Darts

Van Gerwen ismét sokkoló teljesítménnyel győzött

Ezen a csütörtökön Sheffield városa látta vendégül a Premier League-mezőnyét. Nem a nagy fordulatokról szólt ez az este, de nagyszerű teljesítményekből ezúttal sem volt hiány. Lássuk, mi történt a tizedik fordulóban.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Két korábbi bajnokot, az angol James Wade-et és a holland Raymond van Barneveldet szólította John McDonald elsőként a sheffieldi színpadra. A szigetországi kezdte jobban a találkozót, egy 12 nyilassal kényelmesen hozta az elsőt, majd hátsó pályáról is veszélyeztetett, de a brék elmaradt. Innentől kicsit fordult a kocka, Barney volt az, aki kezdésből simábban nyerte a legjeit, második pályáról pedig rendre nyomás alá helyezte ellenfelét, de Wade szépen állta a sarat, ha magas kiszállóra volt szükség, akkor azt is megoldotta. 5-4-ig fej-fej mellett haladtak, úgy tűnt a sorminta itt sem szakad meg, a holland 36 ponton állt, míg az angol 180-ról igyekezett lefelé. Egy bravúros 140-nel sikerült nyomást tennie az ötszörös világbajnok ellenfelére, akinek meg is remegett a keze és három nyilat rontott el a dupla 18-ra. Wade vércseként csapott le a kínálkozó lehetőségre és a legjobbkor brékelt, ezzel ugyanis a biztos egy pontot már magáénak tudhatta. Nem különösebben volt nehéz dolga a másik egységet sem mellé tenni, kezdésből viszonylag simán zárta le a találkozót. Ritka az, hogy Barneveld fejben maradjon alul, de most ez történt, a szorult helyzetek szinte mindegyikét az angol oldotta meg jobban, ez pedig egy ilyen kiélezett meccsen kulcsfontosságú volt. Wade ezzel komoly lépést tett a legjobb négy felé, a 2014-es bajnok Barney viszont még inkább eltávolodott. 

Az est második összecsapásán a címvédő Gary Anderson és a hatszoros bajnok Phil Taylor feszült egymásnak. Előbbi hét, utóbbi nyolc mérkőzés óta nem talált legyőzőre, a tabellán pedig egy pont választotta el őket, szóval hatalmas csatára lehetett számítani. A tapogatózós első két leg után beindult az adok-kapok, a skótnak már a második kezdését komoly nyomás alatt kellett hoznia, míg Taylor első pályáról egy gyönyörű 11 nyilassal villant. 3-2-es Anderson vezetésnél érkeztünk el a meccs döntő pillanatához. Taylor kicsit megtorpant, két tripla nélküli kört produkált, Anderson pedig ezt ki is használta és előbb ért le kiszállóra. Befejezni azonban nem sikerült neki, így az angol megmenekült a bréktől. Ez ott is maradt a Repülő Skót fejében, a következő leget kezdésből rosszul indította, Taylor pedig minden rutinját bedobva, egy 12 nyilassal forgatta meg a kést a címvédő riválisában. Innentől a Stoke-i legenda állva hagyta a folyamatosan visszaeső Andersont, a vége meglehetősen sima, 7-3 lett. 

Kíváncsi vagy a mérkőzések statisztikáira? Keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát, ahol minden összecsapás részletes statisztikáját megtalálhatod.

A folytatásban az utolsó helyen álló Robert Thornton és a világelső Michael van Gerwen lépett a dobóléc mögé. Két hete óriási meglepetésre leikszeltek, a skót pedig ezt a meccset is úgy kezdte, hogy ő bizony ismét borsot tör a nála 22 évvel fiatalabb ellenfele orra alá. A remek első leg után azonban beindult a holland henger, két 13 nyilassal és egy 10 nyilas felvonással gyorsan 3-1-re lépett meg, majd még további kettővel növelte a nyertes legjei számát, az átlagával pedig a saját világrekordját ostromolta. Thorntonnak is sült a keze, egy 13 nyilassal közelebb lopózott, de Van Gerwennek egy 138-as kiszálló is volt a tarsolyában. A skótot sem kellett félteni, felvette a kesztyűt és egy 11 nyilassal zárkózott, majd ugyanezt megismételte hátsó pályáról is, a holland egyébként két meccsnyilat rontott. A 11. felvonásban ugyanez volt a forgatókönyv, a komoly adok-kapok után a világelső dobhatott először kiszállóra, de megint csak nem tudta lezárni a meccset, a nyakában lihegő skót pedig ezt is megbüntette. Három leget nyert zsinórban Thornton, úgy tűnt akár komoly dráma is lehet a vége, de a holland megtörhetetlen volt, az utolsó felvonásban egy újabb parádés leggel rukkolt elő. Brutális, 117.96-os (!) átlaggal zárt Van Gerwen, ami minden idők harmadik legmagasabb értéke, amit kamerák előtt dobtak. Ami még egyébként talán ennél is megdöbbentőbb, hogy az első 9 nyíl átlagához 133.32-t véshettek be a statisztikusok. Érdemes a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalán megtalálható mérkőzés statisztikát átnyálazni, mert zseniális számokat produkáltak.

A skót-holland derbit egy angol-skót követte, méghozzá Adrian Lewis és Peter Wright főszereplésével. Finoman szólva sem az előző mérkőzés színvonalán kezdődött ez a találkozó. Borzasztó nehézkesen tudták csak hozni a legeket, viszont kezdésből egyikük sem hibázott, vagy megfordítva, hátsó pályáról egyikük sem tudott egy acélosabb teljesítményt előrántani. Az ötödik legben kezdtek magukra találni, Lewis egy 12 nyilassal hozta a sajátját, de Wright is zárkózott. Nem sokáig tartott a minőségi játék, a nyolcadik felvonásban újfent nem találták a triplákat. A szenvedésből végül a skót jött ki jobban, az angol két nyilat szúrt el a kiszállóra a brékért. A folytatásban is gyötrelmesen játszottak, egymást múlták alul, Wright tudott egy-két jobb kört előhúzni, aminek köszönhetően brékkel 6-5-ös vezetésre tett szert. Kezdhetett a győzelemért, több körben sem dobott triplát, de belefért, mert Lewis sem tudott nagy számokat hozni. Wright már a meccsnyilaknál tartott, azonban a dupla 10 kifogott rajta, az angol pedig a semmiből pontot mentett. Egyikük sem lehetett túl büszke a teljesítményére, az idei kiírás egyik leggyengébb színvonalú meccsét hozták össze. 

Az est utolsó mérkőzésén ismét Phil Taylor és James Wade lépett színpadra. Mindketten nyugodtan állhattak a dobóléc mögé, hiszen az első meccsükön begyűjtötték a két pontot. Nagyon is megnyugodtak ettől, koncentrációban igencsak kiengedtek. Adták egymásnak a lehetőségeket szép számmal, de Taylor tudott egy hajszálnyival jobban összpontosítani a legek végjátékában, így 5-1-re lépett meg. A hetedik felvonásban először villant Wade, egy 101-es kiszállóval szépített, majd kezdésből tovább zárkózott. A Stoke-i legenda azonban újabb leget nem engedett, előbb begyűjtötte a biztos egy pontot, majd mellé tette a másikat is. A végén egyébként szépen küzdött Wade, egy apró sansza még arra is volt, hogy 5-6-ra visszatornázza magát, de a kedvenc kiszállója, a dupla 10 ezúttal cserbenhagyta. 

Tizedik forduló (Sheffield), eredmények:
James Wade-Raymond van Barneveld 7-4
Gary Anderson-Phil Taylor 3-7
Robert Thornton-Michael van Gerwen 5:7
Adrian Lewis-Peter Wright 6:6
Phil Taylor-James Wade 7:4