Olimpia 2024

Egyre nagyobb a budapesti rendezés esélye, visszaléphet az egyik rivális

  • MTI
megosztom

Rómában szégyennek vélnék, ha visszalépne a város a 2024-es olimpiától, de van rá esély.

Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke úgy véli, Olaszország hitelességét fenyegeti, ha a főváros visszavonja a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Hangsúlyozta: az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere nem mondja le az olasz főváros jelölését.

Virginia Raggi főpolgármester korábbi ígéretei szerint a héten jelenti be, hogy az Örök Város folytatja-e a kandidálást vagy pedig visszalép. A városházáról származó információk alapján a főpolgármester kedden foglalkozik majd az olimpiai pályázattal.

Nem csak az olaszoknál, az amerikaiknál is áll a bál. Részletek ITT.

Római sajtóértesülések szerint Raggi a hivatalos bejelentés előtt még találkozni kíván Giovanni Malagóval és Luca di Montezemolóval, a római olimpiai kandidálást vezénylő bizottság elnökével. Raggi soha nem titkolta, hogy az anyagi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem tartja elsőrendűnek a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

Ugyanakkor a római sajtó szerint a fővárosi önkormányzati testület többsége az olimpiai jelölést támogatja.

"Optimista vagyok annak ellenére, hogy Beppe Grillo nemet mondott. A CONI és a római önkormányzat között volt egy megállapodás, mi azt kérjük, hogy az utóbbi három évben a jelölésért végzett munkánkat tartsuk tiszteletben. Jelenleg a kandidálás megerősítéséről van szó, a rendezésről való döntés jövő szeptemberben lesz Limában" - hangsúlyozta a CONI elnöke. Ugyanakkor hozzátette, hogy visszalépés esetén "valakinek vállalnia kell a felelősséget".

Giovanni Malago szerint a visszalépés "borzasztó nemzetközi szégyen" lenne és Olaszország hitelességét sodorná veszélybe. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége lenne, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy "a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit".

A CONI vezetője emlékeztetett, hogy a 2024-es olimpia költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az olimpiai kandidálást. Korábban Giovanni Malago úgy fogalmazott, hogy ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

Amennyiben a római pályázatot visszavonják, a kandidáló Budapest mellett már csak két város maradna versenyben, Los Angeles és Párizs.

Ennek megfelelően Budapest szorzója már csökkent is az egyik brit irodánál, igaz, csak hangyányival.

Oddsváltozások a rendező várost illetően
Város Augusztus vége Szeptember közepe
Párizs 2.00 1.91
Róma 2.80 4.00
Los Angeles 3.75 4.00
Budapest 12.00 11.00
megosztom