Európa Liga

Ki menti meg a magyarok becsületét?

A Győr és a Videoton korai búcsúja után a Debrecenen és a Budapest Honvédon a sor, hogy megmentse a magyar futball becsületét. Egyik Európa Liga-csapatunk sincs könnyű helyzetben, igaz a Loki lényegesen kedvezőbb pozícióból várhatja a visszavágót, mint Marco Rossi csapata.

Debrecen - Strömgodset

A Debrecen az első mérkőzésen elért 2-2-es döntetlennek köszönhetően kedvező helyzetből várhatja a visszavágót, igaz, ha nincs Kovács Péter 94. percben szerzett egyenlítő találata, most még bizakodóbbak lehetnénk. A Loki az odavágón két ízben is előnybe került, ráadásul a helyzetek számát illetően is ellenfele fölé nőtt, végül mégsem sikerült előnnyel hazatérnie.

Ezzel együtt is Kondás Elemér együttesének célja természetesen nem lehet más, mint a továbbjutás. A mérkőzést a debreceni stadion hiányosságai miatt Nyíregyházán rendezik meg, de mivel a nyírségi főváros nincs messze Debrecentől, a szurkolók számát illetően talán ez nem okoz komoly érvágást.

A Loki oldaláról bizakodva várják a csütörtöki találkozót. Az első mérkőzést sérülés miatt kihagyó  Mészáros Norbert visszatérhet a védelembe, ugyanakkor a piros lapot kapó Bódi Ádám és a megsérült Joel Damahou biztosan nem tud csapata rendelkezésére állni. Vírusos betegség miatt az észt válogatott Igor Morozov is kihagyja a találkozót, a sarokcsontját fájlaló Pölöskey Péter szintén nem került be a keretbe. Bernáth Csaba és Nenad Novakovics még a rehabilitációs munka kellős közepén tart, így ők ezen a meccsen is csak a lelátóról szurkolhatnak a társaknak. Az odavágón kisebb sérülést összeszedő játékosok közül Czvitkovics Péter, Zsidai László és Szakály Péter is felépült, a kerethez nemrég csatlakozó román Cristian Bud és a szlovén Dalibor Volas akár szóhoz is juthat a nyíregyházi mérkőzésen. 

A norvégok háza táján még több hiányzóról számolhatunk be, ugyanakkor az első találkozóhoz képest erősödtek az északiak. Sérülés miatt nem lép majd pályára Kim Andre Madsen és Muhamed Keita, előbbi a védelem, utóbbi a támadósor alapembere. Lars-Christopher Vilsvik, Simen Brenne, Gustav Wikheim és Adama Diomande ezúttal viszont már pályára léphet a Loki ellen, az ő visszatérésükkel sokat erősödhet a Strömsgodset. A csapatkapitány Adam Larsen Kwarasey kihagyta az odavágót, azóta nem is nagyon edzett, de könnyen elképzelhető, hogy mégis a ghánai válogatott portás áll majd a kapuba.

A norvég ezüstérmes kisebbfajta hullámvölgybe került az elmúlt hetekben, ami elsősorban a rengeteg sérülés számlájára írható. A bajnokságban legutóbbi négy meccséből hármat elveszített a Stromsgodset, így lecsúszott a tabella éléről.

A skandináv mentalitás azonban óvatosságra intheti a magyarokat, a gondok ellenére ugyanis a vendégek bizakodva várják a visszavágót. Az északiak vezetőedzője, Ronny Deila a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón elmondta,az első meccse meglepte őket a Debrecen játéka, de a visszavágón képesnek érzi csapatát arra, hogy kiharcolja a továbbjutást. 

Mindenképp csökkenti a norvégok esélyeit, hogy a Debrecen saját szurkolói előtt és "igazi" füvön futballozhat.

Debreceni VSC - Strömsgodset (norvég)
EL-selejtező, 2. forduló, 2. mérkőzés
Sóstói Stadion, 20.30 ó, Tv: DunaTv
DVSC hiányzói: Novakovics, Bernáth, Pölöskey, Damahaou, Morozov, Bódi
Strömgodset hiányzói: Kim Andre Madsen, Muhamed Keita, Kwarasey (?)
A mérkőzésról a hatharom.com élő szöveges tudósítással jelentkezik
A párharc állása: 2-2
[1483638] 2013-07-25 20:30:00 Debrecen - Strømsgodsetx;

Honvéd - Vojvodina

A Budapest Honvéd óriási lehetőséget szalasztott el azzal, hogy az újvidéki odavágón nem tudta kihasználni, hogy közel 70 percen át emberelőnyben futballozhatott. Marco Rossi legénységének támadójátéka nyomokban sem emlékeztetett a Niksics elleni párharcban látottakra, a második félidőben egy buta egyéni miatt ráadásul még büntetőt is ajándékozott ellenfelének.

A 0-2-es eredmény a piros-feketék szempontjából gyakorlatilag katasztrofális, hiszen legalább három gólt kell szerezniük ahhoz, hogy továbbjussanak, miközben Kemenes Szabolcs hálójának érintetlenül kell maradnia. Marco Rossi kimérten is nyilatkozott az esélyekről, az olasz mester a külön kiemelte, hogy a héten jó pár játékosa bajlódott kisebb sérülésekkel.

A vendégek részéről Marco Nikolics vezetőedző hangsúlyozta, számára nem jelent megnyugvást, hogy csapata kétgólos előnnyel vághat neki a budapesti találkozónak, a Vojvodina "mindent belead" a Bozsik Stadionban is.

Valamelyest növelheti a kispestiek esélyeit, hogy a szerb bronzérmes keretében több fontos láncszem is kihagyja e mérkőzést. A legnagyobb érvágás a vendégek számára kétségtelenül Aboubakar Oumarou mellőzése lesz, a kameruni csatár a keret legértékesebb játékosa és a csapat házi gólkirálya is egyben. Sérülés miatt hiányzik majd a nigériai Nnaemeka Ajuru is, míg a nyáron érkezők közül Tumbasevics, Denkovics és Kaluderovics hagyja ki a visszavágót - igaz, ők az első mérkőzésen sem léptek pályára.

A csütörtöki meccsre mintegy 500 vendégszurkolót várnak Kispesten, miközben Hemingway úrék abban reménykednek, hogy több ezer hazai fanatikus buzdítja majd a csapatot. A klubvezetés és kispesti "keménymag" viszonyát ismerve ezt nem vegyünk készpénznek, ugyanakkor elképzelhető, hogy a találkozó rangjára való tekintettel egy rövid időre elássák a csatabárdot az érintettek.

Budapest Honvéd - FK Vojvodina (szerb)
EL-selejtező, 2. forduló, 2. mérkőzés
Bozsik Stadion, 20.30 ó, Tv: m1
A mérkőzésről a hatharom.com szöveges tudósítással jelentkezik!
A párharc állása: 0-2
[1483649] 2013-07-25 20:30:00 Honvéd - Vojvodinax;