Primera División

Remélem, hamarosan újra dolgozni fog Guardiola – Cruijff

  • SZA

Ismét megszólalt a nemzetközi labdarúgás egyik legnagyobb megmondóembere, a holland Johann Cruijff. Az Ajax és a Barcelona egykori csatárgéniusza, aki edzőként is Bajnokok Ligáját nyert, ezúttal az egyéves pihenőre vonuló Pep Guardiolát biztatta újbóli munkavállalásra.

Túl fiatal hozzá, hogy megálljon. Remélem, hamarosan újra dolgozni fog valami máson. Hogy min? Ki tudja? Mondjuk egy válogatottnál, amelynek vannak előnyei és hátrányai is. Ahhoz a játékhoz, amelyet Pep játszat, rengeteg edzésmunkára van szükség” – nyilatkozta a Le Buteur-nek a háromszoros Aranylabdás.

Ha egy klubhoz kerülsz, akkor rá kell erőltetned az elképzelésedet és a rendszeredet a csapatra; mindezt egy olyan helyen, ahol békén hagynak, és még a szurkolók is élvezik azt, amit csinálsz. Ha négy-öt évre tervezel valahol, akkor még a csapat elnökének is meg kell felelni, hogy üres csekket kaphass, amivel kialakítod a saját csapatod.

Már régóta dokumentált tény, hogy Guardiola Barcelonája gyakorlatilag a holland csapatának egyenes ági leszármazottja; az egykori védekező középpályás ugyanis tagja volt Cruijff Dream Teamjének, annak a Barcának, amely 1991-1994 között négy egymás utáni bajnokságot nyert, illetve a klub történetének első Bajnokok Ligája-trófeáját is a katalán fővárosba hozta.

A németalföldi zseni még egy dologra felhívta a figyelmet ezzel kapcsolatban: „Ha az ember meg akarja tanulni, milyen focit játszik a Barca, akkor először is azt nézze meg, hogy mit csinálnak, amikor nincs náluk a labda. A kapustól elkezdve mindenki letámad, hogy gyorsan visszaszerezzék a játékszert. A futballban nagyon nehéz könnyűnek láttatni a dolgokat, de nekik sikerül, s ez a különbség a Barcelona és a többi csapat között.