Kerékpár

Spanyolországban is Froome-Quintana csata várható

megosztom

Szombaton elrajtol a szezon utolsó háromhetes kerékpárversenye, a Vuelta, amely idén a 80. születésnapját ünnepli.

Idén is kitettek magukért a Vuelta szervezői, nagyszerű útvonalat állítottak össze, amely izgalmas versenyt vetít előre. A meseszép Puertu Banúsban egy rövidke csapatidőfutammal veszi kezdetét a háromhetes küzdelem. A megszokottnál sokkal korábban, már a második etapon hegyi befutót rendeznek, méghozzá az Alto de la Mesa 560 méteres csúcsán. Ez csak egy harmadik kategóriás emelkedő lesz, a hatodik szakasztól viszont jönnek a nagy hegyek. A királyetap az első pihenőnap után következik, amikor is hat kategorizált hegy tornyosul majd a mezőny elé. Ezt követően is jó néhány kemény kaptatóval kell majd még szembenézniük, no meg a 39 kilométeres egyéni időfutammal, amelyre az utolsó héten kerül sor.

Az útvonalbejáró után lássuk a főszereplőket. Címvédés biztosan nem lesz, Alberto Contador ugyanis nem áll rajthoz, rajta kívül viszont a világ összes jó összetett menője ott lesz a mezőnyben. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem sokat kellett várnunk a visszavágóra Chris Froome és Nairo Quintana között. A két klasszis júliusban a Tour de France-on vívott egymással komoly csatát. Akkor a brit diadalmaskodott, és bár látszólag sima győzelmet aratott, a végén egyértelműen a kolumbiai volt jobb erőben.

Quintana segítői között ismét megtaláljuk Alejando Valverdét, aki a Touron harmadik helyen végzett. Fantasztikus éve van a spanyolnak, de kérdés, hogy mennyi van még benne, hiszen elég megterhelő szezonon van túl. Minőségi segítőkben Froome sem szenved hiányt, de azért a mostani csapata közel sem olyan erős, mint a francia körön volt. Nem lesz ott mellette például Richie Porte, Leopold König és Wout Poels sem.

Az útvonal kedvez a dél-amerikainak, hiszen nincs sok időfutam. A csapata is kiváló és várhatóan a formájával sem lesz gond. Egyetértünk a bukmékerekkel, nálunk is Quintana számít az első számú favoritnak. 

A legérdekesebb csapat egyértelműen az Astana lesz, ahol hárman is a dobogóra pályáznak. Vincenzo Nibali a Touron nem tudta megvédeni címét, sőt egy pillanatig sem volt erre esélye, és mivel erre tett fel mindent a szezonban, így egyelőre óriási csalódás számára ez az év. A Vueltán kozmetikázhat ezen, de nagy kérdés, hogy megvan-e hozzá a formája. A francia körön az utolsó héten már jól mozgott, tehát mindenféleképpen számolni kell vele. Pláne, hogy ott lesz mellette Fabio Aru és Mikel Landa is, akik a Girón szerepeltek zseniálisan jól. 

Más a győzelemért már aligha lesz harcban, viszont Domenico Pozzovivót még kiemelnénk. A kis olasz élete egyik legjobb tavaszát produkálta és az olasz háromhetesre is nagy reményekkel utazott, ám egy csúnya bukás keresztbe húzta a számításait. Feladni kényszerült a versenyt és gyakorlatilag már akkor tudni lehetett, hogy a Vueltát célozza meg magának. A top 5 a célja, de ha sikerül egy korrekt időfutamot összeraknia, akkor a dobogó sem reménytelen számára. 

Nem a spanyol háromhetes szokta kapni a legnagyobb figyelmet, de annyira erős mezőny gyűlt össze, hogy az év egyik legjobb versenyének ígérkezik. 

Ki nyeri a 2015-ös Vueltát? - a   szorzói.
Versenyző Odds
Nairo Quintana 3.10
Chris Froome 3.65
Alejandro Valverde 5.75
Fabio Aru 7.50
Vincenzo Nibali 11.00
Mikel Landa 14.50
Joaquim Rodriguez 16.75
Domenico Pozzovivo 20.00
Kerékpár-tippekért látogass el a Logibet.com-ra.
megosztom