Elismerés

Ronaldóéknak cirkuszban a helye - kifakadt a német sajtó Neuer harmadik helyén

  • Javi Moreno

A német lapok nem értik, hogy miért nem nyerhetett Neuer, ám a kapus így is nagyon boldog.

Hétfő este Zürichben kiosztották a 2014-es esztendő legjobbjainak járó díjat. Több kategóriában is német siker született, ám ahogyan az várható volt, a legrangosabb elismerést, az Aranylabdát Cristiano Ronaldo kapta. A keddi német lapok igen indulatosan reagáltak arra, hogy világbajnok hálóőrük, Manuel Neuer még a második helyre sem ért oda.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye
Cristiano Ronaldo 37.76%
Lionel Messi 15.76%
Manuel Neuer 15.72%

"Úgy tűnik, a sikerek valójában semmit nem számítanak, csupán az egyének" - nyilatkozta a díjat korábban szintén elnyerő Franz Beckenbauer. A Die Welt című napilap szerint az eredmény egy "rossz vicc", és ahogyan fogalmaznak, az elismerést inkább a legjobban szórakoztató játékos kapta, mintsem a legjobb futballista. Az újság egyben javasolja, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi karrierje végeztével akár műsorokat is adhatna Las Vegasban betanított oroszlánokkal.

A Kicker elismerőleg ír Ronaldóról, de azért megjegyzik, "egy kapust és egy támadót nem lehet igazán összehasonlítani egymással". A Der Spiegel szerint Manuel Neuer érdemelte volna meg az Aranylabdát, és szerintük az olyan nagy csillagokat, mint Messi és Ronaldo, olyan kultusz és lobbi veszi körül, hogy nem is nyerhet más.

Az FAZ szerint amivel a németek nyerni tudtak a pályán, az nem volt kifizetődő Zürichben, a csapatmunka ugyanis nem érdemel díjat, és a Ronaldo-márka győzelmének nevezték CR7 díját.

A Bayern Münchennél is többen nyilatkoztak, Matthias Sammer sportigazgató visszafogottan csak annyit mondott a Kickernek, hogy bár Neuer érdemelte volna meg a díjat, de a klub nevében gratulálnak a portugálnak. Karl-Heinz Rummenigge, a gazdasági társaság első embere "hihetetlen büszke" kapusára, és hozzátette: "Fantasztikus, hogy tavaly Franck Ribéry, idén pedig Manuel Neuer fért oda a legjobbak közé a Bayern csapatából". A legnagyobb hibát azonban Robert Lewandowski követte el, aki a lengyel válogatott csapatkapitányaként Ronaldóra tette a voksát, klubbéli csapattársa helyett. "Hibáztam, hogy Ronaldóra szavaztam. Ha újra kéne voksolni, biztosan Neuerre adnám a szavazatomat" - nyilatkozta a támadó, aki nem tudta, hogy a szavazást nyilvánosságra hozzák.

Az év edzőjének megválasztott Joachim Löw is kiállt kapusa mellett, de elismerte, mindkét támadónak fantasztikus éve volt, így mindhárman egyszerre érdemelték volna meg a díjat.

Végül pedig maga az érintett is kifejtette a véleményét: "Mindig is tudtam, hogy nehéz ebben a versenyben felülmúlni a támadókat. Ronaldo és Messi komoly nyomot hagyott tavaly a világ futballjában, ami kapusként sokkal nehezebb. A legelső kérdés mindig egy meccsel kapcsolatban, hogy ki lőtt gólt, nem pedig az, hogy hogy védett a kapus. Nem gondolom, hogy ez valaha meg fog változni. Sportember vagyok, díjat pedig én is nyertem, hiszen az év legjobb kapusának választottak. Különleges este volt, mi, németek nagyon sok trófeát nyertünk. Az, hogy a legjobb háromba kerültem az Aranylabda-szavazáson, nem csak az én elismerésem, hanem az összes kapusé, emiatt büszke vagyok. A jelölés minden kapusé volt, aki jól teljesített az előző években. Egy olyan esztendő van mögöttem, amelyre ha idősebb koromban visszatekintek, nagyon büszke leszek" - fejezte be rendkívül szimpatikus nyilatkozatát Manuel Neuer.