Nemzetközi foci

Ki nyerje az Aranylabdát?

Érveket és ellenérveket sorakoztattunk fel a jelöltek mellett. Szerintetek ki érdemelné meg legjobban a díjat?

Leo Messi (argentin, Barcelona)

Mellette: bajnokság-, kupa-, és BL-győzelem a Barcával, egészen elképesztő feltámadás tavasszal, és összesen 58 gól a 2014/2015-ös szezonban.
Ellene: csalódást keltő teljesítmény a Copán - amit sikerült el is bukni Chile ellen, úgyhogy Messinek továbbra sincs még felnőtt trófeája válogatott szinten -, és a tény, hogy mindez frisebb élmény, mint az a bizonyos tavaszi hadjárat a BL-trófeáért.

Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)

Mellette: újabb egészen elképesztő góltermés, rekordok döntése, miegymás. 2014/15-ben összesen 61 találatot jegyzett a portugál, más kérdés, hogy ezért cserébe már megkapta jól megérdemelt Aranycipőjét, a labda elvileg másért jár.
Ellene: sok gól, de nulla trófea.

Neymar (brazil, Barcelona)

Mellette: élete első tényleg nagyot durranó európai szezonja volt a tavalyi, viszonylag sok gólt szerzett, ezek közül többet is viszonylag fontos pillanatokban, ráadásul mindezt olyan utánozhatatlan eleganciával, amit CR akkor sem tudna megtanulni soha, ha akarná.
Ellene: egy csúnya piros lap a rettenetes bukással végződő Copa Américán, plusz a tény, hogy Suárezzel egyetemben még mindig csak másodhegedűs Messi mögött a Barcelonában.

Luis Suárez (uruguayi, Barcelona)

Mellette: a mögöttünk hagyott szezonban vált mindenki számára megfellebbezhetetlen világklasszissá, egyben a történelem egyik leghatékonyabb csatártriójának tagjává. És kvázi győztes gólt szerzett a BL-döntőben is.
Ellene: közel sem annyira megkerülhetetlen tényező, mint Liverpoolban volt, és gólt is kevesebbet szerez Messi mögött.

Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)

Mellette: nagyszerű ősz, pazar Eb-selejtezős mérleg (gyakorlatilag a vállán cipelte ki a lengyeleket a 2016-os kontinenstornára), kilenc percen belül berámolt öt gól a Wolfsburg elleni rangadón. Évek óta nem láttunk annyira domináns centert a pályákon, mint amilyen ő volt ezen az őszön eddig.
Ellene: a tavasza csendesebbre sikeredett, az Aranylabda-szavazáson pedig hagyományosan alul szokták értékelni az őszi remeklést.

Paul Pogba (francia, Juventus)

Mellette: fantasztikus tavasz és győnyörű gólpassz a Real elleni BL-elődöntőben.
Ellene: nem volt vezér, és ősszel eddig kifejezetten gyengén muzsikál a Vidal, Pirlo és Marchisio hiányában összecsukló Juve középpályáján.

Ivan Rakitic (horvát, Barcelona)

Mellette: a Barca kulcsjátékosa volt tavasszal, az ő remek formája is kellett ahhoz, hogy Luis Enrique stílust tudjon váltani, a csapat pedig szintet lépjen és megnyerje a BL-t is a bajnokság+kupa kombó mellé. 
Ellene: nagyszerű teljesítménye kevésbé feltűnő egy olyan csapatban, ahol három vilégklasszis lövöldözi a gólokat egymásra licitálva.

Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona)

Mellette: 2012 óta a legjobb szezonján van túl, Xavi örökébe lépve zseniálisan irányította a Barcát a tavaszi hadjárat során.
Ellene: nem elég látványos egy átlagszavazó számára, ráadásul a gólokat/gólpasszokat sem termeli gombamód.

Javier Mascherano (argentin, Barcelona)

Mellette: a világ legjobb védekező középpályása, aki Argentína legjobb embere volt a Copán (ahogy 2014-ben a vb-n is), a Barcában pedig hátvédként jutott el a triplázásig.
Ellene: elbukta a Copa döntőjét, plusz a Barcában is voltak nála látványosabban tevékenykedő emberek. A szürke eminenciások tragédiája ez.

Alexis Sanchez (chilei, Arsenal)

Mellette: zseniális Copa-győzelem, miközben a torna egyik, ha nem a legjobb játékosa volt a pályán. Első PL-szezonjában 15 gól fölött zárt, az Arsenal legveszélyesebb embere volt.
Ellene: túl sok hullámvölgye volt a szezonban, és a csapata sem tudott szintet lépni: sem a bajnokság, sem a BL nem az Arsenal sikereitől volt hangos tavaly.

Eden Hazard (belga, Chelsea)

Mellette: A Premier League legjobb játékosa volt az előző szezonban, meccsek sokaságát nyerte meg a Chelsea-nek egyedül, és öt év után először segítette bajnoki trófeához a csapatát.
Ellene: az ősze botrányosan gyenge, már a Chelsea-ből és kikerült, gólja, gólpassza alig van.

Sergio Agüero (argentin, Manchester City)

Mellette: nagyon jó tavasz, gólkirályi cím a Premier League-ben, öt gól a Newcastle elleni bajnokin ősszel.
Ellene: túl sérülékeny, és a válogatottban sem igazán jön ki neki a lépés a nagy tornákon.

Yaya Touré (elefántcsontparti, Manchester City)

Mellette: egészen jó tavasz után egy korrekt ősz, fontos gólok, nem mellesleg pedig ANK-győzelem a válogatottal, 23 évnyi várakozás után, kapitányként.
Ellene: a BL-ben újabb tükörsima bukta, és a formája is igen hullámzó volt.

Thomas Müller (német, Bayern München)

Mellette: a világ legsokoldalúbb támadójátékosa, kiemelkedő intelligencia, fontos gólok, hasznos játék, remek asszisztok.
Ellene: BL- győztesként, majd rá egy évre világbajnokként sem volt esélye a legjobb három közép kerülni, hát akkor most, amikor a hazai porondon kívül nem nyert semmi a Bayernnel.

Zlatan Ibrahimovic (svéd, PSG)

Mellette: a francia bajnokság legjobb játékosa, gólkirály, a PSG vezére. Zseniális gólok, pofátlan gólpasszok, utánozhatatlan jelenlét a pályán.
Ellene: a BL egyenes kieséses szakasza nem az ő terepe, szimbolikus volt, hogy a PSG legnagyobb sikerét - a Chelse akiverését -  épp őt nélkülözve érte el tavaly.

James Rodriguez (kolumbiai, Real Madrid)

Mellette: elképesztő debütáló szezon a Reallal, rengeteg assziszt, sok gól, varázslatos irányítómunka, és utánozhatatlan szabadrúgás-gólok.
Ellene: a Copán a vártnál jóval csendesebb volt, bár ebben az is szerepet játszott, hogy Pekerman kapitány formációt váltott, ez pedig neki annyira nem feküdt, mint a vb-n látott 4-2-3-1.

Toni Kroos (német, Real Madrid)

Mellette: kiválóan irányította a Realt tavasszal, és egyébként is a kontinens egyik legjobb mélységi irányítója, évek hosszú sora óta.
Ellene: semmit nem nyert a csapatával, plusz őszre kifejezetten visszaesett a teljesítménye, már a szurkolók is megtalálták kritikáikkal.

Arjen Robben (holland, Bayern München)

Mellette: érett, intelligens szélsőjáték, kifejezetten termékeny bajnoki szezon (17 gól/21 meccs), mindez a világ egyik legjobb inverted wingereként.
Ellene: túl sok sérülés, értékelhetetéen ősz, ráadásul a Bayernben parádésen bemutatkozó Douglas Costa is kezdi elhomályosítani annak az emlékét, mennyit jelent a bajor csaptnak egy jó formában lévő Robben.

Karim Benzema (francia, Real Madrid)

Mellette: a világ messze legalulértékeltebb klasszisa, zseniálisan dolgozik alá a Real többi támadójának, mellé pedig szinte észrevétlenül oszt ki jelentékeny mennyiségű gólt és asszisztot. Nélküle CR is fele annyira lenne hatékony, mint most.
Ellene: sosem volt vezértípus, és most már nem is lesz, ráadásul az ő alázatos játékával együtt sem nyert semmit a Real tavasszal.

Manuel Neuer (német, Bayern München)

Mellette: a világ vitathatatlanul legjobb kapusa, posztjának újraértelmezője, a fontos védések mestere.
Ellene: a BL-elődöntőben ő sem volt az igazi, és összességében valahogy jóval kevésbé látszott meghatározónak, mint az előző évben. És már akkor sem volt esélye az igazán nagyokkal szemben.

Kevin de Bruyne (belga, Manchester City)

Mellette: egyértelműen ebben a naptári évben lépett szintet. Kupagyőzelemre és bajnoki ezüstéremre vezette a Wolfsburgot, majd a szakmányban jegyzett asszisztoknak köszönhetően 54 millió fontért vitte el a Manchester City, ahol zseniálisan mutatkozott be.
Ellene: még csak pályája elején jár, nem tudni, képes-e fenntartani ezt a formát huzamosabb ideig.

Gareth Bale (walesi, Real Madrid)

Mellette: fontosabb tagja lett a Realnak, mint tavaly volt, egyértelműen előrébb lépett Ronaldo fegyverhordozójának szintjéről.
Ellene: még mindig nem igazolta teljesen brutális vételárának jogosságát, plusz a BL végjátékában is gyenge volt.

Arturo Vidal (chilei, Juventus/Bayern München)

Mellette: Copát nyert a válogatottal és hazai duplát a Juventusszal, emellett komoly szerepe volt abban is, hogy a torinóiak be tudtak jutni a BL döntőjébe. Nem véletlenül fizetett érte 37 millió eurót a Bayern München nyáron.
Ellene: ittas vezetés és letartóztatás a Copa alatt, plusz egy vártnál jóval gyengébb ősz Münchenben.

Te kinek adnád a futball legértékesebb gömbjét?