Biatlon-vb

Szocsiba készül a brazil egzotikum

  • VNA

Egyetlen sportoló van csupán a világon, aki a legutóbbi négy olimpián egyaránt szerepelt, most biatlonban próbálkozik eljutni Szocsiba.

Havat csupán 27 éves korában látott először a brazil Jacqueline Mourao, aki most már mégis élete harmadik téli olimpiájára készül. A korábban hegyikerékpározásban szereplő biatlonos életét a szerelem irányította a téli sportok felé, megismerkedett ugyanis egy kanadai férfival, aki megismertette őt a sífutás szépségeivel. „Amikor Kanadában jön a hóvihar, akkor nem lehet biciklizni. Ekkor álltam először sílécre, és egyből megtetszett a dolog” - nyilatkozta a kezdetekről Mourao, aki a ruhpoldingi biatlonvilágbajnokság szereplői között igazi egzotikumnak számít, így keresi is őt a sajtó rendesen. A versenyekre most is elkísérte őt férje, az egykori kanadai sífutó olimpikon, Guido Visser, aki egyben az edzője is. Kisfiuk is itt van velük Ruhpoldingban, akire a versenyek és edzések idején egy helyi bébiszitter vigyáz.

A brazil sportoló harmadik különböző sportágában is szeretne eljutni az olimpiára - Fotó:jaquelinemourao.blogspot.com

„Különleges itt az atmoszféra, remek a hangulat a versenyek közben. A megnyitóünnepségen tudtam egy közös fotót készíteni a kisfiammal és Magdalena Neunerrel” - mondta az otthonában, Brazíliában homokon (!) sífutó Mourao, aki a 2004-es és 2008-as nyári játékokon hegyikerékpározásban indult el, Torinóban és Vancouverben pedig sífutóként volt jelen az ötkarikás játékokon. „Brazíliában nem tudnak az emberek mit kezdeni a biatlonnal. Amikor annak idején elmondtam nekik, hogy sífutásban versenyzek, akkor mindenki azt hitte, hogy hegyekről siklok lefelé." A sílővészet felé a 2010-es téli olimpia után fordult a figyelme, amikor terhes lett, és nem tudott futni, ekkor próbálkozott meg a lövészettel. A brazil sportoló persze új sportágában sem tartozik az élmezőnyhöz, de ettől függetlenül vannak komoly céljai: „Szeretnék ott lenni a 2014-es téli olimpián. Az szép lezárása lehetne az élsportolói karrieremnek.”