Sportgazdaság

A kormány döntött a stadionépítések visszafogásáról?

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelentek a túlzottdeficit-eljárás érdekében meghozott intézkedések részletei. Ezek alapján elképzelhető, hogy a kormány már határozott több nagyberuházás, így az elkezdett és tervezett stadionfejlesztések átütemezéséről, halasztásáról is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteki bejelentése szerint háromlépcsős intézkedéscsomaggal kívánják csökkenteni az állami kiadásokat, amelyeket annak függvényében vezetnek be, hogy az előző lépcsőfok meghozta-e a kívánt hatást.

A portfolio.hu keddi írása szerint ugyanakkor az első lépcsőben meghatározott 92,9 milliárd forintos zárolás mellett a kormány már a második lépcsőre tervezett nagyberuházások kiadásainak csökkentéséről is döntött. Eszerint a miniszereknek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak át kell tekinteniük az irányításuk alá tartozó költségvetési fejezetek forrásaiból finanszírozott beruházások és felújítások megvalósítási ütemét, illetve az államháztartáson kívülről bevonható forráslehetőségeket is.

A nemzetgazdasági miniszter korábban a budapesti Tüskecsarnokot említette a veszélyeztetett sportberuházások között, illetve a debreceni Nagyerdei Stadion, a Ferencváros otthonául szolgáló Albert Stadion és a Puskás Ferenc Stadion építésének esetleges átütemezésére utalt. Debrecenben és az Üllői úton már folyamatban vannak a munkálatok - és a DVSC-nél el is mondták, hogy őket nem érintik a megszorítások -, míg az új Puskás Ferenc Stadion átadását 2017-re tervezték.