó Szövetség, melynek Magyarország az egyik alapítója.

"Az esemény védnökeként bízom abban, hogy emlékezetes centenáriumi vb házigazdái leszünk, melynek sikeréhez a magyar sportolók teljesítménye is hozzájárul majd"' - tette hozzá az államtitkár.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az előzetesen a vb főpróbájának nevezett júniusi zágrábi Európa-bajnokság remekül sikerült. Különösen örvendetesnek tartja, hogy öt éremből négy csapatérem, és ez jelzi a magyar vívás erősségét. Szólt arról is, hogy a bemutató vetítésen jelen lévő női kardozók kivételével a többi szakág képviselői már hétfőn  megkezdték a közvetlen vb-felkészülést.

A világbajnokság 45 másodperces reklámfilmjének megtekintése után Vékássy Bálint, a vb szervezőbizottságának elnöke arról beszélt, hogy az eseményt beharangozó óriásplakátok már az utcán vannak, a film pedig csütörtöktől három héten át a főváros összes Cinema City-mozijában látható lesz a reklámok után. Bejelentette azt is, hogy már 5251 jegy elkelt a vb-re.

A látványos akciójeleneteket felvonultató film főszereplőjeként Szilágyi Áron megjegyezte: bár nagyon félt az idegen közegtől, élvezte a kétnapos forgatást, és sok segítséget kapott. Bízik benne, a film is hozzájárul ahhoz, hogy a Syma Csarnokban telt ház legyen a vb alatt.

"Furcsa volt, hogy olykor a kaszkadőrök kijavították a mozdulataimat, amit helyre billentett, hogy néha ők is megfogadták az én tanácsaimat" - mondta Szilágyi, aki a sajtótájékoztató után sietett Tapolcára, ahol kardozó társai edzenek.