Darts-vb

Lewis-Barney klasszikus a negyeddöntőért

Szerdán teljessé válik a legjobb 16 mezőnye, illetve az est utolsó két mérkőzésén a tét már a negyeddöntőbe jutás lesz, tehát a mai napon második és harmadik körös derbik is szerepelnek a programban.

Vegyél részt a hatharom.com és a PDC Hungarian Fan Club közös játékéban, és nyerj egy álomutazást Londonba, a Premier League Darts döntőjére! 

Élesedik a helyzet a 2017-es PDC darts-világbajnokságon, elérkeztünk oda, amikor már a Sid Waddell trófeára esélyesek néznek farkasszemet egymással. A nap slágermeccse vitathatatlanul a kétszeres bajnok Adrian Lewis és az ötszörös győztes Raymond van Barneveld ütközete lesz. Klasszikussá nőtte már ki magát ez a párharc, hiszen az 56. összecsapásukra készülnek. Vb-döntőt ugyan nem játszottak még egymás ellen, de elődöntőt igen, méghozzá a tavalyi kiírásban. Illetve számtalan major versenyen összemérték már a tudásukat, jelenleg Barney 32-21-re vezet két döntetlen mellett. Sok nagyon szoros mérkőzést vívtak, a legemlékezetesebb talán a 2015-ös vb nyolcaddöntőjük, aminek első szettjét Lewis egy tökéletes leggel húzta be, ám a meccset végül döntő felvonásban elveszítette. Tavaly egyébként ezért sikerrel visszavágott, 6-3-ra húzta be az említett elődöntőt.

Az idei szezonban a két Premier League-összecsapásuk mellett további öt tornán futottak össze, ebből három volt igazán rangos. Ezek mindegyikén, tehát a Players Championship nagydöntőjében, a World Grand Prix-n és a csapat-vb-n Barneveld diadalmaskodott. Ha strigulázni akarjuk ki mellett mi szól, akkor húzzunk egy pilickát a holland neve mellé, bár azt azért fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az angolnak finoman szólva sem volt jó éve, tehát nagy kiindulási alapot az elmúlt néhány meccsük nem nyújt.

A világbajnokságon mutatott formájuk viszont már annál inkább. Lewisnak ugyanis ismét jól sikerült a formaidőzítés, a legjobb 32 között parádés játékkal gázolt át Joe Cullenen, ilyet 2016-ban nem sokszor láthattunk tőle. Nem csak maga a játéka, de a testbeszéde is nagyon meggyőző volt, már a bevonulásnál látszódik, hogy teljesen más hőfokon pörög, mint az év bármely más tornáján. Ilyenkor pedig tudjuk jól, hogy bármire képes. De mégsem adhatjuk ezt a strigulát csak az angolnak, hiszen Barney szintén borzasztó jó játékot mutatott mindkét eddigi meccsén. Kedd este 103.59-es körátlaggal győzött Alan Norris ellen, akinek csupán két leget engedett. Szóval egy ide, egy oda.

Mindketten nagyon jó formában vannak, élesen, összeszedetten játszanak. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy melyikük jut tovább. A bukmékerek sem nagyon próbálkoznak ezzel, ugyanis abszolút 50-50-re teszik az esélyeket. Mivel ígéretet tettünk, hogy a nap slágermeccseire tippelünk, így legyen akkor Barneveld. Talán Lewisnál lehet egy kérdőjel, hogy hozza-e a Cullen ellen mutatott játékát, a hollandnál a magas színvonal garantált, hiszen már a vb előtti tornákon is ezt láthattuk tőle. Persze ismerve azt, hogy az angolnak milyen jól szokott sikerülni a formaidőzítés az év legfontosabb viadalára, így ez tényleg csak egy iciripiciri kérdőjelecske.

hatharom.com
Barneveld jut tovább
@1.80

Játssz értékes nyereményeinkért a tippjátékunkban, a győztes egy profi darts táblával lesz gazdagabb. Ha tippelni szeretnél, akkor kattints ide.

Lewis és Barney mellett a regnáló világbajnok Gary Anderson is a negyeddöntőbe jutásért száll harcba, méghozzá a 15. kiemelt Benito van de Pas ellen. A skót klasszis ugyancsak jól élesítette a formáját, eddig nagy lazasággal, könnyed játékkal vette az akadályokat. Igaz, nagy ellenállást nem tanúsítottak ellene, de akkor is látszódik rajta, hogy fejben nagyon egyben van, és a szemüveg sem zavarja. Van de Pas ellen azért már egy érdekesebb meccsre számíthat, főleg, ha a holland végre azt hozza amit tud. Eddig ugyanis nem annyira brillírozott, viszont most abból a szempontból könnyebb dolga lesz, hogy nyomás nélkül állhat oda a tábla elé. A fogható meccseket megoldotta, a világbajnok ellen nagy elvárásokat nem támaszthat maga felé. Amennyiben ebben a felfogásban lép színpadra és felszabadultan dob, akkor bármi megtörténhet ezen a meccsen, mert a potenciál megvan Benitoban a nagy skalpra. 

A maradék második körös küzdelmek sem ígérkeznek rossz derbiknek. Főleg a Kim Huybrechts-Max Hopp. Mindketten nagyon meggyőző formát mutattak, és Hoppról nagyjából ugyanaz mondható el, mint van de Pas-ról. Borzasztó ügyes és veszélyes játékos, aki akkor sem lehet csalódott, ha most kiesik, tehát felszabadultan játszhat. Huybrechts pedig az Ally Pally-ben egyébként is hajlamos betlizni, bár a főtáblás meccse alapján ez most meglepő lenne, de azt se felejtsük el, hogy az még Karácsony előtt volt. Érdekesnek ígérkezik a tavalyi elődöntős Jelle Klaasen és a 23. kiemelt Brendan Dolan mérkőzése is. Utóbbi meglepően jól dobott az első körben, ha ezt képes megismételni, akkor megráncigálhatja a holland nem létező bajszát. 

A harmadik kiemelt Peter Wright és a hatodik James Wade szintén színpadra lép. Előbbi a walesi James Lewiszal meccsel, míg utóbbi az 1996-os BDO világbajnok Steve Beatonnel. Wright ugyanazt a magas színvonalú, meggyőző játékát hozta az első kanyarban, mint az egész évben, így nem valószínű, hogy Lewis legyőzése gondot okoz számára. Wade már érdekesebb kérdés, az jól látszódott rajta, hogy nagy elszántsággal vágott neki a tornának, de Beaton tud kellemetlenkedni.

A 11. játéknap programja (december 28, szerda):
A     szorzói alapján
Kezdés Mérkőzés Oddsok
14:00 Kim Huybrechts (13)-Max Hopp 1.30 2.95
15:00 James Wade (6)-Steve Beaton (27) 1.16 4.05
16:00 Jelle Klaasen (10)-Brendan Dolan (23) 1.25 3.10
20:00 Peter Wright (3)--Jamie Lewis (30) 1.07 5.75
21:00 Gary Anderson (2)-Benito Van de Pas (15) 1.10 4.80
22:00 Adrian Lewis (5)-Raymond van Barneveld (12) 1.80 1.80