Konföderációs Kupa

Két fájó emlékért vágna vissza Spanyolország Brazíliának

  • Szabó Tamás

Brazília magyar idő szerint vasárnap éjfélkor Spanyolországgal találkozik a labdarúgó Konföderációs Kupa döntőjében.

Spanyol

Spanyolország meglehetősen régen, 27 évvel ezelőtt, az 1986-os mexikói világbajnokságon találkozott utoljára tétmeccsen Brazíliával, azt megelőzően pedig a 1978-as argentínai vb-n futottak össze és mindkét összecsapást fájó sebként élik meg a hispánok. Pedig a két találkozón mindössze egy gólt kapott az európai gárda, de mindkét derbin méretes balszerencse sújtotta.

1978-ban a csoportmeccsek során találkoztak, gól nélküli döntetlenre zártak, ám a spanyolok játékosa Cardenosa őrületes helyzetet hagyott ki, már a kapuson is túljutott, szemben a szinte üres kapuval a védő Amaral lábát találta el a labdával. Cardenosa későbbi karrierjére rányomta bélyegét ez a hiba.

Nyolc évvel később Mexikóban 0-0-ra álltak, amikor egy spanyol szögletet követően Michel lőtt 16 méterről, a labda a felső lécről a gólvonal mögé pattant, de a játékvezető nem adta meg a találatot. Nem sokkal később Brazília gólt szerzett és 1-0-ra győzött. Spanyolország most a Maracana Stadionban vehet elégtételt mindkét esetért.

[1373442] 2013-07-01 00:00:00 Brazília - Spanyolországx;