Sportdiplomácia

Dél-Amerika felé sodródik az olimpiai mozgalom?

  • VNA

Ötről három városra szűkítette a 2018-as nyári ifjúsági olimpiára pályázók körét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentése alapján két város kiesett a 2018-as nyári ifjúsági olimpiai játékok megrendezéséért tartó versenyfutásból. A NOB szakmai elemzései után ugyanis úgy ítélték meg, hogy a mexikói Guadalajara és a hollandiai Rotterdam nem lenne megfelelő házigazda a 14-18 éves korosztály részére harmadszor kiírt nyári sportági seregszemlének. A versenyben így már csak három város maradt állva, Buenos Aires, Glasgow és a drogkartellekről hírhedtté vált kolumbiai Medellín között dőlhet el a rendezési jog. Korábban a lengyelországi Poznan is gondolkozott a kandidációban, de a nekik végül nem sikerült a megfelelő pénzügyi garanciákat összegyűjteniük, így tavaly októberben visszaléptek a pályázattól.

A versenyben maradt három várost a NOB szemlebizottsága hamarosan végiglátogatja, mielőtt július 4-én az olimpiai mozgalom központjának számító Lausanne-ban megszületik a végső döntés a helyszínről. A mostani döntés hátteréről annyi szivárgott ki, hogy Guadalajara pályázata a magas mexikói infláció és a pénzügyi garanciák hiánya, míg Rotterdam a költségvetés nem kellő részletezettsége illetve a döntéshozók szerint nem teljesen megalapozott állami támogatás miatt esett ki a versenyből. A nyári ifjúsági olimpiát először 2010-ben Szingapúrban rendezték meg, 2014-ben pedig Nanjing lesz a házigazdája, a téli ifjúsági olimpiát 2012-ben Innsbruck rendezhette meg első alkalommal, itt a második kiírás házigazdája három év múlva Lillehammer lesz.

A most versenyben maradt három város közül kettő is Dél-Amerikában található, ami azért is érdekes, mert 2016-ban első dél-amerikai városként Rio de Janeiro lesz a rendezője egy nyári olimpiának. A nemzetközi olimpiai mozgalom pedig most úgy tűnik, hogy még komolyabban nyithat a népességében egyre nagyobb, gazdasági potenciáljában pedig egyre befolyásosabb szubkontinens felé.