Sportgazdaság

Rohamosan nő a kínai pénz Európában

A különféle kínai befeketőcsoportok 2015 óta több, mint 2 milliárd dollárt fektettek be az európai fociba.

A The Financial Times gazdasági lap érdekes infografikát tett közzé nemrégiben, amely arra mutatott rá, hogy kínai befektetőcsoportok egyre nagyobb teret nyernek az európai labdarúgásban. A lap számításai szerint több, mint 2 milliárd amerikai dollárra rúg az az összeg, amit a távol-keleti ország invesztorai az öreg kontinensbe öntöttek, ami különösen annak fényében kimagasló szám, hogy gyakorlatilag mindez az elmúlt egy évben történt meg.

A kínaiak elsődleges célpontja természetesen Anglia, de más európai bajnokságban is megjelentek már az ázsiai befektetőcsoportok. Olaszországban például a Milan és az Inter vitte a prímet, előbbi 821, utóbbi 307 millió dollá bevételhez jutott a befektetők által, de kiugró számok párosíthatóak a Manchester City-hez és a West Bromwich Albionhoz is.

A növekvő európai jelenlét annak fényében is érdekes, hogy Kínában is óriási pénzeket ölnek a labdarúgásba. A közelmúltban több olyan Európában játszó, nemzetközi hírnévnek is örvendő futballista szerződött horribilis összegekért Kínába, akik számára még bőven lett volna lehetőség Európában karriert futni.

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, a 2016-os téli átigazolási időszakban első ízben fordult elő, hogy az öt hagyományos topliga - vagyis az angol, a spanyol, az olasz, a német és a francia - helyett egy sehol sem jegyzett bajnokság lopta el a show-t a nagycsapatok elől. A kínai bajnokság (Chinese Super League, vagyis CSL) csapatai nem kevesebb, mint 210 millió eurónak megfelelő jüant öntöttek ki akkor a piacra.