Válogatás

Az év legjei kerékpárban

Szubjektív válogatásban értékeltük a 2014-es kerékpárszezont, megszavaztuk az év versenyét és tippjét, de kiderül az is, ki volt a hatharom.com szerint az év lúzere.

Az év tippje

Szerencsére volt miből válogatnunk, eshetett volna a választásunk a Michael Matthews-féle tippre is, amikor 6.29-es oddsal kaszáltunk, ám legalább ennyire jó tippnek találjuk, amikor 4.25-ös szorzón trafáltuk telibe Simon Gerrans győzelmét a montreali egynapos klasszikus versenyen. Minden a várakozásoknak megfelelően alakult. Gerrans bombaerős csapata kontrollálta a futamot, és legfőképpen az utolsó kilométereket. Négy társa állt előre, és tökéletes felvezetést adtak az ausztrál kerekesnek, aki így gond nélkül húzta be a győzelmet. Gyakorlatilag izgulnunk sem kellett a befutónál, annyira simán nyert az Orica sztárja.

Az év bukója

A tavalyi Tour de France második helyezettje, a kolumbiai Nairo Quintana idén két Grand Tour-győzelemre is fente a fogát. Tavasszal bombaformában tekert, és megnyerte pályafutása során először a Giro d'Italiát. Minden a tervek szerint haladt tehát a dél-amerikai tehetségnél, így bizalmat szavaztunk neki a Vuelta előtt, hetes téterősséggel 2.30-as szorzón megjátszottuk a végső sikerét. Már a verseny elején is látszódott, hogy nincs csúcsformában, ám a nagy hegyek még csak ezután következtek. Na de nem számára, ugyanis az időfutamon hatalmasat hibázott, benézett egy kanyart és nekicsapódott a szalagkorlátnak. Visszaültették a bringára, de teljesen egyértelmű volt, hogy elúszott számára ez a Vuelta. Másnap ismét perecelt, és vállsérülése miatt nem tudta folytatni a versenyt.

Az év lúzere

A kolumbiai Carlos Betancur az egyik legnagyobb tehetség, csak éppen elég nehezen kezelhető. Az idei szezonnak jó néhány kiló plusz súllyal vágott neki, ám márciusban így is nagy formában tekert, hiszen megnyerte a Párizs-Nizzát. Ezt követően áprilisban még elindult néhány versenyen, de nem tudott jó eredményeket szállítani, köszönhetően egy makacs betegségnek. Hazarepült Kolumbiába, hogy ott kúrálja magát, és készüljön a Tour de France-ra. Július 3-án kellett volna visszatérnie Európába, ám Betancurt hiába várták a reptéren, nem volt rajta a Kolumbiából érkező gépen. Sokáig a csapat sportigazgatója, Laurent Biondi és a versenyző menedzsere, Giuseppe Acquadro sem tudta elérni. Nem meglepő módon végül a dél-amerikai kerekes nem került be a Tour-csapatba, pedig pályafutása során először vehetett volna részt a világ legrangosabb körversenyén. Augusztusban tért vissza, de csak árnyéka volt a márciusi önmagának.

Az év drámája

Sokakban élénken élhetnek azok a képsorok, amikor az idei Tour de France-on a vérző lábú Alberto Contadorra váltott a kamera. A spanyol világklasszis bombaformában érkezett a francia körre, elképesztő munkát tett bele, hogy újra a legmagasabb szintre jusson. Neki állt a zászló, ám egy lejtmenetben csúnyát bukott, amivel minden szertefoszlott. Percekig ápolták, majd miután sikerült összedrótozniuk, visszaült a kerékpárra, ám a hatalmas fájdalom miatt nem tudta befejezni a szakaszt. Elképesztően drámai volt, amikor hű segítőjét, Michael Rogerst elengedte, ő pedig megállt, és feladta a 2014-es Tour de France-t. Mint utólag kiderült, megrepedt a sípcsontja. Ami az egészben elég brutális, hogy még így is kilométereken át küzdött, és egy hegyet is megmászott. Ezért nálunk az év hőse címet is Contador kapja!

Az év versenye

Nem egy versenyre, hanem egy szakaszra esett a választásunk. A fentebb látható képről biztosan sokaknak beugrik, hogy melyikre gondolunk. Igen, a Tour ötödik etapjáról van szó. Nem kímélték idén a versenyzőket a francia háromhetesen - a mi legnagyobb örömünkre -, hiszen a pokoli kemény hegyek mellé egy kockaköves szakaszt is beiktattak. A kerekesek legnagyobb pechjére leszakadt az ég, így gyakorlatilag a túlélésért tekertek a sárban. Elképesztően látványos, és egyben drámai nap volt, hiszen komoly időkülönbségek alakultak ki, és egy-egy nagyágyú is csúnyán pórul járt, köztük a címvédő Chris Froome is...