Magyar foci

Dzsudzsákot letaszították a trónról

Hosszú évek óta először fordul elő, hogy nem Dzsudzsák Balázs számít a legértékesebb magyar futballistának.

A magyar válogatott 30 éves csapatkapitánya nagyjából a PSV-s időszaka óta uralja a legértékesebb magyar futballisták piacát, ám a témában mértékadónak számító Transfermarkt legfrissebb adatai szerint Dzsudzsák lecsúszott a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokáról. Az al-Whada légiósa 2016 nyara óta 4,25 millió eurós piaci értékkel rendelkezik, azonban az MLS-ben gólkirályi címet szerző és a szezon csapatába is beválasztott Nemanja Nikolics most megelőzte őt.

Dzsudzsák Balázs még mindig 4 millió euró feletti árral büszkélkedhet / archív

Az egykori magyar illetve lengyel gólkirály Amerikába szerződése óta közel megduplázta értékét, a legújabb adatok szerint pedig klubja akár 4,5 millió eurót is elkérhetne Nikolics játékjogáért.

A harmadik helyre a Bundesliga-ezüstérmes Lipcsében védő Gulácsi Péter fért fel, akinek piaci értéke jelenleg kereken 4 millió euró a portál szerint. A 27 éves Gulácsi a német Kicker osztályzatai alapján a német bajnokság egyik legjobb játékosának számít, így nem csoda, ha nyár óta 1 millió euróval növekedett a piaci értéke, de ha a januári adatokat nézzük, akkor 'Gula' közel megháromszorozta az árát.

A negyedik helyen a Bolognában teljesen partvonalon kívülre kerülő Nagy Ádám található, akit jócskán lemaradva a Dinamo Kijevben alapembernek számító Kádár Tamás és a Hoffenheimben cserecsatárként szereplő Szalai Ádám követ.

Legértékesebb magyar játékosok*
Játékos Klub Ár (euró)
Nikolics Nemanja Chicago Fire 4,5M
Dzsudzsák Balázs al-Whada 4,25 M
Gulácsi Péter Lipcse 4M
Nagy Ádám Bologna 3.5M
Kádár Tamás Dinamo Kijev 2M
Szalai Ádám Hoffenheim 2M
*transfermark.de adatai alapján

Ami jövőt illeti, megnéztük mi a helyzet a jövő magyar játékosaival. A legértékesebb fiatalunk az APOEL-ben légióskodó Sallai Roland, akinek piaci értéke 1,25 millió euró körül mozog. A támadót egykori csapattársa, Balogh Norbert követi, majd a Vasas két középpályása, Berecz Zsombor és Vida Máté jön a sorban. A mindössze 17 éves Szoboszlai Dominik talán a magyar futball jelenlegi legnagyobb ígérete, az osztrákoknál pallérozódó középpályás 400 000 eurót ér a piacon.

A legértékesebb magyar fiatalok
Játékos Klub Kor Ár
Sallai Roland APOEL 20 1,25M
Balogh Norbert Palermo 21 1.2M
Berecz Zsombor Vasas 21 800.000
Vida Máté Vasas 21 700.000
Sallói Dániel Kansas 21 500.000
Gazdag Dániel Honvéd 21 450.000
Szoboszlai Dominik Liefering 17 400.000