Vélemény

Az első gombóc az orosz torkokon

  • Vásárhelyi Tamás

Nem is kellett megvárni a szocsi olimpia február hetedikei megnyitóját, máris van egy újabb kínos dopping-ügyük az oroszoknak.

Egy napja még heves "fröcsögések" közepette kérte ki magának a gyanúsítgatást az orosz biatlon szövetség, mára viszont egyértelművé vált, hogy a szocsi olimpiához közeledve az első igazán nagy visszhangot kiváltó téli sportos dopping-ügyben igenis van orosz érdekeltség. Aki kellő figyelemmel kíséri a havas-jeges sportok világát, pontosan tudja, hogy a hír nem akkora szenzáció, lévén az orosz sportolók évek óta futószalagon buknak meg (még külön Wikipedia oldal is foglalkozik a tilosban járóikkal) a doppingellenőrzéseken, így csak idő kérdése volt a nemzetközi szövetség (IBU) január végi bejelentése.

A korábbi junior világbajnok, idén sprintben Európa-bajnokságot nyerő, a nemzetközi élmezőnybe most, 26 évesen betörő Irina Sztarih az első "fekete bárány", akinek versenyzési jogát az IBU a B-próbától függetlenül már felfüggesztette, a meglepetéstől állítólag köpni-nyelni is alig tudó versenyző pedig már repült is az olimpiai keretből. A másik orosz érintett (mellettük szerepel még egy noname litván is az IBU listáján), az olimpiai keretből most Szocsi előtt kimaradó Jekatyerina Jurjeva nevét még hivatalosan nem erősítették meg, vélhetően azonban már fogalmazzák valahol az ő bűnbánó nyilatkozatát is. Igaz ennek elkészítése némi többletmunkát igényel, 2009-es EPO-ügye után ő ugyanis már visszaesőként várhatja hamarosan a sajtómunkások rohamát.

Jefimova, Piscsalnyikova, Gyementyev, Matvejeva, Kapacsinszkaja, Orlovszkaja - néhány további példa az utóbbi évtized doppingolás miatt lebukó orosz (él)sportolói közül, csak hogy ne csak a biatlonosokat ültessük a kínpadra - bár Szocsi közeledtével most kétségkívül ők a fő bűnbakok. A világ egyik jelentős sportnemzete évek óta kapja a különböző szintű pofonokat és figyelmeztetéseket a Sztarihéhoz hasonló ügyek miatt. Négy éve az IBU például 50.000 euróra büntette az orosz szövetséget, amiért egy éven belül öt sílövőjük is lebukott tiltott szerekkel. Hogy a lebukások sorozata miért érinti többségében csak az oroszokat? A kokszhoz nem eléggé értő szakemberek a probléma okozói vagy mindez netán a túlzott - most az első orosz földön rendezett téli olimpia kapcsán különösen hangsúlyos - eredménykényszer, a politika által hajszolt elvárások torzszüleménye? A választ mi sem tudjuk, csak sejtjük. De félő, hogy a 2014-es téli játékok kapcsán nem a Sztarih-ügy lesz az egyetlen rágós falat, ami Putyinék torkán akad...

U.I. Az elmúlt hat olimpián (téli és nyári) mindig volt legalább egy, orosz versenyzőhöz köthető dopping-ügy, négy olimpián ráadásul érmes sportolójuktól vettek vissza érmet - utólag.