Sportdiplomácia

Máris elbuktunk egy aranyesélyt a riói olimpián

  • VNA

A várakozásoknak megfelelően a férfi kardozók és a női tőrözők csapatverseny marad ki a riói olimpiai vívóversenyeinek programjából.

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) pénteki párizsi kongresszusán véglegesítették a 2016-os riói nyári olimpia sportági programját. A vívóknál az egyéni és csapatversenyeket számítva összesen 12 versenyszám létezik a három fegyvernemben, mivel azonban a sportágnak csak tíz helye van az olimpiai programban, így két-két csapatverseny az elmúlt játékokon rendre kimaradt a "menüből". A korábban is alkalmazott rotációs politika nyomán nem ért senkit sem meglepetésként, hogy ezúttal a férfi kard és a női tőr csapatverseny kerül ki a vívás palettájáról.

A 2008-as pekingi olimpián ugyanis a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők csapatversenye maradt el - utóbbi nagy bánatunkra - tavaly Londonban pedig a férfi párbajtőr és a női kard csapatok nélkül zajlottak a küzdelmek. A mostani döntés a dél-koreai illetve az olasz csapatot is érzékenyen érinti, hiszen ezen nemzetek nyerték meg a két szakág csapatversenyét a londoni olimpián. A férfi kard csapatok küzdelme számunkra is fontos, hiszen hagyományosan eredményesek a mieink ebben a fegyvernemben. Bár Londonra egyetlen vívócsapatunk sem kvalifikált, azért Szilágyi Áron kard egyéniben aratott sikere után azért így is sikeresnek volt mondható a 2012-es vívó mérleg.

A női tőrözők csapatversenyének törlése minden idők egyik legeredményesebb vívóját, a közelmúltban Budapesten is fegyvert ragadó Valentina Vezzalit érintheti kellemetlenül. A hatszoros olimpiai bajnok olasz ugyanis így már csak az egyéni versenyben bízhat, ami miatt nem biztos, hogy vállalja az újabb olimpiai felkészülést. A FIE nagyvonalú elnöke (aki az idei budapesti vb-re több száz orosz szurkolót utaztatott saját pénzén) Alisher Usmanov bízik benne, hogy a NOB-nál végzett lobbitevékenység eredményre vezet és előbb-utóbb (talán már 2020-ban Tokióban) az olimpián is teljes lehet a vívó program. A FIE arról is döntött, hogy a riói kvalifikációs rendszer megegyezik majd a londonival, amellyel feltöltik majd a 2016-os nyári olimpián a sportágnak járó összesen 212 helyet.

A FIE két új tagországgal (Ghána, Szamoa) bővült, így már 149 ország a tagja a szervezetnek. Emellett az is eldőlt, hogy a pénzügyi nehézségekkel küzdő Szófia visszalépése miatt megüresedő helyre Kazany ugrik be a jövő évi világbajnokság rendezőjeként, Moszkva pedig 2015-ben lesz az olimpiai kvalifikációs vívó világbajnokság házigazdája. Mindkét orosz pályázat a sokak által várt amerikai kandidáló városok visszalépése után egyedüliként szerepelt a voksoláson és a papírformának megfelelően meg is kapta a rendezést. A párizsi kongresszus Magyarországnak ítélte a 2014-es veterán világbajnokság rendezési jogát, a Győrbe tervezett esemény a jövőre százéves hazai vívószövetség centenáriumi rendezvényeinek sorozatába illeszkedik.